Paxos (of Paxi) is een kleine eilandengroep ten zuiden van Corfu, aan de noordkant van de Ionische Zee. Hoewel het een eiland is dat relatief onaangetast is door internationale toeristen, staat Paxos bij de Grieken bekend om zijn exotische landschap. Met een discrete kosmopolitische glamour, dankzij de vele jachten die elke zomer in de haven aanmeren, wordt Paxos een van de populairste bestemmingen op de Griekse eilanden!

Paxi is vooral beroemd om zijn stranden! De stranden van Paxi hebben een prachtig exotisch landschap en hebben verleidelijk schoon smaragdgroen water, ideaal om in te zwemmen! Vooral Antipaxi, een klein eiland tegenover Paxi, is over de hele wereld beroemd om zijn exotische Caribische stranden. U kunt het eiland Antipaxi per boot bezoeken vanuit de haven van Gaios in Paxi.

Aangezien Paxi een relatief klein eiland is, heeft het slechts drie dorpen: Gaios, Lakka en Logos. Deze dorpen bestaan ​​uit traditionele huizen, prachtige strandpromenades en kleurrijke hoekjes, die een sprookjesachtige uitstraling uitstralen. Laat je camera niet thuis als je de dorpen van Paxi bezoekt!

Paxi is een prachtig, groen eiland in de Ionische Zee. Het kleine formaat en de rustige stranden maken het ideaal voor ontspannende vakanties en toch geeft de nabijheid van Corfu, Paxi een kosmopolitische sfeer. Behalve prachtige stranden, zijn er maar heel weinig locaties in Paxi. De meest indrukwekkende stranden zijn te vinden op het naburige en kleine eiland Antipaxos, bereikbaar per boot vanuit de haven van Gaios, de hoofdstad van Paxi. Voutoumi en Mesovrika zijn de populairste stranden van Antipaxos.

Antipaxos-eiland, ook wel Antipaxi genoemd, is het kleinste van de Ionische eilanden en behoort tot de gemeente Paxi. Volgens Griekse legendes zijn Paxi en alle kleine eilanden eromheen ontstaan ​​toen Neptunus, de zeegod, met zijn drietand een klein stukje van Corfu beet om een ​​knusse, gezellige plek te creëren voor zichzelf en zijn gemalin Amfitryti.

Het eilandje Antipaxos ligt 3 kilometer ten zuiden van Paxos en heeft een oppervlakte van 5 vierkante kilometer. Het werd oorspronkelijk bewoond door Souliotes, een historische bergnederzetting die beroemd werd vanwege hun dappere verzet tegen het Ottomaanse rijk, maar na hun nederlaag in 1803 verlieten de Souliotes het eiland en verhuisden naar andere delen van Griekenland. Nu is het onbewoond en totaal ongerept met absoluut geen teken van modern leven.

Het eilandje heeft een kleine haven genaamd Agrapidia waar een netwerk van smalle paden vanaf de haven het binnenland van het eiland bereikt, af en toe langs een huisje met boomgaarden met fruitbomen, groenten en wilde kruiden. Het eilandje is bedekt met wijngaarden die eigendom zijn van de lokale bewoners en die een rijke rode wijn produceren met een heerlijke smaak, beroemd op het eiland Paxi.

Het eilandje Antipaxos staat bekend om zijn prachtige stranden en biedt enkele van de beste zwem- en snorkelmogelijkheden in Griekenland. Voutoumi en Vrika, de twee belangrijkste stranden van Antipaxos, bevinden zich aan de noordkant van het eilandje en beide stranden zijn veilig voor alle mensen. Ten zuiden van deze twee stranden zijn er een paar kleine en mooie afgelegen baaien. Om naar Antipaxos te gaan, zijn er watertaxi's die meestal elk uur vanuit Gaios vertrekken. De reis duurt ongeveer 15 minuten.

Bezienswaardigheden:

 • Het eilandje Agios Nikolaos (of Ai-Nikolas) in Paxi, Griekenland: Agios Nikolaos is het juweel voor de haven van Gaios, een weelderig groen eilandje dat bijna de hele ingang bedekt. Het is vernoemd naar de kleine kapel die er ligt. Het eilandje is gebouwd voor de bescherming van de piraten, evenals het 15e-eeuwse Venetiaanse fort dat erop is gebouwd en het hele gebied domineert.

Tegenwoordig zijn alleen ruïnes van het fort te zien, maar het is zeker een bezoek waard vanwege het adembenemende uitzicht en de vredige sfeer in deze geweldige omgeving die elke bezoeker aantrekt. Op dit eilandje ziet u ook een andere kleine kapel gewijd aan Sint-Jan en een oude windmolen. Vanuit de haven van Gaios vertrekken kleine boten naar het kleine eilandje.

