Aan de noordkust van Oost-Kreta, 65 kilometer ten oosten van Heraklion, ligt Agios Nikolaos op de hellingen boven de baai van Mirabello, dichtbij Elounda, waar u de meest populaire luxe resort hotels van Kreta vindt. Mooie stranden omringen de stad, maar het meest indrukwekkende strand van de regio moet Palm Beach zijn, aan de afgelegen oostkust. Achter Agios Nikolaos voegen de plattelandsdorpen van het Lasithi-plateau nog een ander aspect toe aan de fascinatie van Oost-Kreta.

  • Voulismeni meer: Agios Nikolaos centreert zich rond het meer van Voulismeni, een klein rond meer omringd door steile rotswanden aan de ene kant en openluchtcafés en visrestaurants aan de andere en gevuld met geschilderde houten vissersboten en eenden. Vooral 's avonds is het hier genieten van de flikkerende kaarsen en neonlichten die voor reflecties zorgen in het water. Volgens de plaatselijke legende was de godin Athena hier altijd aan het baden en men geloofde lang geleden dat het meer bodemloos was (hoewel het nu 64 meter diep is gebleken). In feite was het oorspronkelijk een zoetwatermeer, dat alleen met de zee was verbonden toen in 1870 een kanaal werd gegraven. Een lage brug kruist het kanaal, dat betekent dat alleen kleine boten het meer kunnen bereiken.
  • Elounda: de rijken en beroemdheden uit de wereld van film, sport en politiek worden aangetrokken door Elounda door de discrete service die wordt geboden door de exclusieve, moderne hotelcomplexen in landschapstuinen met villa's en suites. Sommigen krijgen de beschikking over privézwembaden, jacuzzi's, sauna's, sportscholen en persoonlijke chef-koks. Achttien kilometer ten noorden van Agios Nikolaos strekt Elounda zich uit langs de kust tussen Schisma en Plaka, met een prachtig uitzicht over de serene blauwe wateren van de baai van Mirabello en het eilandje Spinalonga. Zelfs als u niet het geluk hebt om in een van de hotels te verblijven, hebben sommigen wellness-centra die voor niet-ingezetenen open staan ​​voor massage- en schoonheidsbehandelingen.
  • Spinalonga-eiland: dit kleine eiland werd in de 17e eeuw door de Venetianen versterkt als onderdeel van hun strategie om Kreta te beschermen tegen de Turkse invasie. Van 1903 tot 1957 werd het gebruikt als een leprakolonie. Tegenwoordig geven de ruïnes een speciale atmosfeer van verlatenheid, maar niettemin, leefden de melaatsen redelijk goed, bouwden hun eigen maatschappij en ontvingen voedsel en medische voorzieningen van het vasteland. Dagelijkse excursieboten varen naar Spinalonga vanuit zowel Agios Nikolaos als Plaka.
  • Lasithi plateau: weg van de kust, wordt het land dat niet te rotsachtig en bergachtig is voornamelijk aan de landbouw overgedragen. Een van de meest vruchtbare gebieden op Kreta is het Lasithi plateau, een vlakte die op ongeveer 840 meter boven de zeespiegel recht achter Áyios Nikólaos uitsteekt. De vele landelijke dorpen, boomgaarden en velden met aardappelen en granen, staat het ook bekend om zijn windmolens, die worden gebruikt om ondergronds water te pompen voor irrigatie. De meeste toeristen bezoeken ook een nabijgelegen attractie, de Diktean grot, gevuld met stalagmieten en stalactieten en vermoedelijk de geboorteplaats van de koning der goden, Zeus.
  • Kritsa: Voor een voorproefje van het Kretenzische dorpsleven rijdt u vanaf de kust naar de bergen naar Kritsa, 11 kilometer ten zuidwesten van Agios Nikolaos (ook bereikbaar met de lokale bus). Te midden van tijdloze olijfboomgaarden, met witgekalkte huizen ingebouwd in een heuvel, beweegt Krista zich in een ontspannen tempo. Het dagelijks leven draait om de hoofdstraat, omzoomd met winkels die plaatselijk gemaakte traditionele ambachten verkopen en fijne souvenirs maken, zoals geborduurde tafelkleden, handgeweven tapijten, keramiek en lederwaren. Het centrale plein wordt omgeven door ouderwetse cafés en tavernes met terras.
  • De kerk van Panagia Kera: aan de weg van Agios Nikolaos naar Kritsa, ongeveer een kilometer voor het dorp, staat de mooie witgekalkte kerk van Panagia Kera (Onze Lieve Vrouw van Kera). Het interieur dateert uit de 13e eeuw en is ingericht met de best bewaarde Byzantijnse fresco's van het eiland. Met scènes uit de Bijbel, zoals de geboorte van Christus, het leven van Christus en het laatste avondmaal, evenals verschillende heiligen, is het algemene effect er een van sereniteit en schoonheid. Merk op dat u op de juiste manier gekleed moet zijn om de kerk binnen te gaan, schouders en dijen moeten bedekt zijn voor zowel mannen als vrouwen.
  • Vai palm strand: ongetwijfeld het meest exotische strand van Kreta, Vai palm strand (Finikodasos), ligt 96 kilometer ten oosten van Agios Nikolaos en is een populaire dagtocht. Een prachtig stuk fijn goudkleurig zand dat zich uitstrekt tot een kristalheldere turquoise zee, het strand wordt ondersteund door een dichte "jungle" van zo'n 6000 palmbomen, die het grootste palmen bos van Europa vormen. Het strand ligt aan de oostkust van Kreta, in een gebied dat eigendom is van een lokaal klooster. Gelukkig is dit land nooit ontwikkeld, dus er zijn geen hotels of andere toeristische voorzieningen in de buurt. De rit van Agios Nikolaos duurt meer dan twee uur, omdat de weg smal, bochtig en slecht aan de oppervlakte is. Ga het liefst buiten het hoogseizoen, in juli en augustus is het erg druk door alle excursiebussen.