Rethymnon is de derde grootste stad van Kreta en met zijn vele attracties is het een van de meest populaire bestemmingen op het eiland. Bijna geen andere stad op Kreta biedt zoveel mogelijkheden op loopafstand. Of het lange zandstrand, het nachtleven met zijn vele bars en disco's, of de oude stad en de andere bezienswaardigheden, waarvan wij onze top 10 (eigenlijk de top 11) hieronder presenteren.

 • Het oude centrum van Rethymnon. Als u Rethymnon wilt ontdekken, mis dan de oude stad niet. De smalle straatjes met de vele Venetiaanse gebouwen nodigen u uit om te wandelen. Er is op elke hoek iets te ontdekken en de talrijke winkels, cafés en restaurants doen de rest om ervoor te zorgen dat u niet zo snel weg wilt. Allen bij de Guora-Poort, die leidt tot de oude stad met het labyrint van de smalle straten, kunt u raden hoe de stadsmuur eruit moet hebben gezien.
 • Rimondi-fontein. In het oude centrum van Rethymnon zijn veel bezienswaardigheden waar u simpelweg niet aan voorbij mag lopen. De Rimondi-fontein is zo'n magneet voor toeristen in Rethymnon. Zonder een foto te nemen, gaat u zeker niet verder. De fontein gebouwd in 1626 in opdracht van zijn naamgenoot, de burgemeester "Rimondi". De Rimondi-fontein werd gebouwd in het toenmalige centrum van de Venetiaanse stad op het Platanou-plein en had als doel de burgers van water te voorzien. Er zijn drie poelen bij de fontein waar het water uit de hoofden van de leeuw stroomt. Vier pilaren langs de fontein en daarboven zijn Latijnse woorden gesneden, maar eigenlijk kan alleen het woord "Fontes" nog steeds worden gelezen. 
 • Venetiaanse Fortezza. Op de Paleokastro-heuvel in het westen van het oude centrum van Rethimnon ligt het Venetiaanse fort, dat ook Fortezza wordt genoemd. Het fort werd tussen 1573 en 1580 door de Venetianen gebouwd om de burgers van het oude Rethimnon te beschermen tegen de Turkse dreiging. De Fortezza is gebouwd in stervorm en heeft drie poorten en zes wallen. Er zijn nog steeds veel wachttorens bewaard gebleven en slechts een paar gebouwen. In de oude wapen- en munitiekamer bij de hoofdingang vindt men tegenwoordig expositieruimtes. In het centrum van het fort is er het aanvullende gebouw van de Turkse veroveraars, de Sultan Ibrahim-moskee. Al met al is het bezoek aan het Venetiaanse Fortezza niet alleen de moeite waard vanwege de historische gebouwen, u heeft vanaf hier een uniek uitzicht op de stad of kunt u ook af en toe de optredens en concerten in het amfitheater bijwonen. Openingstijden: maandag - zondag 08:00 - 18:30 uur.
 • Archeologisch Museum. Het museum ligt tegenover de ingang van het Venetiaanse Fortezza in het vijfhoekige gebouw. Het gebouw werd oorspronkelijk gebouwd door de Turken en was bedoeld om de verdediging van de stad te versterken. Sinds de bouw heeft het gebouw in de loop van de jaren verschillende functies gehad. Het was bijvoorbeeld tot de jaren '60, een gevangenis. Nu is het sinds 1991 thuis van het Archeologisch Museum van Rethymnon. In het museum zijn veel archeologische vondsten uit de prefectuur Rethymnon van het vroege stenen tijdperk tot de tijd van de Romeinen. Ontsnap aan de drukte van de stad en leer iets over de geschiedenis van Rethymnon. Openingstijden: di - zo 08:00 - 15:00 uur, maandag gesloten.
