Heraklion (Iraklion), aan de noordkust van Kreta, is de hoofdstad van het eiland, de belangrijkste haven en het belangrijkste industriële centrum. Met een bevolking van ongeveer 174.000 en uitgestrekte moderne voorsteden, is het ook de vierde grootste stad in Griekenland. In de oudheid was het de haven van Knossos, en de Minoans zouden goud, keramiek en saffraan van hieruit hebben verhandeld. Europa's oudste bekende beschaving (ze leefden op Kreta tussen 2700 voor Christus en 1450 voor Christus), de Minoans waren opmerkelijk verfijnd, ze hielden van kunst, natuur en sport, en het leek erop dat ze een vreedzaam volk waren dat vrouwelijke godinnen aanbad. Tegenwoordig komen de meeste bezoekers van Heraklion hier speciaal om het Minoïsche paleis van Knossos te bezoeken.

  • De oude stad: Heraklion groeide rond de zee en nog steeds richt de oude stad zich op de haven, met als meest opvallende monument Koules, een imposant 16e-eeuws fort gebouwd door de Venetianen. U kunt op de wallen klimmen voor een prachtig uitzicht. Vanaf hier ziet u de arsenalen, uitgestrekte bogen met gewelfde ruimtes waar de Venetianen hun schepen hebben gerepareerd en de drukke promenade aan de kust, omzoomd met visrestaurants. De oude stad wordt beschermd door een circuit van massieve verdedigingsmuren, welke gedeeltelijk zijn afgebroken. Binnen zijn de autovrije straatjes omzoomd door aristocratische gebouwen, kerken en boetieks, uitkomend op een lommerrijk plein met fonteinen en drukke cafés.
  • Het paleis van Knossos: De grootste en best bewaarde Minoïsche site van Kreta ligt vijf kilometer ten zuidoosten van Heraklion, gemakkelijk bereikbaar met de lokale bus. Een enorm monumentaal paleis, met vier vleugels gebouwd rond een ruime centrale binnenplaats, het wordt verondersteld dat Knossos het mythische labyrint van koning Minos is geweest. Opmerkelijk verfijnd, omvatte het ceremoniële ruimtes, woonruimtes, opslagruimten, uitgebreide decoratie en een complex drainagesysteem. Hoewel opgravingen laten zien dat er hier al in 2000 voor Christus een paleis was, wat u tegenwoordig ziet komt voornamelijk uit 1450 voor Christus, met een enigszins fantasierijke reconstructie uit het begin van de 20 e eeuw en veel replica's van fresco's (de originelen zijn in het Archeologisch Museum van Heraklion).
  • Archeologisch Museum van Heraklion: prachtige 3.500 jaar oude fresco's van Knossos, kunt u zien in dit museum. Hoewel het hoofdgebouw van het museum sinds 2006 is gesloten voor renovatie, kunt u deze uitstekende tijdelijke tentoonstelling van zo'n 450 oude vondsten van het hele eiland nog steeds zien, in chronologische volgorde opgesteld met verklarende teksten in zowel het Grieks als het Engels. Dit museum van wereldklasse is de belangrijkste toeristische attractie van Heraklion en ligt in het oostelijke deel van de oude stad.
  • Historisch Museum van Kreta: met een opeenvolging van buitenlandse bezetters is de geschiedenis van Kreta gecompliceerd maar fascinerend. Dit museum herbergt 1.700 jaar geschiedenis op het eiland, van vroegchristelijke tijden tot de moderne tijd. U ziet religieuze iconen, stenen beelden, keramiek, textiel en klederdracht uit de Byzantijnse, Venetiaanse en Turkse periodes, evenals een sombere ruimte gewijd aan de Kretenzer verzetsbeweging en diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. U vindt het museum in een gerestaureerd herenhuis, op 10 minuten lopen ten westen van de oude haven.
  • Cretaquarium Thalassocosmos: in dit enorme moderne aquarium kunt u het onderwaterleven van de Middellandse Zee ervaren. Een fascinerend dagje uit voor kinderen en volwassenen, het heeft 32 enorme glazen tanks met alles van haaien tot minuscule zeepaardjes, kwallen, zeeschildpadden, kreeften en octopus, allemaal in prachtig verlicht turkoois zeewater tegen een achtergrond van rotsen, zand, en zeewier. U vindt het aquarium op een voormalige Amerikaanse militaire basis in Gournes, 13 kilometer ten oosten van Heraklion.
  • El Greco Museum, Fodele: in de 16e eeuw was Heraklion de thuisbasis van een belangrijke school van religieuze iconenschilders. Een van zijn leden, Domenikos Theotokopoulos (1541-1614), werd later een kunstenaar van wereldklasse, beter bekend als El Greco. Hij werd geboren in het eenvoudige dorp Fodele, te midden van sinaasappelboomgaarden op 28 kilometer ten westen van Heraklion. Tegenwoordig is het stenen huisje waar hij werd geboren een museum. Theotokopoulos verhuisde in 1577 naar Spanje en woonde en werkte daar tot zijn dood. Zijn schilderijen staan ​​bekend om hun intense kleuren en drama, u kunt hier verschillende reproducties van zijn werken zien.