Griekenland vakantie tips het kleine dorpje Plakias (circa 500 inwoners) was een paar decennia geleden een klein vissersdorpje met ongeveer vijf huizen.

Plakias ligt aan de zuidelijke kust van Kreta in een grote vallei. De wind waait er meestal en dat is vooral aangenaam in de zomer. Sinds de eerste hippies in de late jaren '60 opdoken is de plaats sterk gegroeid. Tegenwoordig zijn er zo'n 100 woningen, ik kwam er voor het eerst zo'n twintig jaar geleden. Een 3 km lange zandstrand bevindt zich direct achter de badplaats. Er zijn enkele kleine, mooie en afgelegen stranden in de omgeving. Achter het dorp begint onmiddellijk de natuur.

Plakias is omgeven door een landschap van bergen.
De bergdorpjes Selia, Mirthios en Mariou kunt u na een korte wandeling bereiken. Toeristen in Plakias zijn meestal individuele toeristen. Pakket toeristen zijn hier minder te vinden.

Tientallen Europeanen hebben in Plakias hun tweede woning gevonden. De goedkoopste accommodatie is ongetwijfeld de jeugdherberg.
Als iemand mij vraagt voor mooie en goedkope kamers in Plakias, adviseer ik meestal het Hotel Sophia of het Hotel Livikon. Het Hotel Sophia is centraal gelegen in een rustige zijstraat, het Hotel Livikon aan de drukke kade, een prima middenklasse hotel is Alianthos Garden Hotel. Deze drie hotels hebben veel stamgasten.

In Plakias zijn meerdere restaurants en bars. De beste pizza's (uit de oven) zijn in Kri-Kri, de beste vis in Tassomanolis en in de Taverne Christos in de haven.

Plakias kunt u ongeveer 6 keer per dag in de zomer met de bus bereiken vanaf Rethymnon. Van oktober tot half mei (winter schema), zijn er slechts 2 bussen per dag.

In de buurt van Plakias liggen diverse leuke dorpjes. Mirthios: een klein bergdorpje (180 m boven de zeespiegel) op 2 km van Plakias. De korte wandeling vanaf Plakias naar Mirthios moet u zeker afsluiten met een bezoek aan een van de drie restaurants (de beste in de omgeving). Alle drie de tavernes in Mirthios hebben een goede uitzichten, Platia en Panorama beschikken misschien wel over het mooiste uitzicht van alle tavernes in Kreta. Een prachtig uitzicht op Plakias, de omliggende bergen en de zee in verschillende tinten blauw. De zonsondergang is er spectaculair en in het hoofdseizoen staan op de hoofdweg 's avonds zeker 100 geparkeerde huurauto's.

Selia: een berg dorp (260 m boven de zeespiegel) is ongeveer een uur lopen van Plakias. Hier treft u een toeristisch beetje slaperig dorp, dat zijn oorspronkelijke karakter heeft weten te behouden. In de kaasmakerij + winkel kunt u heerlijke verse kaas kopen. Asomatos: in dit dorp is een kleine, grappige museum van de voormalige priester van het dorp.

Hij verzamelde alles wat hij kon vinden. Zeker de moeite waard!. Moni Preveli: een klooster op ongeveer 12 km van Plakias. Men kan het klooster, waar monniken nog wonen bezoeken. Het is een van de meest beroemde kloosters op Kreta. U kunt de bus nemen en al wandelend terug gaan.

Vlucht al geboekt en nog op zoek naar een goed hotel? Kijk dan hier voor de beste hotels en appartementen in Plakias.