Rhodos-stad (Ródos), gesticht in 408 voor Christus, ligt op het noordelijke puntje van het eiland Rhodos in de Dodekanesos. De prachtige oude stad, een doolhof van smalle geplaveide straatjes en pleinen, wordt omringd door stevige middeleeuwse muren met koepels, minaretten en palmbomen die oprijzen in de skyline. Door de eeuwen heen werd het geregeerd door de Grieken, de Ridders van Sint-Jan (1309-1522), de Ottomaanse Turken (1522-1912), de Italianen (1912-1948) en vervolgens Griekenland. Tegenwoordig staat de oude stad op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het kijkt uit over een drukke haven en cruiseschepen die hier de oostelijke Middellandse Zee aandoen.

  • Paleis van de grootmeesters: op het hoogste punt van de oude stad, bovenaan de straat van de ridders, is het paleis van de grootmeesters een enorm bolwerk dat wordt verdedigd door een drievoudig wandencircuit. Gebouwd op de plaats van een oudere Byzantijnse citadel, door de Ridders van St. John, een katholieke militaire orde, die het eiland bestuurde van 1309 tot 1522. De grote interne binnenplaats, raakte in verval na het vertrek van de ridders maar werd in de jaren dertig door de Italianen herbouwd als een vakantieverblijf voor koning Emmanuel III en later voor de fascistische dictator Mussolini. Een grillige structuur met torens en gekanteelde wallen, kiezel-mozaïekvloeren, oudheden en antiek, het heeft meer dan 150 kamers, maar slechts ongeveer 20 zijn open voor toeristen.
  • Stadsmuren: vertrekkend van het Paleis van de Grootmeesters kunt u rondlopen over de wallen van de oude stadsmuren, een van de mooiste voorbeelden van middeleeuwse vestingen ter wereld. Aanvankelijk gebouwd tijdens de Byzantijnse periode, werden ze uitgebreid en versterkt door de ridders tussen de 14e en 16e eeuw als gevolg van een obsessieve angst voor vijandelijke aanvallen. Met een lengte van vier kilometer en in delen tot 12 meter dik, omvatten ze imposante torens, stevige bastions, verschillende prachtige poorten, een droge gracht en schietposten voor artillerie. Nochtans, in 1522, na een belegering van zes maanden, gaven de ridders zich uiteindelijk over aan de Ottomaanse Turken. Onder de Turken werden christenen (de meerderheid van de Grieken) verbannen uit de oude stad.
  • Archeologisch Museum (Ridders Ziekenhuis): de ridders werden ingezet om de verspreiding van de islam te voorkomen en zieken en armen te verzorgen. Ze bouwden tussen 1440 en 1489 dit imposante ziekenhuis, met uitzicht op een mooie, met kruiden geurende binnentuin en het herbergt nu het archeologisch museum. Er zijn verschillende oude vondsten te zien afkomstig van archeologische vindplaatsen op het eiland, waaronder marmeren beelden, urnen, maar de topattracties zijn de prachtige mozaïeken en de Aphrodite van Rhodos, een wit marmeren figuur van een naakt meisje, dat hurkt en haar vingers door de haren strijkt, om het te drogen.
    Straat van de Ridders: lopend van het hospitaalziekenhuis naar het paleis van de grootmeesters, ziet deze geplaveide straat, omzoomd door stenen gebouwen met gotische bogen, er nog steeds uit zoals in de 15e en 16e eeuw.
  • Süleyman-moskee: gebouwd in 1522, het jaar waarin de Ottomaanse Turken de stad veroverden, werd deze roze-witte moskee met een elegante minaret gebouwd om de verovering van het eiland door Süleyman I te herdenken. De Sultan, ook bekend als Süleyman de Grote, was destijds een van de machtigste leiders ter wereld en breidde het rijk uit tot diep in Europa en Noord-Afrika gedurende een periode die later zou worden erkend als de Gouden Eeuw van de Ottomanen. Onder de Turken werden de meeste van de vele kerken van Rhodos omgebouwd tot moskeeën.
  • Museum voor moderne Griekse kunst: het Museum voor Moderne Griekse Kunst, voorheen bekend als de Gemeentelijke Galerij, toont een mooie verzameling 20e-eeuwse schilderijen, gravures en beeldhouwwerken. De collectie is verspreid over drie afzonderlijke gebouwen, u koopt één kaartje daarmee heeft u toegang tot alle gebouwen. De belangrijkste kunstgalerij bevindt zich op het Symis plein, in het oude centrum, terwijl er ook de New Art Gallery is met uitzicht op de zee, dicht bij het aquarium, in de nieuwe stad, daarnaast het meer recent geopende Centrum voor Moderne Kunst in Palaio Syssitio op Sokratous, terug in de oude stad.
  • Mandraki haven en commerciële haven: de oude haven van Mandráki, daterend uit de oprichting van de stad in 408 voor Christus, wordt beschermd door een lange golfbreker, omzoomd door drie stilstaande windmolens, met het 15e-eeuwse Fort St. Nicholas op de noordpunt. Aan de ingang van de haven liggen twee stenen pilaren met aan het hoofd bronzen figuren van een hert en een hinde. Herten zijn het heraldische symbool van Rhodos en worden nog steeds afgebeeld op lokaal keramiek zoals borden, asbakken en tegels verkocht als souvenirs. Tegenwoordig wordt de Mandráki gebruikt door jachten en rondvaartboten die dagtochten aanbieden naar de nabijgelegen eilanden Symi en Chalki en naar Marmaris aan de Turkse kust. Minder interessant, de commerciële haven is de belangrijkste haven van het eiland en wordt gebruikt door veerboten die van en naar Piraeus varen, evenals cruiseschepen.
  • Nieuwe stad: Buiten de vestingwerken werd de zogenaamde nieuwe stad eerst door lokale Grieken beslecht nadat de Ottomaanse Turken hen uit het middeleeuwse centrum in 1522 hadden verbannen. Het kreeg echter zijn huidige verschijning in de jaren 1930 toen de Italianen, onder Mussolini, het elegante Art Deco administratieve gebouwen met uitzicht op de haven Mandraki, waaronder het stadhuis, postkantoor, overdekte markt, theater en aquarium ontwierpen. Tussen de Mandraki haven en de noordelijke punt van het eiland liggen een reeks smalle zandstranden.