Eten in Athene

De Griekse keuken is een integraal onderdeel van de Griekse cultuur en een element van het land dat alle bezoekers zouden moeten proberen om kennis te maken met een authentiek, veelzijdig aspect van Griekenland.

Van een heerlijk en voedzaam ontbijt tot zelfgemaakte lokale gerechten, streetfood en een cult-klassieke kop traditionele Griekse koffie, hier zijn de smaken die je absoluut moet proberen en die je zeker moet proeven en de beste plekken in de stad om ze te vinden!

Ontbijt en brunch
Voor toegewijde liefhebbers van brunch, zult u blij zijn te weten dat het tijdens uw verblijf in Athene niet nodig zal zijn om uw favoriete zondagstraditie te verlaten. Integendeel, u krijgt de gunstige omstandigheid te zien van het uitproberen van Griekse brunchgerechten die een lokale draai geven aan geliefde klassiekers.

Een goed voorbeeld daarvan is het lekkere recept van ‘Kayanas’,  dat je tegenkomt op de meeste Atheense brunchmenu's. ‘Kayanas’ is in wezen roerei gekookt in olijfolie met verse tomaten, rode uien en fetakaas, maar is in veel variaties te vinden.

Ja, het is precies zo goed als het klinkt, zelfs beter eigenlijk, en als je het probeert, garandeer ik je dat alle andere soorten roerei flauw zullen smaken.

Meer info over de verrukkelijke Kayanas en andere Griekse brunch delicatessen in Athene, vind je hier.  Reserveer een tafel, pak je zonnebril en geniet van unieke brunchgerechten op een lokale tuin terwijl de zon op je schijnt en je hart en lichaam verwarmt. Bovendien kunt u uw heerlijke eten begeleiden met een kopje traditionele Griekse koffie, het bewijs dat het wijze gezegde ‘minder is meer’ van toepassing is op de meeste dingen in het leven.

Als je een fan bent van een halve karamel, halve vanille latte, cafeïnevrije espresso die slechts tot 100 graden is verwarmd met magere melk en karamel topping, dan is Griekse koffie misschien niet echt iets voor jou.

Als je echter een liefhebber bent van koffie, de heerlijke drank die verantwoordelijk is voor de functionaliteit van het grootste deel van de wereldbevolking, dan weet ik zeker dat je het aromatische brouwsel zult waarderen dat al honderden jaren essentieel is in de kasten van de lokale bevolking en jarenlang onderdeel geworden van het culturele erfgoed van Griekenland.

Als je wilt nippen aan een verkwikkende kop echte Griekse koffie, kies dan voor een van de 10 buitengewone coffeeshops in Athene die je kennis laten maken met de koffiecultuur van Athene en de manier waarop je koffie bekijkt en consumeert voor de rest van je leven doet veranderen.

Traditionele tavernes
De algemene regel waar je in Athene naar moet leven is simpel: hoe meer huisgemaakte lokale gerechten je probeert, hoe beter. De traditionele keuken van Griekenland kan worden geproefd in de brede selectie van de tavernes van Athene die al lang gevestigde recepten serveren die zijn geïntegreerd in de lokale cultuur en die de rijkdom van het Griekse land vieren.

Met recepten die van generatie op generatie zijn doorgegeven, zullen de lokale gerechten uw zintuigen prikkelen, ongeacht het voedingsplan dat u volgt.

  • Enastron, gelegen in de hippe wijk Psirri, lijkt op het exacte beeld dat bij iedereen opkomt bij het horen van de uitdrukking ‘traditionele Griekse taverne’. Van weelderige, huiselijke hoofdgerechten tot verrukkelijke hapjes, allemaal in genereuze porties, Enastron belooft je culinaire verwachtingen te vervullen en te overtreffen, ongeacht hoe hoog ze zijn - je bent tenslotte in een mediterraan land!
  • In dezelfde buurt, maar dit keer weggestopt in een klein steegje dat over het hoofd wordt gezien door mensen die niet op de hoogte zijn, is Koudounaki een door een familie gerunde taverne waar twee zussen een draai geven aan gebruikelijke gerechten en hemels zelfgemaakt aanbod serveren die u nog nooit hebt geproefd.
  • Dichter bij de Akropolis, in de schilderachtige en historische wijk Thissio, neemt To Steki Tou Ilia zijn gasten mee op een reis terug in een eenvoudigere en misschien wel mooiere tijd. Hoewel het menu beperkt is en lijkt op wat een Griekse moeder zou koken voor haar kinderen, is de eenvoud ervan wat mensen overtuigt.
  • Voor een moderne draai aan cult-klassieke Griekse recepten, ga je naar Ella Cooking aan het begin van Mitropoleos Street, een paar meter van het Syntagma-plein. Door traditionele smaken en verse, lokale producten samen te voegen met moderne technieken en up-to-date combinaties, slaagt Ella erin om een ​​speciale plaats in de harten van de lokale bevolking te behouden terwijl ze unieke zelfgemaakte gerechten aanbiedt die je nergens anders zou ervaren.
  • Last but not least is Dia Tafta een andere traditionele Atheense taverne die een smakelijk aanbod combineert met een geweldige sfeer. Gelegen in de wijdere regio van Monastiraki, grenzend aan Psirri, vertaalt de naam van de taverne naar ‘de conclusie / de kern van de dingen’. Voor de eigenaren van deze plaatselijke taverne is de kern van het leven ‘lekker eten, goede drankjes en goed gezelschap’ en daar waren we het helemaal mee eens!

