Griekenland vakantie tips Heraklion, ook wel geschreven als Iraklio, Heraklio of Iraklion, is de grootste stad met 170.000 inwoners op het eiland Kreta. Heraklion is zelfs de op vier na grootste stad van Griekenland. Het is tevens de hoofdstad van Kreta.

Veel toeristen vinden de stad niet echt aantrekkelijk, maar anderen houden van Heraklion. In het centrum bevindt zich de oude binnenstad met voetgangersgebied. De rest van de stad bestaat uit nieuwere betonnen gebouwen.

De luchthaven, ongeveer 2 km buiten de stad, is de grootste van Kreta en is gemakkelijk bereikbaar met de stadsbus nummer 1. De bussen rijden overdag elke 10 minuten. Het merendeel van de toeristen die voor vakantie naar Kreta komen, arriveren op de luchthaven van Heraklion. Als u vanaf het vliegveld de taxi wilt nemen, let dan goed op de prijs zoals vermeld staat op het grote bord, anders loopt u het risico dat u wordt opgelicht. Over het algemeen is het meestal goedkoper om een ​​bus te nemen naar het centrum van de stad en ga dan verder met de taxi.

Er zijn twee busstations in Heraklion. Het is niet altijd eenvoudig om de juiste te vinden. Als vuistregel geldt: de bussen die rijden naar de plaatsen die zijn gelegen aan de zuidkust vertrekken vanaf het busstation bij de stadspoort. Alle overige bussen, waaronder naar Chania, Rethimnon en Agios Nikolaos vertrekken vanaf het busstation bij de veerboothaven. Vanaf dit busstation kunt u ook vertrekken naar het paleis van Knossos. Helaas rijdt de bus vanaf het vliegveld niet naar dit busstation, maar is de bushalte op zo'n 200 meter gelegen naast de Mc Donalds voor het tankstation.

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn: de haven van Heraklion was ooit een van de belangrijkste havens gedurende de Venetiaanse periode. Het grote monument van Koules domineert de haven. Vanuit de haven komt u via de centrale straat ( straat van 25 augustus) in de iets hoger gelegen oude binnenstad (voetgangerszone).

De weg van 25 augustus eindigt op het plein Elefteriou Venezilou. Op dit plein vindt u een Venetiaanse fontein Morozini. Deze fontein geldt voor de lokale bevolking als het centrum van de stad. Het is bijna 400 jaar oud en werd omstreeks 1629 gebouwd in opdracht van de Italiaan Fransesco Morosini.

De beroemde kerk Agios Titos staat aan een groot plein in de oude binnenstad. Aan hetzelfde plein vindt u ook de beroemde historische bibliotheek Vikelea. In Heraklion, zijn verder grote forten en delen van de stadsmuren bewaard gebleven uit de tijd van de Venetianen.

De loggia is het belangrijkste en mooiste gebouw in Heraklion uit de tijd van de Venetianen.

Het dateert uit de 17e eeuw en ligt in de voetgangerszone van de straat van 25 augustus, tegenwoordig is het stadhuis er in gevestigd.


Knossos is de topattractie van Heraklion, ongeveer vijf kilometer buiten de stad. Het grootste paleis van de Minoïers is met de Samaria kloof het meest bezocht op Kreta.

Het archeologisch museum van Heraklion is zonder twijfel het belangrijkste museum van Kreta!

Het herbergt onder meer vele vondsten uit de Minoïsche paleizen van Knossos, Festos, Malia en Zakros. Het Historisch Museum van Kreta is absoluut de moeite waard. Het is slechts een paar minuten lopen van het centrum. Enkele hoogtepunten zijn werken van de schilder El Greco, informatie over de Tweede Wereldoorlog en de volkskunst op Kreta.

In het natuur historisch museum zijn levensgrote dinosauriërs, een aardbeving simulator en een kleine dierentuin met levende slangen.

Het graf van van Nikos Kazantzakis, schrijver van het boek "Zorba de Griek" , is gelegen op een kleine heuvel in de buurt van de historische stad ( te voet maximaal 15 minuten). Het is eenvoudig, maar wel de moeite waard. Vanaf de top heeft u een goed uitzicht over de stad.

Als u met de huurauto naar Heraklion wilt gaan, bedenk dat het voor buitenlanders niet gemakkelijk is om te rijden. Het verkeer is erg chaotisch, de straten zijn smal en er zijn veel straten met eenrichtingsverkeer.

Parkeren: het vinden van een gratis parkeerplaats in Heraklion nabij het centrum is bijna onmogelijk. Voor een privé parkeerplaats betaalt u zeker € 10,-. Als u niet wilt betalen, kunt u parkeren in een zijstraat en lopen naar de stad. Parkeren nabij de haven of op het vliegveld is ook bijna onmogelijk.

Vlucht al geboekt en nog op zoek naar een goed hotel? Kijk dan hier voor de beste hotels en appartementen in Heraklion.