Griekenland vakantie tips: Stalis, net zo vaak Stalida genoemd, is een toeristische bestemming met vele mooie stranden aan de noordkust van Kreta. Het dorp ligt tussen Chersonissos en Malia, de twee grootste vakantie bolwerken op Kreta. De luchthaven van Heraklion ligt op ongeveer 30 kilometer afstand. Vele toeristen komen uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Stalis is een enkele kilometers lang en slechts een paar honderd meter breed dorp aan de kust. Een groot deel van de kust in de omgeving van het dorp bestaat uit zandstrand. Achter het strand loopt een vrij rustige kustweg, met vele hotels, bars en winkels. Verder weg van de kust verbindt een drukke weg Stalis met Chersonissos in het westen en Malia in het oosten. Aan deze weg stoppen op vijf bushaltes ook de frequente bussen tussen Heraklion, het vliegveld, Chersonissos, Stalis en Malia.

In het midden van Stalis is een klein dorpsplein. Er is een kleine kerk, eigenlijk niet veel groter dan een kapel. Op en rond het centrale plein zijn een aantal tavernes en natuurlijk een gyros pita winkel.

De meeste toeristen brengen de dag door op het strand, anderen hangen rond bij het hotel, of vergapen zich aan de diverse winkeltjes. Er zijn talloze bars, cafés en pubs. Hotels zijn te vinden in elke prijsklasse. Daartussen vindt u ​​cafés, supermarkten en andere winkels. Stalis is niet bijzonder mooi, kent weinig structuur en lijkt eerder een beetje chaotisch. Het is in de afgelopen decennia snel gegroeid tot een toeristische badplaats aan de Middellandse Zee.

Als u op zoek bent naar rust bent u verkeerd in Stalis. Als u houdt van drukte en geniet van het nachtleven bent u in de juiste plaats. Het nachtleven is echter niet zo extreem als in het naburige Britse Malia. Het publiek in Stalis is nogal gemengd. Er zijn ook veel oudere mensen. In Stalis vindt u ook een aantal grote luxe hotels.

Op de vraag waarom de plaats twee namen heeft, kan ik u geen antwoord geven. De Grieken gebruiken de naam nog steeds door elkaar, hoewel de naam Stalida steeds minder wordt gebruikt.

Als u voor het eerst in Stalis bent zult u overweldigd worden door de vele reclameborden van cafés en winkels. Daarnaast hebben bijna alle restaurants een medewerker voor de deur staan, met slechts één missie toeristen lokken. Ik adviseer u deze restaurants en bars te vermijden, ze zijn meestal duur en slecht. Naast de Griekse tavernes, zijn er vele Britse restaurants en bars in Stalis.

Overal op het fijne zandstrand kunt u strandstoelen en parasols huren. Bij meerdere strandbars hoeft u niets te betalen als u er een lunch besteld. Wie het strand in het centrum te druk vindt kan uitwijken naar de stranden in de omgeving.

Vlucht al geboekt en nog op zoek naar een goed hotel? Kijk dan hier voor de beste hotels en appartementen in Stalis.