Fijn dineren
Hoewel gezellige traditionele tavernes het handelsmerk van Griekenland zijn, ontbreekt het Athene niet aan prestigieuze eetgelegenheden die de Griekse keuken met grote sprongen vooruit helpen. In feite is het nogal moeilijk voor ons om onze favorieten te kiezen, gezien de omvang van de selectie van Athene in verfijnde eetgelegenheden, maar zoals altijd zullen we ons best doen.

Voordat we verder gaan, is het echter belangrijk op te merken dat verfijnde eetgelegenheden waarschijnlijk een stuk minder betaalbaar zijn dan tavernes. De hoge prijzen komen echter overeen met de kwaliteit en de ervaring die deze etablissementen bieden, dus hoewel het, afhankelijk van uw budget, misschien niet alledaags is, is het de moeite waard om een ​​speciale gelegenheid te vieren of een keer te verwennen als een geschenk voor uzelf en uw dierbaren.

  • Over toegeeflijk gesproken, Vezene, een Grieks geïnspireerde bistro in het hart van Athene, is erin geslaagd om lokale smaken te moderniseren en te verheffen om zich aan te passen aan het moderne verfijnde eten met behulp van hoogwaardige, verse lokale ingrediënten. Vezene serveert regionale gerechten met een eigentijdse draai in hun smaak, ingericht volgens een trendy en modieuze esthetiek die past bij het profiel van het restaurant. De chef-kok, slager en eigenaar van het restaurant, Ari Vezené, is gepassioneerd over het duurzaam en ethisch runnen van zijn restaurant.
  • Een ander restaurant dat de Griekse keuken viert door er een vleugje verfijning aan toe te voegen, is Vassilenas. Na voor het eerst zijn deuren te hebben geopend in 1920 in Piraeus als een kleine en eenvoudige taverne, lijdt het geen twijfel dat de chef-kok het op het gebied van eten tot een goed einde heeft gebracht. Nu gevestigd in het centrum van Athene, behoudt Vassilenas zijn bescheiden profiel, ook al is het een van de meest geprezen bestemmingen voor lekker eten in de stad geworden.
  • Hytra is een andere verrukkelijke toevoeging in de gastronomische industrie van Athene, die zijn gastronomische integriteit heeft ontwikkeld op basis van de rijke erfenis van de Griekse gastronomie en deze heeft verbeterd met een eigentijdse draai die moderne hoogwaardige technieken en presentaties omvat. Met twee aparte menu's, de 'Hytra' en de 'Hytra Apla', richt het restaurant zich op twee verschillende prijspunten die dezelfde kwaliteit en smaak delen.
  • Spondi, gelegen in de hippe wijk Pangrati, biedt luxe gastronomische gerechten aan diegenen die willen genieten van een once-in-a-lifetime culinaire ervaring, en biedt een hele andere wereld van gastronomische smaken - een die je alleen mag betreden als u bereid bent een extravagante prijs te betalen die echter overeenkomt met het extravagante aanbod. Met meerdere onderscheidingen en wereldwijde erkenning, aangezien het een restaurant met 2 Michelinsterren is en een trots lid van Grande Table du Monde, lijdt het geen twijfel dat in Spondi een traktatie voor al uw zintuigen zal zijn.

Street Food & Bakkerijen

Als bedrog of een katerbehandeling na een wilde avond uit, in Griekenland, denken we graag dat straatvoedsel niet alleen het lichaam maar ook de ziel voedt; iets dat in detail is gepresenteerd in onze ultieme gids voor streetfood in Athene. In onze ervaring zijn er maar heel weinig mensen die de aantrekkingskracht van straatvoedsel, en vooral Grieks straatvoedsel, ontkennen.

