Thassos hoogtepunten

Thassos is een van die Griekse eilanden met een ongelooflijke natuurlijke omgeving. Het eiland Thassos is het meest noordelijke eiland van de Egeïsche Zee en ligt zeer dicht bij de kusten van het Griekse vasteland. Thassos Griekenland is een geweldige bestemming voor gezinsvakanties en ontspannende vakanties.

De hoogtepunten van Thassos Griekenland zijn de stranden en de bergachtige dorpjes. De schilderachtige dorpjes van het eiland hebben een traditionele architectuur, want ze staan ​​vol met stenen huizen, smalle geplaveide straatjes en grijze pannendaken.

Thassos is ook een geweldige bestemming om te wandelen, aangezien er veel wandelpaden over het eiland lopen, die leiden naar verlaten plaatsen, kastelen en grotten. Wandelen is ook de perfecte gelegenheid voor sightseeing! Enkele leuke plekken om te bezoeken tijdens je verkenningstocht zijn de oude Agora en het klooster van Aartsengel Michaël.

Thassos Griekenland is een prachtig groen Grieks eiland gelegen aan de noordkant van de Egeïsche Zee. Als bestemming buiten de gebaande paden, is Thassos perfect voor een ontspannen vakantie weg van de drukte!

Omgeven door weelderig groen en met kristalhelder water, bieden de stranden van Thassos een uniek natuurlijk landschap. Sommige zijn ingericht met parasols, ligbedden en watersportfaciliteiten, andere zijn ongerept en privé. Paradise, Makriammos, Golden beach Thassos, Alyki, Metalia en Livadi zijn enkele van de beste stranden van Thassos! Duik in het kristalheldere water van deze stranden, luier onder de zon en proef de lokale delicatessen in de tavernes aan zee. Kun je je een perfectere dag op het strand voorstellen?
Afgezien van de prachtige stranden, is het eiland Thassos ook beroemd om zijn wandelpaden. Veel wandelpaden doorkruisen het eiland en leiden naar traditionele heuveldorpjes, indrukwekkende kloven en mysterieuze grotten. Ze leiden naar oude kastelen, bergtoppen en traditionele dorpjes, zoals Panagia, Potamia en Theologos, waar een mooi folkloristisch museum te vinden is. Sightseeing is een andere must in Thassos! De oude agora boven Limenas en het klooster van aartsengel Michaël laten je kennismaken met de geschiedenis en traditie van het eiland!

De oude haven van Thassos, Griekenland: Van oudsher had Thassos twee havens, één voor handels- en commerciële doeleinden en de andere voor militaire doeleinden. De oude marinehaven wordt meestal oude haven genoemd en is nu gesloten. Op de kade zijn nog de fundamenten van ronde torens uit de oude haven te zien.

Een deel van de golfbreker in de zee is ook bewaard gebleven. De oude haven is pittoresk en zeer spectaculair. Het uitzicht op de ondergaande zon vanaf deze plek is adembenemend mooi.

Thassos, een relatief rustig eiland wat het toerisme betreft, vindt nu langzaam zijn weg naar de toeristische kaart van Griekenland. Daarom vinden er hectische ontwikkelingsactiviteiten plaats in het gebied dat rijk is aan archeologische schatten in het hart van de stad en in het oude havengebied.

De oude agora van Thassos, Griekenland: De oude agora was het politieke, administratieve en religieuze centrum van de oude stad Thassos. Gelegen op loopafstand van het centrum van Limenas, is dit de belangrijkste archeologische vindplaats op het eiland. Hoewel de bouw van agora systematischer begon in de 4e eeuw voor Christus, dateren de vroegste constructies op de site uit de 6e eeuw voor Christus.

De Agora was eigenlijk een rechthoekige ruimte omringd door zuilen. Deze ruimte omvatte gebouwen van verschillend gebruik, tempels, monumenten en standbeelden. In de 1e eeuw na Christus verbond een geplaveide straat de ingang van de Agora met de haven van Limenas.

