Het heuvelachtige groene eiland Samos (Turks: Sisam) ligt dicht bij Turkije, van waaruit het wordt gescheiden door een zeestraat van slechts 1,9 kilometer breed. Vruchtbaar en dicht bebost, is het pas recent een doelwit geworden voor massatoerisme, in het verleden leefde het van de landbouw, bootbouw en visserij. Het is ook de locatie van een van de belangrijkste heiligdommen van de antieke wereld, de Heraion (Tempel van Hera) aan de zuidoostkust, die nu op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, samen met de nabijgelegen oude havenstad Pythagorion, vernoemd naar de wereldberoemde Griekse wiskundige en filosoof Pythagoras.

  • Pythagórion: aan de zuidkust van het eiland stond het vriendelijke stadje Pythagórion bekend als Tigáni tot 1955, toen het werd omgedoopt ter ere van Pythagoras, die hier is geboren. Gebouwd rond een beschutte baai, nu gevuld met vissersboten en mooie jachten, cafés en visrestaurants, was het ooit de oude haven van Samos, een krachtige maritieme en handelsstaat in de zesde eeuw voor Christus. De overblijfselen van de oude versterkte haven, met de ruïnes van Griekse en Romeinse monumenten, zijn nog steeds te zien. Een klein archeologisch museum toont Archaïsche en Hellenistische grafstenen, marmeren beelden, munten en keramiek.
  • Klooster van Panagia Spiliani: op een heuvel achter het stadje Pythagórion staat het schilderachtige witte klooster van Panagia Spiliani (klooster van de grot van de Maagd Maria) gesticht in 1586. Vanaf de ingang leiden 95 treden naar beneden naar een grote, koele en vredige grot met een kleine kerk aan het einde, die is versierd met religieuze iconen. Vanuit het klooster heeft u een fantastisch uitzicht over de stad en over de zee naar de Turkse kust.
  • Héraion (Tempel van Hera): op acht kilometer ten westen van Pythagórion ligt de Héraion, de tempel van Hera, een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het eiland. Een opeenvolging van tempels werd gebouwd op deze site vanaf de achtste eeuw voor Christus en resulteert in een kolossale structuur van ongeveer 45 meter bij 80 meter, ondersteund door minstens 100 kolommen, waarbij de bouw rond 570 voor Christus begonnen was. Het werd 30 jaar later vernietigd in een Perzische aanval, een vervanging werd gepland met nog grotere afmetingen, wat de grootste Griekse tempel ooit zou zijn geweest, maar dit zou nooit worden voltooid. De archeologische vindplaats rond de Héraion omvat altaren en kleinere tempels, evenals de ruïnes van een christelijke basiliek uit de vijfde eeuw. Vondsten worden tentoongesteld in het archeologisch museum in Samos stad.
  • Aquaduct van Eupalinos: dit ondergrondse aquaduct, ooit beschouwd als een van de wonderen van de wereld, ligt twee kilometer ten westen van Pythagórion. Gebouwd door Eupalinos in de zesde eeuw voor Christus, het is een kilometer lang en ongeveer 1,75 meter hoog en breed. Op ongeveer 425 meter van de ingang kunt u het punt zien waar de twee schachten elkaar ontmoetten, waardoor een bijna perfecte verbinding ontstond. Het is een erg krappe ruimte en wordt niet aanbevolen voor mensen die last hebben van claustrofobie.
  • Samos stad: in een beschutte baai aan de noordoostkust van het eiland werd Samos stad (ook bekend als Vathy of Vathi) in 1832 gesticht als de speciaal gebouwde hoofdstad van het eiland. Elegante neoklassieke huizen omringen de hoefijzervormige haven, waarvan er vele nu terrassen aan het water en restaurants op de begane grond herbergen, terwijl moderne betonnen appartementen zich uitstrekken langs de kust en de heuvel op met uitzicht op de zee. Vanaf hier varen er regelmatig veerboten van en naar de haven van Athene in Piraeus.
  • Archeologisch museum Samos: het museum is gevestigd in de voormalige residentie van de Prins van Samos en een nieuwer gebouw ertegenover en toont vondsten uit de Héraion (Tempel van Hera).
  • Mikro Seitani strand: aan de noordwestkust, ten westen van de haven van Karlovassi, is deze kleine afgelegen kiezelbaai een van de mooiste stranden van het eiland. De enige manier om het te bereiken is per boot of te voet. De wandeling duurt zo'n 30 minuten, door olijfgaarden en dennenbossen en zodra u aankomt, vindt u een prachtige baai met verbazingwekkende rotsformaties en de kristalheldere zee. Draag comfortabele wandelschoenen en neem veel water en iets te eten mee, er zijn geen faciliteiten op het strand. Voorbij Mikro Seitani ligt Megalo Seitani, een groot zandstrand, dat ook leuk is maar niet zo mooi.