In het geval van de geliefde souvlaki zijn zelfs de moeilijkste eters en de meest toegewijde fans van gezond eten hierheen gekomen om de koning van het Griekse straatvoedsel te vieren. De reden is simpel: souvlaki is een van de 'schoonste' straatvoedsel die je kunt krijgen en je kunt er zonder schuldgevoel van genieten.

Het bestaat uit kleine stukjes vlees -of groenten als er een vegetarische optie beschikbaar is- ingesloten in pitabroodje, samen met tomaten, ui, frites en tzatziki, die soms kunnen worden geruild voor een soort saus. Het vlees is meestal varkensvlees of kip, terwijl rundvlees en lamsvlees ook kunnen worden gebruikt.

Souvlaki is een fundamenteel onderdeel van de keuken van Athene; het is heerlijk, het is voedzaam en het is goedkoop, waarom zou dat niet zijn? Daarom is het geen verrassing dat de stad overspoeld wordt met souvlaki-winkels die hun kijk bieden op het geliefde straatvoedsel dat deel uitmaakt van het dagelijkse leven van zowel de lokale bevolking als reizigers. Krijg lokaal inzicht in de beste plekken om souvlaki te eten in Athene om jezelf voor te bereiden op de smaakexplosie die je zult ervaren tijdens je verblijf in de Griekse hoofdstad.

Voor de lokale bevolking omvatten die toegeeflijke dagen een ontbijt dat bestaat uit een traditioneel gebak - meestal gemaakt met ‘filodeeg’ dat kan worden gekocht bij de bakkerij in de buurt. Ariston, een door een familie gerunde bakkerij die in 1910 werd opgericht en beroemd is om zijn 'zandkorstdeeg-kaastaarten, Harry's Kitchen, een kleine winkel die een recente toevoeging is aan de culinaire scene van Athene en een unieke zelfgemaakte taartcombinatie biedt die bedoeld is om zelfs de meest kieskeurige eter te verwennen en The Pie Shop, de kleine winkel die zijn gasten verrast met de kwaliteit van de ingrediënten en de creativiteit, zijn enkele van de beste bakkerijen die je in het centrum van Athene kunt vinden en die beloven de manier waarop je naar het ontbijt kijkt voor altijd te veranderen!

Of het nu ‘tyropita’ -kaaspastei- ‘bougatsa’ -custardtaart- of een andere vulling is, zoals chocolade, worst of zelfs gehakt, ik kan me niet voorstellen dat ik achteraf spijt zou hebben van mijn keuze.

Voedselmarkten
Gezien het feit dat Griekenland over de hele wereld bekend staat om de kwaliteit van de lokale producten, wordt alleen daarom reeds verwacht dat men in de hoofdstad de verse en heerlijke producten kan vinden die het Griekse land de lokale bevolking al duizenden jaren royaal levert.

  • De Centrale Markt van Athene - of Varvakios zoals de lokale bevolking het noemt - bevindt zich in het hart van de stad, vlak bij de wijken Monastiraki en Psirri, en dient sinds de oprichting in 1884 als het kloppende hart van de Atheense gastronomie. Een mengeling van kleuren, aroma's en smaken, de indrukwekkende brede markt heeft alles waarnaar u op zoek bent en waarschijnlijk nog veel meer. Van vlees van hoge kwaliteit tot verse vis, lokaal geteelde groenten en een grenzeloze voorraad kruiden, waarvan je de meeste nog nooit hebt gehoord, een bezoek aan de centrale markt van Athene kan geen kwaad.

Vergelijkbaar met de Centrale Markt van Athene, maar op een veel kleinere schaal, kopen de lokale bevolking de grondstoffen die ze nodig hebben voor hun dagelijkse kookkunsten in de boerenmarkten van hun wijk, -of 'laiki agora' in het Grieks- een zeer geliefde instelling die wekelijks plaatsvindt in alle Atheense wijken en bestaat sinds de oudheid.

Zorg ervoor dat u tijdens uw verblijf in de stad de voedselmarkten van Athene verkent; zorg ervoor dat u kleine eurobiljetten bij u heeft en wissel ze,  met u en uw ogen open, voor de beste lokale producten in de stad; je hele kijk op gastronomie zal ongetwijfeld veranderen als je de grondstoffen van de Griekse keuken van dichtbij leert kennen.