Kefalonia het grootste van de Ionische eilanden, bestaat uit met pijnbomen begroeide kalksteenbergen die worden omhuld door weelderige, groene vruchtbare valleien. In het verleden was het eiland voornamelijk afhankelijk van de landbouw, maar sinds het succes van de film Captain Corelli's Mandolin, gebaseerd op het boek van Louis de Bernieres en met Penelope Cruz en Nicolas Cage, is het toerisme steeds belangrijker geworden. Bijna alle steden en dorpen van het eiland werden verwoest door een vreselijke aardbeving in 1953, dus er is weinig architectuur van historisch belang, met als enige uitzondering het dorp Fiskardo, dat op een of andere manier de vernietiging overleefde. Het vliegveld ligt negen kilometer ten zuiden van Argostoli, de hoofdstad van het eiland.

  • Fiskardo: zonder twijfel het mooiste dorp van Kefallonia, ligt Fiskardo aan de noordoostelijke punt van het eiland en is het de enige nederzetting die zijn architectuur uit de 18e eeuw in Venetiaanse stijl van vóór de aardbeving heeft behouden. Omgeven door een dichte cipressenheuvel en gebouwd rond een beschutte baai, is het populair bij zeilcrews die hun jachten hier op zomeravonden afmeren. De meeste huizen rond de haven bieden nu onderdak aan chique visrestaurants, cafés en doen dienst als vakantiehuizen.
  • Assos: aan de noordwestkust, op 10 kilometer van Fiskardo, is Ássos een rustig klein dorpje gebouwd op een verhoogde weg tussen een heuvelachtig schiereiland en het vasteland. Om het te bereiken, rijdt u via een aantal haarspeldbochten naar waar het dorp zich nestelt in een schilderachtige haven, omringd door visrestaurants. Het schiereiland is bedekt met de ruïnes van een 16e eeuws Venetiaans kasteel, waar u naar toe kunt lopen voor een kijkje (ongeveer 40 minuten) en er zijn een paar kiezelstranden vlakbij het dorp, waar u kunt zwemmen.
  • Myrtos strand: Myrtos ligt dicht bij Assos aan de noordwestkust en is een van de meest gefotografeerde stranden van Griekenland. Omgeven door dramatische kalkstenen kliffen en omgeven door een verbazingwekkende turquoise blauwe zee, bestaat dit twee kilometer lange strand uit gladde witte kiezels. Het uitzicht vanaf de weg erboven is adembenemend. Er is overigens geen natuurlijke schaduw tegen de middagzon en het water wordt snel dieper, met sterke stromingen, dus u moet een zelfverzekerde zwemmer zijn.
  • Argostoli: de hoofdstad van Kefalonia, Argostoli, ligt op een schiereiland aan de zuidwestkust van het eiland. Het was ooit een aantrekkelijke oude stad en werd bijna volledig verwoest door de aardbeving in 1953 en is opnieuw gebouwd in moderne stijl volgens het oorspronkelijke stadsplan. De belangrijkste publieke ontmoetingsplaats is de met palmbomen omzoomde boulevard, waar lokale vissersboten aanmeren. Een andere toeristische attractie is een klein archeologisch museum met vondsten uit de Myceense, Hellenistische en Romeinse tijd.
  • Sámi: aan de oostkust, 24 kilometer ten oosten van Argostóli, is Sámi de belangrijkste haven van het eiland, die wordt aangedaan door regelmatige veerboten van en naar Patras op het Griekse vasteland. De oude stad Sámi lag ten zuiden van de huidige stad, op de hellingen van de heuvel met dubbele toppen, de overblijfselen van de Akropolis zijn nog te zien en vanaf hier heeft u een mooi uitzicht over de baai.
  • Antisamos strand: in een diepe, gebogen baai aan de oostkust, drie kilometer van Sámi, is Antisamos een van de meest populaire stranden van het eiland. Het bestaat uit witte kiezelstenen en wordt omgeven door heuvels met dennenbossen. De zee is warm en helder en ideaal om te snorkelen en de strandtaferelen in Captain Corelli's Mandolin zijn hier gefilmd.
  • Drongarati grot: ten zuidwesten van Sámi, nabij het dorp Khaliotata ligt de enorme Drongarati grot (95 meter lang en 45 meter breed op het breedste punt). Om er binnen te gaan, loopt u een lange trap af om in een griezelig mooie grot te komen, goed verlicht en gevuld met prachtige stalactieten en stalagmieten. De tweede kamer heeft een uitstekende natuurlijke akoestiek en biedt af en toe concerten, de Amerikaans-Griekse sopraan Maria Callas zou hier hebben gezongen.
  • Melissani grot en meer: ten noordwesten van Sámi is de Melissáni grot de thuisbasis van een ondergronds meer. Om het te bezoeken, loopt u een trap af naar een aanlegsteiger en klimt u aan boord van een kleine roeiboot met een roeier voor een tocht van 15 minuten rond het meer. Het zonlicht dat binnenkomt door het gat in het dak, waardoor verbazingwekkende tinten blauw gekleurd licht op de grotmuren ontstaan. De beste visuele effecten treden rond het middaguur op als de zon hoog aan de hemel staat. Archeologische vondsten suggereren dat de grot ooit als een oude plaats van aanbidding is gebruikt.
  • Nationaal park Ainos: in het zuiden van het eiland, stijgt de berg Ainos 1.628 meter in een gebied dat is uitgeroepen tot nationaal park. Het nationale park is ideaal om te wandelen en te mountainbiken, en vogelaars kunnen spechten, adelaars, gieren en haviken spotten.