 • Het Historisch en Folkloremuseum van Paxi werd in 1996 opgericht door de Culturele Vereniging van het eiland. Dit museum ligt aan het strand van Gaios en is gevestigd in een traditioneel gebouw uit 1906.

Dit museum herbergt voorwerpen uit de klassieke tijd tot het midden van de 20e eeuw. Er is een speciale selectie met fossielen, stukken aardewerk en andere voorwerpen uit de Prehistorie, de Klassieke en de Romeinse tijd. Wat de meest recente eeuwen betreft, biedt het museum interessante tentoonstellingen, zoals wapens uit de Venetiaanse tijd, het decreet van het Ionische parlement voor de annexatie van de Ionische eilanden bij de Griekse staat in 1864 en het boek van een Oostenrijkse edelman die in elk detail zijn reis naar Paxi in 1884-1885 beschrijft. Een zeer indrukwekkend kenmerk van dit museum is ook een kamer die is ingericht met traditionele meubels, kookgerei, landbouwwerktuigen en kostuums. Deze items werden door de lokale bevolking aan het museum geschonken.

 • De kerk van Agioi Apostoli staat op het centrale plein van Gaios, de hoofdstad van Paxi. Het heeft binnen enkele interessante fresco's.
 • De olijfpers museum bevindt zich in Lakka, aan de noordkant van het eiland. Het bestaat eigenlijk uit een originele stenen olijfpers gevonden in de landelijke omgeving en daterend uit 1865. De olijfpers is onlangs gerenoveerd en werkt tot op de dag van vandaag. De familie van de eigenaar laat u graag zien hoe de pers werkt.

Stranden in Paxi Griekenland zijn kleine baaien met kristalhelder, blauwgroen water. Sommige Paxi-stranden zijn uitgerust met enkele parasols en ligbedden, maar de meeste zijn afgelegen plekken om van privacy te genieten. Behalve de stranden van Paxi kunnen bezoekers ook per boot de prachtige stranden van het nabij gelegen Antipaxos-eiland bezoeken. Hieronder vind je een lijst met de beste stranden op het eiland Paxi.

 • Als je van afgelegen, onontwikkelde stranden houdt en geen probleem hebt met kiezels, dan zal het Mesovrika-strand op het eiland Antipaxos aan je wensen voldoen. Het is een kleine baai aan de noordoostkant van het eiland, genesteld tussen de populaire stranden van Voutoumi en Vrika. Er is geen zand te vinden en daarom geven de meeste bezoekers van jachten en rondvaartboten de voorkeur aan de twee zandstranden aan de zijkanten. Het strand bestaat uit witte kiezels. Naast zwemmen is snorkelen ook populair bij de rotsen. Er zijn geen faciliteiten in Mesovritika, behalve de tavernes overdag in Vrika of Voutoumi, op slechts vijf minuten wandelen over de paden aan de zijkanten. Ze serveren maaltijden en verhuren ook ligbedden en parasols.
 • Voutoumi is een mooi kiezelstrand aan de noordoostkant van het eiland Antipaxos. Het is gelegen in een grote baai met hoge rotsen die beide kanten van het strand bedekken. Het strand van Voutoumi trekt tijdens de zomermaanden veel bezoekers van de buureilanden Paxi, Corfu en zelfs Italië, die graag zwemmen in het uitnodigende turkooisblauwe water van de baai. Het water is hier ondiep, ideaal voor alle leeftijden, terwijl snorkelen bij de rotsen een leuke activiteit is. 
 • Het strand van Voutoumi is een favoriete bestemming voor privéjachten, watertaxi's en rondvaartboten. Er zijn maar weinig ligbedden aan de kust, dus het is ideaal om uw eigen parasols mee te nemen die worden aangeboden door de touroperators van Paxi. Er is een taverne op de heuvel achter het strand waar traditionele snacks worden geserveerd. Er zijn geen winkels op het eiland, maar u kunt de populaire lokale wijn proeven in de tavernes. Er zijn geen andere voorzieningen in dit afgelegen gebied.
 • Monodendri is een prachtige baai op 9 km ten noorden van Gaios, de hoofdstad van Paxi, dicht bij het dorp Loggos. Dit strand wordt omgeven door weelderig groen en heeft kleine kiezelstenen en kristalhelder water.
 • Pounda Beach is een mooi strand op 5 km ten zuiden van Gaios, de hoofdstad van Paxi en dicht bij het dorp Logos. Het is toegankelijk via een klein pad dat vanaf de hoofdweg loopt.

  Het strand is vrij klein en heeft geen faciliteiten voor bezoekers. Het is raadzaam om uw eigen parasol en handdoeken mee te nemen, evenals een sterk zonnescherm. Het strand is zelden druk, dus het is leuk voor een ontspannende en verkwikkende tijd onder de zon. Zwemmen is hier mogelijk, maar het is niet helemaal veilig om kinderen zonder toezicht in het water te laten. Vlakbij ligt Kipiadi, een ander prachtig strand, dat veel langer is met witte glanzende kiezelstenen. Op dit strand gaan veel jachten voor anker.

