Chania is de op één na grootste stad van Kreta en met zijn vele attracties is het een van de populairste bestemmingen in het westen van het eiland. Overdag trekken attracties zoals musea, talloze kerken, kronkelende straatjes en de haven toeristen naar de oude stad. Nachtbrakers kunt u 's avonds in de vele bars en tavernes vinden en feesten tot in de volgende dag in de clubs en disco's.

Bijna geen andere stad op Kreta biedt zoveel mogelijkheden op loopafstand, waarvan ik hieronder onze top 10 attracties in Chania presenteer.

  • Archeologisch Museum Chania. Het Archeologisch Museum in Chania ligt op slechts een korte afstand van de haven. Het is gehuisvest sinds 1963 in de kerk van het Venetiaanse klooster van de heilige Franciscus. De tentoonstelling behandelt de geschiedenis van de omgeving van Chania en toont exposities uit het Neolithicum tot de Romeinse tijd. De tentoonstelling is verdeeld in twee delen. In de westelijke vleugel vindt u antiquiteiten uit de ijzertijd. In de oostvleugel worden exposities getoond uit de Neolithische en Minoïsche tijden.Voor mij was het bezoek de moeite waard. Tijdens mijn laatste bezoek was ik vooral onder de indruk van de verzameling munten en sieraden en de Romeinse mozaïekvloeren van het archeologisch museum. Het museum is lang niet zo groot als die in Heraklion, maar voor een bezoek moet u nog steeds een uur plannen. Openingstijden: maandag 13:00 - 20:00 / dinsdag - zondag 08:00 - 20:00 uur.
  • Folklore Museum Chania. Het Folklore Museum van Chania ligt in het centrum van de oude stad, naast de katholieke kerk. Er zijn folklore en traditionele tentoonstellingen uit de 18e en 19e eeuw te zien, die bezoekers op dat moment inzicht geven in het leven. U kunt een verzameling van werktuigen, producten van traditionele ambachten en het plattelandsleven bekijken. Openingstijden: maandag - vrijdag 09:00 - 18:00 uur.
  • Schiavo-heuvel. Ik adviseer iedere bezoeker van Chania de kleine klim naar de Schiavo-heuvel, het middeleeuwse bastion, van waaruit u een prachtig uitzicht op de stad heeft. Van bijna nergens anders komt u in de oude stad met dit uitzicht van bovenaf. Ook interessant voor fotofanaten.
  • Markthal Chania. De markthal in Chania is een waardevolle bestemming, u kunt op deze manier deelnemen aan het leven in de stad. Op de circa 4000 vierkante meter worden veel producten aangeboden. Speciaalzaken, verse vis, vlees, fruit en groenten, kaas en kruiden. U kunt er ook prima eten en drinken. Openingstijden: maandag, woensdag, zaterdag 08:00 - 13:30 / dinsdag, donderdag, vrijdag 08:00 - 13:30 en 17:00 - 20:00 / gesloten op zondag.
  • Stadspark. Als u op zoek bent naar een beetje schaduw in de zomermaanden of als u wilt ontsnappen aan de drukte van de stad, vindt u wat rust en stilte in het stadspark van Chania. De moeite waard in ieder geval voor gezinnen met kleine kinderen, er is een kleine dierentuin, een speeltuin en voldoende ruimte om te bewegen. Ook nodigt het parkcafé uit tot een korte of langere pauze.
  • Agios Nicholaos kerk Chania. De heilige Nicolaaskerk, bekend als de Ottomaanse Moskee of de Moskee van Ibrahim, is de enige kerk in Griekenland met een klokkentoren en een minaret. De kerk maakte oorspronkelijk deel uit van het Venetiaanse Rooms-katholieke klooster dat dateert uit 1205.
  • Maritiem museum Chania. Wie geïnteresseerd is in scheepvaart, scheepsbouw en botenbouw, bevindt zich misschien in het Maritiem Museum van Chania. Openingstijden: maandag - zaterdag 09:00 - 17:00 uur / zondag 10:00 - 18:00 uur.
  • Vuurtoren Chania. De wandeling naar de vuurtoren van Chania duurt enkele minuten, maar het is zeker in elk seizoen een waardevolle bestemming. Waar anders kunt u zo'n goed overzicht krijgen van de haven van de oude stad. Er zijn talloze motieven voor de fotograaf hier. Vooral in de vroege avond is het licht ideaal. Adres: Chania in de haven.
  • Tombe van Eleftherios Venizelos. Niet helemaal in Chania, maar niet ver weg op het schiereiland Akrotiri is het graf van Eleftherios Venizelos, waarschijnlijk ooit de belangrijkste Griekse politicus. Vanaf hier heeft u een heel mooi uitzicht over de stad, vooral als de zon ondergaat. U kunt er de dag afsluiten in een café of restaurant.
  • Strand van Stavros - strand van Alexis Sorbas. Wie kent de roman Alexis Sorbas van Nikos Kazantzakis niet, of de film met Anthony Quinn, die de sirtaki danst op het strand. Voor degenen die de locatie van Alexis Sorbas willen bezoeken, is het de moeite waard om Stavros Beach / Gold Coast Beach op het schiereiland Akrotiri te bezoeken. In het kleine café kunt u iets uit de filmwereld mee krijgen. Natuurlijk kunt u ook lekker in de baai zwemmen.