Griekenland vakantie tips, Kreta het geboorte eiland van Zeus. Op vakantie gaan naar Griekenland en dan vooral naar Kreta is reeds vele jaren een begrip en daarvoor zijn goede redenen. Op Kreta zijn er tal van mooie stranden en adembenemende berglandschappen. De moderne vakantiecentra bevinden zich in het noorden van het eiland, in de buurt vindt u vele overblijfselen uit oude beschavingen (Minoïsche paleizen, Byzantijnse kerken, Venetiaanse forten). Op Kreta liggen de stranden verspreid over de gehele kustlijn, alleen in het zuiden zijn er wat minder stranden. De meer afgelegen kustplaatsen en stranden in het westen en het oosten zijn nog steeds grotendeels het domein van individuele toeristen. Kreta is het grootste en het meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het klimaat is verdeeld, het noorden van het eiland heeft een mediterraan klimaat, in het zuiden bereiken de temperaturen vaak Afrikaanse waarden. 

Het eiland Kreta is verdeeld in vier districten. Van west naar oost zijn dat Chania, Rethymnon, Heraklion en Lassithi. Het binnenland wordt door vier bergketens enig zins afgeschermd van de toeristische drukte.

Vakantie in het district Chania

Chania is door de witte bergen (Lefka Ori), duidelijk afgeschermd van de rest van het eiland Kreta. In de winter is dat een probleem als de bergwegen geblokkeerd zijn door de gevallen sneeuw. De gelijknamige regio hoofdstad Chania, gelegen aan de noordkust, beschikt over een schilderachtige oude wijk. Een elegante plaats met minaretten van moskeeën en spitsbogen van Venetiaanse gevels. Bezienswaardig ook de grote markthal en de vuurtoren aan het einde van de pier. In het westelijke deel van Chania is ook een zandstrand. Prima stranden vindt u ook langs de Golf van Chania. De stranden aan de westkust zijn prachtig, een echte aanrader het witte en zachte zandstrand op zo'n vijf kilometer van Chrissoskalitissa en dichtbij het eilandje Elafonissos. Natuurliefhebbers houden van de Samaria kloof. In zo'n 5 a 6 uur kunt u een wandeling maken door de witte bergen naar het zuiden van het eiland. 

Vakantie in het district Rethymnon

Rethymnon is het meest bergachtige district van Kreta, glooiende heuvels en imposante bergen. De plaats Rethymnon ligt aan een natuurlijke haven aan de noordkust. Het is minder ontwikkeld dan Heraklion en Chania. De architectuur van de stad weerspiegelt duidelijk de Venetiaanse en het Turkse verleden. Interessant zijn de moskee Tis Nerantzes en de Venetiaanse haven, met zijn vesting.

In het achterland, moet u het klooster van Arkadi bezoeken . Het klooster van Preveli is ook de moeite waard. Zwemmers en zonaanbidders waarderen het palmenstrand van Preveli en de badplaats Agia Galini beide gelegen in het zuiden van het district.

Vakantie in het district Heraklion 

De stad Heraklion is de grootste stad van Kreta. Toeristen bezoeken de moderne en drukke eigenlijk nooit voor zijn schoonheid. Het speelt echter de rol als een belangrijk verkeersknooppunt, zowel het vliegveld als de haven zijn erg belangrijk en druk. Het archeologische museum is de moeite waard.

Een populaire toeristische bestemming ligt ongeveer vijf kilometer van Heraklion, de archeologische "stad" Knossos. Het Minoïsche paleis werd ontdekt in 1878 en wordt sinds 1900 opgegraven. Een van de hoogtepunten van het paleis zijn de troonzaal met de oudste troon van Europa, de grote trap en een serie replica's van fresco's. Sommige speciale vondsten uit Knossos zijn in het Archeologisch Museum in de stad Heraklion te bewonderen. 

Ten oosten van Heraklion vindt u enkele van de populairste stranden van Kreta, Chersonissos is door de toeristenmassa te klein geworden, u kent de beelden van de feestende jongeren uit het programma Oh Oh Cherso. Het iets verder oostelijk gelegen Malia kent uitstekende zandstranden, prima watersportmogelijkheden en een uitgebreid nachtleven. 

Vakantie in het district Lassithi.

Lassithi is het meest oostelijke district van Kreta. De hoofdstad Agios Nikolaos is een toeristische bestemming. Een bezoek waard zijn de haven en de vele bars en tavernes. In de avond is alles sfeervol verlicht. In het kustgebied rond de stad vindt u een groot aantal kleine stranden, die meestal erg druk zijn in de zomer. In de omgeving moet u een bezoek brengen aan de Lasithi hoogvlakte met zijn windmolens. De belangrijkste attractie is Dikteon Andron de geboorte grot van Zeus. 

Over het algemeen is de oostkust nog steeds niet erg ontwikkeld. Het palmenstrand van Vai wordt wel door veel toeristen bezocht. 

Hiernaast kunt u zelf uw accommodatie bij één van de vele aanbieders uitzoeken, om het u gemakkelijk te maken heb ik de 5 goedkoopste accommodaties, ook all inclusive,  bij het grootste internet reisbureau De Vakantiediscounter voor u op een rij gezet, via deze link.

Booking.com