Griekenland vakantie tips, Kefalos ligt op 40 kilometer ten zuidwesten van Kos-stad, het mooie dorp is gebouwd op een heuvel aan de westkant van het eiland. Gedurende de oudheid was het de eerste hoofdstad van het eiland en tegenwoordig telt Kefalos 2.500 permanente bewoners.

De huizen zijn hier zo dicht bij elkaar gebouwd, de smalle gecreëerde straatjes benadrukken de traditionele architectonische kenmerken van de meeste Griekse eilanden. Ze nodigen u uit voor een rondleiding in de geschiedenis en het hedendaagse leven. Een van de meest interessante gebouwen is het traditionele huis, een folk museum dat een beeld geeft van agrarische leven in de dorpen, het landschap met een traditionele windmolen maken het beeld compleet. Het beeld van de oude stad wordt hoofdzakelijk bepaald door de ruïnes van het oude kasteel net buiten het dorp.

In Kamari, op een afstand van slechts 1 kilometer aan de oostzijde van Kefalos vindt u een jachthaven met vele jachten en kleine boten in de zomer. In Kamari vindt u ook de vroegchristelijke basiliek Agios Stefanos daterend uit de 5e eeuw. Vrij dicht bij de kust, ligt het eilandje Kastri met de kleine kerk Agios Nicolaos. In de regio Palatia, op 3 kilometer ten zuiden van Kefalos vindt u de ruïnes van Astipalaia, de vroegere hoofdstad van Kos. De ruïnes van de tempel van de godin van de landbouw Dimitra (5e eeuw voor Christus), een van de tempels van Asklipios samen met een later gebouwde tempel uit de Hellinistische periode. Op de top van de heuvel kunt u de Panagia Palatiani kerk gewijd aan de Maagd Maria bezoeken en genieten van het prachtige uitzicht over Kefalos en de zee.

In Zini iets ten zuiden van Palatia nog een kerk, de Panagia Ziniotisa opnieuw met een prachtig uitzicht. De grot die bekend staat als de "Aspri Tripa", de witte grot ligt iets verder dan de kerk. Op slechts 7 kilometer van Kefalos staat het heilige klooster Agios Ioannis. 11 kilometer naar het zuiden vindt u de ruïnes van de kleine kerk Agios Mamantos. Op 5 kilometer ten noorden van Kefalos kunt u een bezoek brengen aan de kleine baai van Limnionas, met een kleine haven dat dienst doet als schuilplaats voor de kleine visserij en toeristen bootjes in het geval van een ruwe zee.

In Kefalos vindt u diverse accommodatie en in alle restaurants kunt u goed eten. Als u van zoet houdt moet u zeker het lokale snoep gemaakt van de plaatselijke honing proberen. Kefalos moet u eigenlijk bezoeken in de maanden juli en augustus, dan hoeft u immers de lokale festivals niet te missen, op 26 juli ter ere van Agia Paraskevi, op 15 augustus het vieren van de Hemelvaart van Maria en op 29 augustus ter ere van Agios Ioannis, maar u kunt Kefalos ook buiten deze maanden heel goed bezoeken.

Vlucht al geboekt en nog op zoek naar een goed hotel? Kijk dan hier voor de beste hotels en appartementen in Kefalos.