Kea de onbekende bestemming dicht bij Athene. Een raadselachtige en ongrijpbare schoonheid, het eiland Kea ligt op slechts een steenworp afstand van de metropool Athene.

Onontdekt en pittoresk met zijn kleurrijke straten, ongerepte stranden en archeologische vindplaatsen van machtige rijken uit het verleden, Kea is een eiland dat uw aandacht verdient.

Kea, met het grootste eikenbos van de Cycladen, is een ware tuin van Eden met steile heuvels, olijfboomgaarden, wijngaarden en uitgestrekte valleien. De mogelijkheden om te wandelen zijn er in overvloed en eindigen vaak met de aankomst op een afgelegen, wild strand.

De kustlijn van Kea (ook wel Tzia genoemd) is werkelijk opvallend en rijk aan geschiedenis. 'Yachties' kennen het gebied als een plek die vaardigheid vereist om in te zeilen, vanwege de veranderende wind en temperaturen voor de kust. De wateren van Kea zijn niet alleen verleidelijk blauw en soms onstuimig, maar ze bevatten ook veel geheimen. Er wordt gezegd dat Griekse schepen daar zijn gezonken, in de baaien van Kea, op de terugweg uit Troje, en, in de meer recente geschiedenis, ligt het zusterschip van de noodlottige Titanic, de Britannica, in Kea's azuurblauwe diepten.

Dit kleine eiland op slechts 90 minuten van Athene, is door de geschiedenis heen verweven met de hoofdstad. Tijdens de Perzische invasie en de veldslagen van Salamis en Artemisium was Kea een van de weinige eilanden die naast Athene vochten. Vele eeuwen later zou het ook een van de eerste eilanden zijn die deelnamen aan de Onafhankelijkheidsoorlog.

Via een netwerk van geplaveide wegen kunt u wandelen naar 3 stadstaten uit de oudheid, Karthaia, Koressia en Poiessa, en getuige zijn van de overblijfselen van de oudheden die verborgen zijn tussen het kreupelhout.

Misschien is een van de meest charmante feiten over Kea echter de mythe van hoe de stenen leeuw buiten Loulida, de hoofdstad van Kea, is ontstaan.

Er werd gezegd dat de goden ongelooflijk jaloers waren op de schoonheid van het eiland, dus stuurden ze een angstaanjagende leeuw om de nimfen weg te jagen die in de koele bronnen van het eiland leefden. Om de goden te sussen, hakten de inwoners een leeuwenbeeld uit een rots. Dit hielp echter niet en het eiland werd droog en kaal.

In hun wanhoop bouwden ze een tempel voor Zeus, die daar erg tevreden mee was, regen naar het eiland bracht waardoor de nimfen konden terugkeren. Zo werd de schoonheid van het eiland hersteld!

Als u ervan droomt om aan de drukte te ontsnappen en stranden met een wildere natuur te vinden, dan is Kea het eiland voor u. Het merendeel van de stranden is klein en afgelegen, maar er zijn ook enkele met voorzieningen en verschillende faciliteiten.

Als u ergens wilt zijn dat gedeeltelijk georganiseerd is en wat faciliteiten biedt aan zijn bezoekers, dan zijn de beste stranden Gialiskari, Koundouros en Korissia. Hoewel het in de weekenden drukker kan zijn met Atheners die de stad ontvluchten, is het doordeweeks meestal erg rustig.

Gialiskari is bijzonder pittoresk met zijn omringende eucalyptusbomen en kristalhelder water en als u een enthousiaste wandelaar bent, is er een schilderachtig pad van 30 minuten naar het strand vanaf Loulida.

De kleine steden op Kea zijn heerlijk ongerept en weerspiegelen in hoge mate de oorspronkelijke geest van traditionele eilanddorpen.

Loulida is misschien de hoofdstad, maar met de lokale bevolking die alleen per ezel of te voet reist, is het nauwelijks meer dan een slaperig eilanddorp. Er zijn ook een aantal interessante architectonische en historische bezienswaardigheden te zien.

Van de overblijfselen van Venetiaanse muren tot de grotkerk van Agia Paraskevi en natuurlijk het indrukwekkende Kastro, er is veel te bewonderen.

Als u op zoek bent naar spectaculaire uitzichten, ga dan naar het klooster van Panagia Kastiani, dat bovenop een enorme rots ligt en uitkijkt over de zee. Het hart van dit dorp is ongetwijfeld het centrale plein.

Vol leven en de belangrijkste locatie voor elk festival of feest op het eiland, is het een prachtige plek om 's avonds heen te gaan en te genieten van een licht briesje na een hete zomerdag. Er zijn het hele jaar door verschillende festivals, maar met name een religieus festival op 15 augustus, met traditionele muziek, grote hoeveelheden vers voedsel, veel dans en gelach tot in de vroege uurtjes van de ochtend.

Een ander opvallend dorp is Vourkari, een kleine vissershaven in een beschutte baai. Dit dorp heeft een beetje een reputatie vanwege de goede tavernes en vooral vanwege de heerlijk verse zeevruchten. Met visrestaurants langs de haveningang, wordt u volkomen verwend! Probeer de spaghetti met kreeft op smaak gebracht met wijn, evenals andere traditionele lekkernijen, terwijl u uitkijkt over de baai.

Als u na een heerlijke maaltijd zin hebt om te wandelen, maak dan een wandeling door de geplaveide straten en bewonder de felgekleurde huizen. Voor iets om mee naar huis te nemen, gaat u naar enkele van de kleine kunstgalerijen die prachtige schilderijen van Kea aanbieden.

Veerboten naar Kea vertrekken vanuit de haven van Lavrio, gelegen aan de zuidpunt van Attica. De reis duurt ongeveer 1,5 uur. U kunt Lavrio vanuit het stadscentrum van Athene bereiken met de taxi of met de KTEL-bus. De belangrijkste manieren om Kea te verkennen als u niet met de auto komt, is met het openbaar vervoer of met de taxi. Met name vanuit Loulida zijn er bussen naar veel verschillende delen van Kea. Taxi's zijn grotendeels beschikbaar vanuit de haven, hoewel er ook op andere punten op het eiland rijden. Misschien is de beste manier om Kea te zien, door een auto of een motor te huren. Dit geeft je de vrijheid om enkele van de rustigere en meer afgelegen plekjes van het eiland te ontdekken.

Aanbiedingen naar Griekenland - Ross Holidays
Aanbiedingen naar Griekenland - Ross Holidays
Aanbiedingen naar Griekenland - Ross Holidays