 • De oude haven van Rethymnon. Tijdens een wandeling door Rethymnon, mag u de oude haven zeker niet overslaan. Hier zijn kleine jachten en vissersboten die hun vangsten verkopen aan de vele visrestaurants in de haven. Dus als u van vis of andere zeevruchten houdt, mijn favoriet Zefyros Family Fish Taverna. Persoonlijk vind ik het er te druk in de zomermaanden en ben ik altijd een beetje geïrriteerd door de pushers. Een uur voor zonsopkomst en kort na zonsondergang kunt u prachtige foto's nemen van de haven en de huizen op de achtergrond.
 • Historisch en Folkloremuseum. Als u wilt weten hoe de Kretenzers leven of geleefd hebben, is het de moeite waard om het Historisch en Folkloremuseum Rethymnon te bezoeken. Het museum is gevestigd in een gerestaureerd Venetiaans gebouw met binnenplaats. Er zijn collecties uit de 17e tot de 20e eeuw in acht zalen. Aardewerk, borduurwerk, wapens, munten, oude foto's, kaarten, kostuums en nog veel meer wordt tentoongesteld. Iedereen die geïnteresseerd is in het oude dagelijkse leven van de Kretenzers, moet eigenlijk een bezoek brengen aan het museum. Openingstijden: maandag - vrijdag 9.30 - 14.30 uur, zaterdag en zondag gesloten.
 • Neratze-moskee. De voormalige kerk van de Heilige Maagd werd door de Ottomanen tot moskee omgebouwd. De grote minaret naast de moskee werd gebouwd in 1890 en karakteriseert het stadsbeeld. Tegenwoordig herbergt de Neratze-moskee een muziekschool, die af en toe concerten organiseert. U zult echter helaas wel de foto's van buiten moeten maken.
 • Kreta Lyra (lier) workshop. De Lyra is een muziekinstrument en een voorloper van de harp. Als u geïnteresseerd bent in de Kretenzische muziek met de Lyra, dan is een bezoek aan de werkplaats van het museum Stagakis de moeite waard. Hier wordt sinds 1945 het typische muziekinstrument gebouwd in goede oude traditie. In de workshop kunt u zien hoe de instrumenten worden gebouwd, ze proberen en natuurlijk ook kopen. Openingstijden: maandag - zaterdag 10:00 - 14:00 uur en dinsdag, donderdag, vrijdag 18:00 - 21:00 uur.
 • Vier martelaren kerk. De naam van de kerk komt van de vier martelaren Aggelis, Manouil, Georgios en Nikolaos, wier botten nu in de kelder van de kerk worden bewaard. Een bezoek aan de orthodoxe kerk van vier martelaren is de moeite waard, al was het alleen maar vanwege de pracht en rijkdom van de details van de decoraties en artefacten.
 • Gemeentelijke tuin - stadspark. Aan de rand van het oude centrum vindt u het kleine stadspark van Rethymnon. Hier kunt u ontsnappen aan de middagzon en ontspannen onder de palmbomen, dennen en eucalyptusbomen op een bankje. Er is ook een klein café in het midden van het park. Openingstijden: winter 07:00 - 19:00 uur, zomer 07:00 - 22:00 uur.
 • Biotopoi Natuurpark Rethymnon. Een heel mooi park aan de zuidelijke rand van Rethimnon. Vooral interessant voor kinderen en volwassenen die geïnteresseerd zijn in de natuur of Kretenzische planten. Vanaf hier heeft u ook een uniek zicht op Rethimnon! In dit niet-commerciële project worden de planten dichterbij gebracht tijdens een rondleiding en wordt een kleine bijdrage geleverd aan het behoud van de voor Kreta specifieke flora. Men leert veel over de speciale eigenschappen, bijvoorbeeld de genezende eigenschappen van bepaalde Kretenzische planten. Voor kinderen is er nog steeds een klein pretpark met een eenvoudige klimtuin en trampoline. De kleine botanische tuin is een beetje moeilijk te vinden,daarom vermeld ik het adres: Kalaitzaki 3, Rethymnon 741 00.