Tijdens mijn ontdekkingstocht naar de onbekende Cycladen, kon een bezoek aan Milos niet ontbreken. Van de onbekende Cycladen is Milos het meest besproken eiland. Na een eerste bezoek snapte ik wel waarom.

Ik nodig u graag uit om kennis te maken met Milos. Als u een tocht maakt over het eiland springt de kustlijn direct in het oog. Ik geef u de tip om een tocht per boot te maken, want pas dan ziet u de indrukwekkende rotspartijen en grotten die de kustlijn vormen. Gaat u met de auto over het eiland, dan zult u ontdekken dat deze indrukwekkende kustlijn bezaaid is met langgerekte stranden en steeds met een azuurblauwe zee die fel afsteekt tegen de kleur van het lichte zand. De gezelligheid vindt u in de dorpen langs de kades, bij de tavernes met smakelijke gerechten. Het binnenland kent enkele traditionele dorpen, bijvoorbeeld Plaka.

Een kust vol witgele zandstranden en afgelegen kiezelbaaien, knusse havendorpjes waar het een avontuur is om door de straatjes te wandelen, en de oude stad van Klima, waar in 1820 het bekende beeld van de ‘Venus van Milo’ werd gevonden. Dit is maar een greep uit het rijke landschap van het eiland Milos. Langs de kust liggen de traditionele vissershuisjes met opvallend felgekleurde deuren. 

Ligging van Milos

De ligging van Milos zorgde vroeger voor een bloeiende economie. Schepen voeren tussen het vasteland en Kreta langs Milos en maakten er een tussenstop. Haar vorm lijkt een beetje op een hoefijzer, in het midden bijna helemaal door midden gespleten door de zee. Het merendeel van de dorpen ligt op de oostelijke helft van het eiland. In de diepe inham vindt u de belangrijkste haven en het bekendste stadje van het eiland: Adamas. 

Landschap van Milos

Milos is een vulkanisch eiland. De roerige ontstaansgeschiedenis met uitbarstingen van de vulkaan als oorzaak, heeft het eiland beloond met een divers landschap. Op sommige plekken lijkt het net alsof er een kunstenaar aan het werk is geweest: vreemde rotsformaties en door mineralen gekleurde stenen bij de stranden, van bordeauxrood tot lichtgeel. Deze mineralen, bijvoorbeeld zwavel- en ijzererts, droegen bij aan de economie. U zult dan ook een paar oude mijnen tegenkomen op het eiland. Op veel plekken werd het zwarte lavaglas obsidiaan uit de rotsen gehaald. Dit diep zwarte, glanzende steen gebruikten de bewoners al in de prehistorie voor het maken van wapens en allerlei decoratieve objecten. Hoewel de mijnen tegenwoordig niet meer zo’n grote rol spelen in de economie van Milos, kunt u er wel nog een aantal bezoeken. Bijvoorbeeld de zwavelmijnen van Paliorema in het zuidoosten van het eiland, omringd door rotsachtige heuvels. In het Mining Museum in Adamas komt u meer te weten over de mijnen op Milos. 


Milos leent zich goed om te voet te verkennen, want het heeft van oudsher een netwerk aan wandelpaden. Deze paden voeren u langs vulkanische rotsformaties, archeologische vindplaatsen, traditionele kerkjes en oude mijnen. In het westen ligt het waterrijke gebied Achivadolimni met een aantal zeldzame diersoorten. En als u richting de kust loopt, kunt u zomaar uitkomen bij een vredig strandje. 

 

Aanbiedingen naar Griekenland - Ross Holidays