Griekenland vakantie tips, het eiland Karpathos is nog steeds voor reizigers die op zoek zijn naar rust en stilte. Hoewel het aantal toeristen in de afgelopen jaren beduidend is toegenomen. Karpathos heeft ongeveer 7.000 inwoners en een klein internationaal vliegveld voor chartervluchten.

Karpathos is in Griekenland bekend voor zijn onafhankelijke, traditionele cultuur. De tradities zijn vooral bewaard gebleven in het noorden van het eiland en wel in het bergdorp Olympos. De dans Pano Choro bestaat alleen hier. In het zuiden rond de luchthaven, is Karpathos erg onvruchtbaar. In het midden en het noorden vindt u grote en dichte naaldbossen. Deze bossen bestaan ​​uit dennen en pijnbomen. In veel gebieden worden olijven geteeld. Er is overigens weinig landbouw op het eiland, wijnbouw vindt vooral plaats in het bergdorp Othos. Het landschap is zeer bergachtig, alleen in het zuiden rond de luchthaven is het vlak.

Karpathos in Griekenland staat bekend om zijn traditionele keuken. Beroemd zijn de Makarounes, een pastagerecht met kaas en ui. Dit typische gerecht wordt in de meeste restaurants geserveerd. Ofto (gevulde lam), sardines en baklava staan vaak op het menu. Het eten op Karpathos is goed en relatief goedkoop.

In de hoofdstad Pigadia (ook wel Pigadhia) arriveren de veerboten. Pigadia heeft hotels, pensions, cafés, een postkantoor, banken en winkels. Vele restaurants bevinden zich langs de strandpromenade.


In het zuiden van Karpathos zijn ook enkele dorpen met een goede toeristische infrastructuur. De prijzen van de hotels en restaurants zijn gemiddeld tot hoog. U vindt er prachtig brede zandstranden, het dorp Amoopi slechts enkele kilometers ten zuiden van de hoofdstad en iets ten noorden van het vliegveld heeft zich tot een kleine charter bestemming ontwikkeld. Aan de westkust van Karpathos vindt u nog meer kleinere bestemmingen. Populair bij individuele reizigers is het dorpje Arkassa, zo'n 3 kilometer noordelijker het vissersdorpje Finiki. De restaurants serveren heerlijke verse vis. 15 kilometer noordwaarts het dorp Lefkos, het dorp is bekend vanwege zijn witte stranden. Niet te vergeten ook de baai van Afiarti in het zuidoosten van Karpathos, hier vindt u de beste windcondities om te surfen. Misschien wel de beste van Europa. De plaats is uitgegroeid tot een internationaal trefpunt voor windsurfers en kitesurfers. De surfers zijn een belangrijk onderdeel geworden van het toerisme op Karpathos.


Het noorden van Karpathos is bijna onbewoond en uitermate geschikt om lange wandelingen te maken. In de buurt van de kleine havenplaats Diafani is een camping. Als u dan toch in het noorden bent, moet u een bezoek brengen aan Olympos, de huizen zijn zoals zwaluwnesten aan de berghelling geplakt.

Vanaf Karpathos kunt u vliegen naar Kreta, Rhodos, Kassos en Athene. Op het eiland kunt u auto's, fietsen en scooters huren. Karpathos is gemakkelijk bereikbaar met de veerboot ,2-3 keer per week vertrekt een veerboot van Heraklion en Sitia naar Kassos (3 uur) en naar Karpathos (ongeveer 4 uur) en vervolgens naar Rhodos (5-6 uur). Daarnaast vertrekt een veerboot naar Kreta met eindbestemming Santorini.

Best bewaarde geheim Kárpathos is een bergachtig eiland met langs de kust prachtige baaien en mooie stranden. Het toerisme beperkt zich tot de hoofdstad Pigádia en enkele badplaatsen. Hier vind je geen megahotels maar kleinschalige accommodaties. In het noordelijke deel van het eiland dat eeuwenlang lang geïsoleerd lag, leven oude tradities voort. Kárpathos is een van de weinige Griekse eilanden waar wandelen serieus wordt genomen. Op het eiland zijn achttien gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Iets onder Kárpathos ligt Kásos. Hoewel beide eilanden slechts tien kilometer uit elkaar liggen vormen ze een wereld van verschil. Het eiland is moeilijk bereikbaar en wordt daardoor nauwelijks bezocht door vakantiegangers en dagjesmensen. Het eilandleven speelt zich af rond het grote havenplein en de oude vissershaven van Fri