Musea van Athene

Het is geen verrassing dat Athene vanwege het rijke erfgoed enkele van de meest boeiende musea ter wereld heeft. Beseffend dat je waarschijnlijk geen tijd hebt om ze allemaal te bezoeken, hebben we hier een shortlist met onze top keuzes die we iedereen sterk aanraden te bezoeken voordat ze de stad verlaten:

 

 • Het Akropolis museum
  Ja, de voor de hand liggende keuze staat bovenaan deze lijst. Gelegen op slechts 280 meter van het Parthenon, met bijna 4.000 exposities die meesterlijk de permanente tentoonstelling samenstellen, is het Akropolis museum een ​​must-see attractie waar je tijd voor moet maken; niet om op onze eigen hoorn te toeteren, maar het is geen toeval dat het op de 11e plaats stond in de 25 beste musea van TripAdvisor ter wereld en vele malen is bekroond voor zijn architectuur!

De schittering van het moderne museum is zowel van buiten als van binnen duidelijk, aangezien het gebouw de architectonische en wiskundige concepten van het klassieke tijdperk in Athene weergeeft, bestaande uit vier niveaus die plaats bieden aan de permanente en tijdelijke tentoonstellingen, een restaurant, een geschenk winkel, een multimediacentrum en open ruimtes waar u kunt ontspannen en genieten van het uitzicht op de glorieuze Akropolis.

De exposities van het museum omvatten vondsten van de hellingen van de Akropolis-heuvel, het Parthenon, het Erechtheion en de Tempel van Athena Nike, samen met votief offers aan goden, aanbiddingsvoorwerpen en alledaagse kunst.

 • Nationaal Archeologisch Museum
  Het Nationaal Archeologisch Museum, dat wordt beschouwd als een van de grootste musea ter wereld vanwege de ruime collectie kunstvoorwerpen uit de Griekse oudheid, ligt in de alternatieve wijk Exarcheia, gehuisvest in een indrukwekkend neoklassiek gebouw dat is geschilderd in levendige gele en rode kleuren.

Met stukken uit het Neolithicum, Cycladische kunst, Myceense periode, Egyptische kunst, post-Byzantijnse tijd en juwelen uit de Hellenistische periode, beslaat het museum een ​​breed spectrum van de Griekse geschiedenis en laat het een blijvende indruk achter op zijn bezoekers.

In het gebouw vindt u ook een 118 jaar oude bibliotheek met 20.000 boeken, waarvan er vele uiterst zeldzame werken over kunst, wetenschap en filosofie zijn. Kom tot rust van uw leerzame ervaring in een van de museumcafés; één buiten aan de rand van het plein en één in het hart van het museum, voordat je een bezoek brengt aan de cadeauwinkel voor verschillende memorabilia - wat een traktatie!

 • Het museum voor Cycladische kunst in Athene
  Het fascinerende museum voor Cycladische kunst is gehuisvest in een prachtig neoklassiek gebouw en toont een indrukwekkende collectie Cycladische en oude Griekse kunst. Zijn verklaarde missie is de studie van de Egeïsche beschaving, onderzoek naar prehistorische, klassieke en moderne Griekse kunst, evenals de verspreiding en promotie ervan.

De opmerkelijke collecties bevatten ongeveer 3.000 voorwerpen van Cycladische, Oudgriekse en Cypriotische kunst. Meer dan 500 worden online gepresenteerd, samen met een korte introductie van de belangrijkste periodes van de Egeïsche en Cypriotische archeologie, speciale onderwerpen en een lijst met beschikbare bronnen.

 • Het Benaki-museum
  Een ander museum dat je niet mag missen tijdens je reis naar Athene is het beroemde Benaki Museum. Opgericht in 1930 door Antonis Benakis ter nagedachtenis aan zijn vader Emmanuel Benakis, beoogt het museum, zoals de website suggereert, 'zijn diverse collecties zo breed mogelijk te behouden en toegankelijk te maken; ter ondersteuning van onderzoek naar geschiedenis, archeologie en de studie van materiële cultuur, architectuur, fotografie, beeldende en podiumkunsten en literatuur '.

Het museum is gehuisvest in het herenhuis van de familie Benaki in het centrum van Athene en toont Griekse kunstwerken van de prehistorie tot de moderne tijd, terwijl het periodieke tentoonstellingen organiseert en een avant-gardistische restauratie- en conserveringsworkshop ondersteunt.

In de loop der jaren is het Benaki Museum bekroond en verrijkt met een aantal genereuze donateurs, en het omvat nu het 'Kouloura Mansion' aan zee in de zuidelijke wijk Palaio Faliro waar het Speelgoedmuseum van Athene, het Benaki Museum voor islamitische Kunst in de buurt van Kerameikos, de 'Nikos Hadjikyriakos-Ghikas Gallery' in het centrum van Athene, het 'Benaki Museum Pireos Street Annex' op - je raadt het al - Pireos Street en het 'Penelope Delta House' in Kifissia, waar de historische archiefcollectie is ondergebracht.