Griekenland vakantie tips, de hoofdstad en belangrijkste haven van Zakynthos heet Zakynthos stad, of Zante en heeft ongeveer 10.000 inwoner.  De stad gelegen op het oostelijke deel van het eiland had een unieke architectuur beïnvloed door de Venetianen, de Fransen en de Engelsen die het eiland koloniseerden. De grote aardbeving in 1953 verwoestte echter een groot deel van de elegante herenhuizen en mooie neoklassieke gebouwen die de hoofdstad verfraaiden. Tegenwoordig kunt u nog slechts een paar traditionele gebouwen en kerken in de stad zien.


De nieuwe stad Zakynthos werd gebouwd op de ruïnes van de oude in een poging om de traditionele architectuur te behouden, maar dit was slechts mogelijk in een paar gebieden, zoals het ruime Solomos plein. 


De lange waterkant die zich uitstrekt tussen het Solomos plein (aan de rechterkant) en de kerk van Agios Dionysios, de beschermheilige van het eiland (aan de linkerkant), is de meest populaire en drukke plek op Zakynthos, met vele restaurants, toeristenwinkels en veerboot maatschappijen.  Het commerciële en culturele leven van het eiland is geconcentreerd op de derde parallelle straat van de waterkant. Het Solomos plein kreeg de naam van de beroemde Griekse dichter Dionysios Solomos die de Griekse nationale hymne schreef.


Er werd een museum opgericht om het leven en werk van de dichter te eren. De hoofdstad van Zakynthos heeft ook een Museum van Post Byzantijnse kunst dat op het Solomos-plein staat, evenals een museum gewijd aan het leven en werk van de Griekse romanschrijver en toneelschrijver Gregorios Xenopoulos, dicht bij de kerk van Agios Dionysios. De kerk herbergt ook enkele mooie en waardevolle muurschilderingen.


Een andere zeer interessante kerk van de stad is de kerk van Agios Nikolas van Molos, gelegen aan de waterkant. Vroeger stond er een Venetiaans fort boven de hoofdstad, maar alleen de poort en de buitenmuren zijn bewaard gebleven. Het uitzicht op de stad Zakynthos en de omgeving vanaf deze plek is echter verbazingwekkend.