Normaal gesproken ontvluchten we tijdens de vakantie meestal zo snel mogelijk de grote stad.

Voor onze eerste reis naar Athene hadden we geen idee dat twee volle dagen nauwelijks genoeg zouden zijn om Athene uitgebreid te verkennen wat wij persoonlijk beschouwen als de mooiste metropool van Europa.

We hebben onze 6 hoogtepunten van Athene en reistips voor een korte trip naar de Griekse hoofdstad bijgevoegd.

 1. Monastiraki en de historische oude stad
  We namen de metro een paar haltes en stapten uit op het Monastiraki-plein. Wauw, wat was het hier leuk! De historische gebouwen die schilderachtig rond het Monastiraki-plein stonden, trokken meteen onze aandacht. Vanaf een verhoogd platform hadden we een geweldig uitzicht op de drukte en de Akropolis op de achtergrond. Het Monastiraki-plein maakt deel uit van het historische centrum van Athene en is al eeuwenlang het commerciële hart van de hoofdstad. Elke zondag vindt er nog steeds een rommelmarkt plaats. In de zomermaanden wordt de plaats goed bezocht en kan het soms erg druk worden. Aangezien er hier veel toeristen zijn, moet u goed op uw waardevolle spullen letten. Het mooiste uitzicht op Monastiraki Square heb je overigens vanaf een van de talloze rooftopbars. Onze favoriet was het terras van het hotel "A for Athens". Met een koel drankje kunt u genieten van het prachtige panorama over Athene.
 2. Plaka: Dorpsidylle in de grote stad
  Als u de souvenirmijl naar de Romeinse Agora volgt, komt u bij Plaka, de oudste wijk van Athene. De mooie straten van Plaka liggen direct aan de voet van de Akropolis. Pastelkleurige huisjes uit de 18e eeuw en kleurrijke bougainvilles kenmerken het beeld van deze wijk.

   Op elke hoek vonden we een mooi fotomotief en werden we weer verrast door Athene. Dit gedeelte van het stadscentrum is ook   grotendeels verkeersluw en we hebben uren door Plaka gelopen.

   Na een wandeling door de stad nodigen talloze restaurants, tavernes en cafés uit tot verpozen, soms met uitzicht op de Akropolis. De   kleine wijken van Athene hebben vooral 's avonds een bijzondere charme. Overal hangen toeristen en locals in de restaurants en bars en genieten ze van de unieke stadse flair met dorps karakter. Hier is iets voor elke smaak.

 3. Anafiotika: een verborgen eilanddroom
  Eigenlijk dachten we dat het na ons bezoek aan Plaka niet mooier kon worden. Korte tijd later stonden we echter voor de verborgen wijk Anafiotika en konden we onze ogen nauwelijks geloven. Wat leek op een Cycladisch eilanddorp, lag midden in een miljoenenstad direct onder de Akropolis. Volkomen dromerig, het ene witgekalkte huisje volgt het andere op en we voelden ons echt op een Grieks eiland. In de 19e eeuw kwamen ambachtslieden van het Cycladen-eiland Anafi en bouwden het Anafiotika-district op als een klein eilanddorp. Het resultaat is meteen betoverend en mag niet ontbreken bij een bezoek aan Athene. Vooral rond het middaguur worden de smalle straatjes prachtig verlicht door de zon en kun je op je gemak de omgeving verkennen. Omdat Anafiotika nog steeds een insidertip is, komen hier maar een paar toeristen.
 4. De Akropolis van Athene
  Vanuit Anafiotika kun je direct naar een van de ingangen van de Akropolis. Wederom hadden we een absoluut slechte timing en waren er rond het middaguur tijdens de grootste stormloop en zinderende hitte. En we werden letterlijk overspoeld door talloze Aziaten en andere selfie-gekke toeristen. Na een korte verkenning van de faciliteit, die grotendeels bestond uit voortduwen met de stroming, maakten we nog een paar foto's en begonnen toen snel aan de terugtocht. Het was gewoon teveel drukte voor ons. Als je meer van de Akropolis wilt zien, raden we je aan om meteen om 8 uur 's ochtends te gaan, of in de late namiddag om 17 uur in de zomer. Handige tips over het Akropolis Ticket
  De toegang tot de Akropolis kost momenteel 20 euro per persoon voor het zomerseizoen. Maar ook vele andere historische bezienswaardigheden zoals de oude agora aan de voet van de Akropolis zijn niet alleen de moeite waard voor diegenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis. Hier loont het de moeite om een ​​multi-ticket (combo ticket) te kopen voor 30 euro per persoon.

  Dus binnen vijf dagen kun je verschillende archeologische vindplaatsen zien, zoals de Romeinse en oude Agora, de bibliotheek van Hadrianus, de tempel van Zeus (Olympieion) en de Kerameikos-begraafplaats. En het beste van alles: als je al een Athene combiticket hebt, kun je de lange rij voor de Akropolis overslaan en meteen naar binnen gaan.

  Ervaringstip! Voor een onvergetelijk verblijf in Athene moet je jezelf trakteren op een diner in een van de rooftop restaurants of in ieder geval een klein drankje.

 5. Het beste panorama van de stad
  Als je geen fan bent van massa's toeristen en toch de Akropolis in al zijn schoonheid wilt bewonderen, dan raden we een uitstapje naar een van de stadsbergen van Athene aan. Naast de eigenlijke Akropolis, heb je drie karakteristieke heuvels om uit te kiezen voor een geweldig uitzicht over Athene: Lycabettus, Philopappos (Pnyx) en Areopagus. Onze favoriet is de Philopappos-heuvel, ook wel Pnyx genoemd, tegenover de Akropolis. Gelegen ten zuidwesten van de Akropolis, is het het hoogste punt in het zuidelijke deel van de hoofdstad. Op de top staat een monument van waaruit je kunt genieten van een adembenemend panorama over Athene en de Akropolis. Voor ons was deze plek veel indrukwekkender dan het terrein van de Akropolis zelf, vooral omdat er hier nauwelijks iets te beleven was. In Athene zijn er meerdere van dergelijke heuvels van waaruit je een fantastisch uitzicht hebt. De Areopagus-heuvel (ook Areopag) direct naast de Akropolis is vooral populair bij zonsondergang. Vanaf hier kunt u vanaf een comfortabele afstand de drukte over de Akropolis bekijken.
  In het hoogseizoen moet je dit idyllische plekje delen met tal van andere mensen. Maar er wacht je een magisch moment wanneer de avondzon de hele stad in een warm licht baadt en uiteindelijk achter de horizon wegzakt.
 6. Psyri: De hippe wijk van Athene
  Als je je toch wilt onderdompelen in het Atheense nachtleven, dan kun je niet om de wijk Psyri heen. Talloze muziekcafés, bars en clubs hebben zich gevestigd in deze trendy wijk, die ook overdag absoluut de moeite waard is. Zeker als graffitiliefhebber kom je hier aan je trekken. Een ander hoogtepunt wacht alle Alice in Wonderland-fans in Psyri. Vóór 2012 heette Pittaki Street Athens Toilet. Voetgangers vermeden koste wat het kost de groezelige rijstrook. Maar een non-profit bedrijf en een lichtontwerpstudio veranderden het beeld van de straat volledig. Er werden gekke lampenkappen van over de hele wereld geïnstalleerd, de muren van de steeg werden geschilderd in pastelkleuren en er werden comfortabele stoelen neergezet. De vieze achtertuin is een hippe huiskamer geworden en de kleurrijke Pittakistraat trekt inmiddels jaarlijks duizenden bezoekers.