Veel andere gebouwen, heiligdommen en overblijfselen zijn overal rond de oude Agora te vinden, zoals een offeropschrift aan Athena Propylaea, een cenotaaf van Glafkos die een van de eerste kolonisten van Paros was die op het eiland arriveerde, cultusreservaten die Apollo met de nimfen afschilderen en Hermes met de Drie Gratiën, en een complex met kamers.

In het midden van de 3e eeuw voor Christus werd de Agora voor het eerst vernietigd door een invasie van Erules, een stam in de noordelijke Balkan. In de eeuwen die volgden waren er vele oorlogsinvasies, verwoestingen en reconstructies in de Agora van Thassos. In de 5e eeuw na Christus werd de eerste christelijke basiliek van Thassos gebouwd aan de noordkant van de Agora, helaas met gebruikmaking van materiaal uit de oude gebouwen. Boven de oude agora bevindt zich het oude theater van Thassos.

Archeologisch Museum
Dit interessante museum is gevestigd in de hoofdstad van Thassos. Het toont verschillende vondsten uit de oude Agora en andere opgravingen op Thassos, zoals aardewerk, standbeelden, terracotta beeldjes, sieraden en andere voorwerpen.

Het klooster van Aartsengel Michaël in Thassos: Het klooster van Aartsengel Michaël ligt op de weg naar Alyki, ongeveer 25 km ten zuiden van Limenas. Het is het grootste en meest populaire klooster van Thassos en dateert uit de 18e eeuw.

Het klooster heeft een verzameling religieuze artikelen en werken bewaard die door de monniken zijn gemaakt. De meest waardevolle daarvan is een deel van de Heilige Spijker van de kruisiging van Jezus Christus. Als onderdeel van een religieuze viering houdt het klooster elk jaar op de eerste dinsdag na Pasen een processie die begint in een klein dorpje Theologos. Tijdens de processie dragen ze de Heilige Spijker terug naar het klooster.

Het interessante aan het klooster van Aartsengel Michaël, dat het is gebouwd op de rand van een klif. De nonnen zijn zeer gastvrij. Het klooster van Aartsengel Michaël staat erop dat de bezoekers zich kleden volgens hun regels en gebruiken: lange broeken voor mannen en lange rokken en topjes met bedekte schouders voor vrouwen.

Het Folkloremuseum van Theologos Thassos: Een van de drie folkloremusea in Thassos (de andere twee bevinden zich in Limenaria en Kallirachi) is te vinden in Theologos, een traditioneel dorp op 55 km van Limenas en de oude hoofdstad van Thassos.

Het museum is gehuisvest in een van de prachtigst gerenoveerde herenhuizen in het centrum van het dorp, bekend als het Hatzigiorgis-herenhuis. Binnen zijn de kamers goed georganiseerd en bieden bezoekers een duidelijk zicht op een typisch traditioneel huis in Thassos.

Op de eerste verdieping is er een grote collectie machines en landbouwwerktuigen, terwijl je op de tweede verdieping kamers ziet met traditionele meubels, keuken, de woonkamer met open haard, de slaapkamer van het paar, muren en vloeren voorzien van textiel, en een kamer met weefgetouw en weefmachines.

In het bergachtige dorp Potamia, op slechts 12 kilometer van Limenas, de hoofdstad van Thassos staat het Polygnotos Vagis Sculpture Museum. Polignotos Vagis, een beroemde Griekse beeldhouwer, werd geboren in Potamia in 1892 en emigreerde in 1911 naar de Verenigde Staten, waar hij tot zijn dood in 1965 erkenning kreeg voor zijn werken in beeldhouwkunst en schilderkunst.

Het Beeldenmuseum gewijd aan het leven en de werken van Polygnotos Vagis opende zijn deuren voor het publiek in augustus 1981. Het is gehuisvest in een stenen gebouw met twee verdiepingen, de oude basisschool in het centrum van het dorp. Tegenwoordig toont het museum 98 beeldhouwwerken en 15 schilderijen gemaakt in de periode 1920-1960.