 • Een van de kleinste en meest pittoreske stranden van Paxi is Loggos, slechts 8 km ten noorden van Gaios. Perfect veilig om te zwemmen, voor kinderen en ouderen, het strand is ook omzoomd met vele vistavernes die heerlijke zeevruchten, in een aangename sfeer serveren. Het strand is goed onderhouden en ligt in het dorp Loggos zelf. De prachtige nederzetting is ideaal voor een familievakantie, het betoverende landschap en de vriendelijke lokale bevolking garanderen onvergetelijke momenten in het dorp Logos.
 • Op loopafstand van het dorp Logos en 7 km ten noorden van Gaios, de hoofdstad van Paxi, vindt u het prachtige strand van Levrehio. Zeer populair bij zowel de lokale bevolking als toeristen, kan het strand erg druk worden, vooral tijdens het hoogseizoen. De olijfbomen rondom bieden mooie schaduwrijke plekken en dragen enorm bij aan de schoonheid van dit ongerepte en mooie strand. Het is ook perfect om te zwemmen en zonnebaden, maar ook voor kinderen, met veel activiteiten om hen bezig te houden. Zwemmen is vrij veilig voor alle leeftijden. Direct naast het strand is een leuke taverne die veel bezoekers trekt vanwege het heerlijke eten en de vriendelijke omgeving. De taverne heeft kleedruimtes voor bezoekers.
 • Harami Beach ligt 8 km ten noorden van Gaios, de hoofdstad van Paxi en op loopafstand van Lakka, het traditionele vissersdorp dat rond de pittoreske haven ligt. De haven is gebouwd in het midden van een grote cirkelvormige baai, die plaats biedt aan twee kleine kiezelstranden, Kanoni en Harami. Beide zijn te bereiken door een pad links van de haven te volgen. Harami, het tweede strand langs het pad, is een populaire bestemming om te zwemmen in het helderblauwe en kalme water van de baai. Het strand beschikt over talrijke ligbedden en parasols, terwijl het wordt beschut door cipressen en olijfgaarden en biedt mooie schaduwrijke plekken om te zonnebaden onder de warme zon. Het zachte en heldere water krijgt een zachte zandbodem, ideaal voor de kinderactiviteiten. Aan de achterkant van het strand bevindt zich een traditionele taverne waar snacks, gebak en drankjes worden geserveerd.
 • Het mooie en pittoreske Mongonisi ligt 5 km ten noorden van Gaios, de hoofdstad van Paxi. Het is ontstaan ​​door het opblazen van de nabijgelegen kliffen met dynamiet dat later met zand werd opgevuld. Het zandstrand is in alle opzichten perfect, met prachtig groen water en pittoreske, groene kliffen die uitkijken over de baai. Het is heel populair om te zwemmen en te zonnebaden, terwijl de unieke kenmerken van Mogonisi een natuurlijke en veilige omgeving bieden voor de kinderen, maar ook voor ouderen of zelfs onervaren zwemmers. Het strand van Mogonisi biedt ook gratis ligplaatsen voor maximaal 50 boten en jachten.
 • Plakes, is het beroemdste strand van Paxi, op een steenworp afstand van het dorp. Slechts 500 meter scheiden het strand van Gaios, de hoofdstad van Paxi. Het strand van Plakes is grotendeels rotsachtig met een verbazingwekkend landschap dat het bewonderen waard is. Het is bedekt met dichte olijfgaarden en een weelderige vegetatie. Plakes is leuk om te zwemmen en te zonnebaden. Het strand is te bereiken met de bus of te voet.

U kunt Paxi bereiken met de veerboot vanuit Corfu of vanuit Igoumenitsa. De reis van Corfu naar Paxi duurt 30 minuten en wordt uitgevoerd door een draagvleugelboot. Aan de andere kant zijn veerboten die vertrekken vanuit Igoumenitsa naar Paxi groter en kunnen ze ook voertuigen overzetten. In dit geval duurt de reis 1 uur en 30 minuten.

Er is geen luchthaven op het kleine eiland. De dichtstbijzijnde bevindt zich op Corfu.

Corfu International Airport "Ioannis Kapodistrias" ontvangt het hele jaar door vluchten vanuit Athene, Preveza en Thessaloniki en ook vanuit enkele Europese landen. In de zomer piekt het vliegverkeer en wordt het drukker op de luchthaven. De luchthaven ligt op ongeveer 3 km afstand van Corfu-stad, die u kunt bereiken met de openbare bus of met een taxi om aan boord te gaan van de veerboot naar Paxi. Er is een busstation vlakbij de ingang van de luchthaven.