De eerste kunstwerken van Vagis die tussen 1919-1930 zijn gemaakt, zijn geïnspireerd op de oude Griekse geschiedenis en mythologie, terwijl de werken die in de tweede periode, vanaf 1932 en op zijn gemaakt, zich onderscheiden door hun abstractie. De kunstenaars werkten voornamelijk met marmer en gips. De meeste werken zijn figuren en hoofden, vissen en goed gevormde manen.

Thassos-grot van Pan: Het heiligdom van Pan, de geiten god, ligt in het gebied van de oude stad Thassos, dicht bij Limenas. Het is eigenlijk een kleine grot en een afbeelding van god Pan in bas-reliëf, zijn piccolo spelend en lui rustend, is binnen te zien. Deze gravure, die vermoedelijk uit circa 4 v. Chr. stamt, is in de loop der jaren vervaagd, maar de schitterende afbeelding is nog steeds te onderscheiden.

Pan is de Griekse god van de velden, de wildernis en hij is de opperste herder. Hij heeft de romp van een man en de benen, hurken en hoorns van een geit. Pan wordt ook geassocieerd met muziek. Volgens een mythe daagde hij ooit de grote god Apollo uit om te zien wie een betere muzikant was. De pijpen van Pan waren echter geen partij voor Apollo's lier en deze werd uitgeroepen tot winnaar.

De geiten god is nauw verbonden met erotiek en zijn amoureuze verhalen met zowel mannelijke als vrouwelijke wezens zijn bekende mythen. Een van de verhalen vertelt hoe hij zijn favoriete instrument uitvond, de Pan Pipe of anders Pan Flute. Zoals het verhaal zegt, was Pan smoorverliefd geworden op de waternimf Syrinx die al zijn wellustige avances zou afwijzen. Om zichzelf te redden van Pan, werd Syrinx veranderd in een waterstok.

Pan wist niet in welke wandelstok Syrinx was veranderd, maar wat hij hoorde stemde hem in extase: de wind die door de wandelstokken blies creëerde prachtige muziek. Betoverd door het geluid van muziek en nog steeds verdoofd door gedachten aan de mooie Syrinx, hakte Pan zeven of negen stokken af ​​en nam ze mee terug. Voortaan creëerde hij de Pan Pipe die hem de zoete muziek van de wandelstokken gaf en hem ook herinnerde aan de schoonheid van Syrinx.

Nog een ander verhaal dat wordt toegeschreven aan Pan's amoureuze manieren, is het verhaal van Echo, een nimf met buitengewone expertise in zang en dans. Ze was in geen enkele man geïnteresseerd en Pan, die haar niet had, liet haar in kleine stukjes scheuren en over de aarde verspreiden. Misschien is dit de reden waarom de weerkaatsing van een stem een ​​echo wordt genoemd, aangezien haar stem het enige was dat over was en over de hele wereld riep.

In de oudheid was Pan een volgeling van Dionysus en vertegenwoordigde vrije seksuele activiteit, wijn drinken en feestvreugde.

Thassos is het meest noordelijke eiland van Griekenland, heel dicht bij het Griekse vasteland en de regio Macedonië. Het heeft een ongelooflijk natuurlijk landschap en valt op door zijn rustige sfeer. Op deze pagina leest u op welke manieren u deze unieke plek kunt bereiken en verkennen!

Thassos is alleen per veerboot verbonden met Kavala en Keramoti. Routes worden dagelijks, bijna elk uur, uitgevoerd. Veerboten vanuit Kavala bereiken de haven van Limenas, terwijl veerboten vanuit Keramoti stoppen in de haven van Skala Prinou. In beide gevallen kunnen tickets niet online worden geboekt.

Er is geen luchthaven in Thassos. De dichtstbijzijnde bevindt zich in Kavala. Kavala Airport "Alexander de Grote" ontvangt het hele jaar door regelmatige vluchten vanuit Athene en de vliegtijd is ongeveer 1 uur. In de zomer ontvangt de luchthaven ook vluchten uit veel Europese landen. Bij uw aankomst moet u de haven van Kavala bereiken en vervolgens met de veerboot naar Thassos reizen.