Voor ons was het liefde op het eerste gezicht. Er is iets magisch aan het eiland Patmos en als u door de historische straten hoog op de Chora loopt, krijgt u het gevoel de lucht te kunnen aanraken. Patmos laat u niet gaan en we blijven terugkomen.

Het kleine eiland in de vorm van een zeepaardje ligt in de oostelijke Egeïsche Zee en is ondanks zijn slechts 35 vierkante kilometer een echte schatkist om ontdekt te worden. Op Patmos wonen slechts 3.000 mensen.

Het eiland is tot dusver vrij van massatoerisme. Alleen in juli en augustus wordt het wat druk, vooral door de cruisetoeristen. Voor en na heerst er hemelse rust.

Patmos wordt ook wel het Jeruzalem van de Egeïsche Zee genoemd en is een van de zeven belangrijkste pelgrimsoorden in Europa. Overal vindt u kerken, kapellen en kloosters. In een grot onder het bergdorp Chora zou de apostel Johannes het visioen hebben ontvangen voor het schrijven van de Apocalyps. In 1983 riep het Griekse parlement Patmos uit tot "heilig eiland".

Patmos is veel meer dan een Mekka voor gelovigen. Charmante zandstranden, gezellige tavernes, wilde natuur en fotogenieke oude stadsstraten maken het eiland tot een van de mooiste eilanden in de Dodekanesos. We nemen u mee naar de mooiste hoekjes die we gedurende een week op het eiland Patmos hebben verkend.

Het mooie havenstadje Skala
Onze ontdekkingsreis begint in de kustplaats Skala. Aangezien er op Patmos geen luchthaven is, is de enige manier om er te komen per veerboot. Zodra u de haven van Skala binnengaat, wordt u begroet door de betoverende eilandachtergrond. Skala met zijn witte huizen en nette winkelstraten is een ideale plek om te wandelen en te ontspannen.

In de kustplaats zijn er talloze boetiekjes, modewinkels en souvenirwinkels. Langs de boulevard en op het plein kunt u in een van de gezellige cafés met een Freddo cappuccino kijken naar de drukte in de haven.

Neem de tijd om door de steegjes van Skala te slenteren. Ze doen op geen enkele manier onder voor Mykonos, Santorini & Co. Er zijn mooie fotomomenten of rustieke tavernes om op elke hoek te stoppen.

In het zomerseizoen meren de eerste cruiseschepen meestal rond het middaguur aan en wordt het stadje letterlijk overspoeld door vakantiegangers. Als u aan de grote drukte wilt ontsnappen, bezoek dan Skala in de ochtend, laat in de middag of avond. Dan zijn de meeste schepen weer weg.

Chora: oude stad Patmos
We rijden van Skala de heuvel op naar Chora. Al bij aankomst zag iedereen waarschijnlijk de enorme, donkere Johannesklooster hoog op de berg. Het oude centrum van Chora en het klooster staan ​​op de werelderfgoedlijst van UNESCO en bijna geen enkele vakantieganger verlaat Patmos zonder door de pittoreske oude steegjes te hebben geslenterd.

De witte stenen huizen verdringen zich als een labyrint. Er hangt een mystieke rust in de lucht en tal van fotomomenten wachten op ontdekkingsreizigers. Een wandeling door Chora geeft u het gevoel alsof u in een hemels doolhof bent. Overal vertakken zich nieuwe paden en op de een of andere manier wilt u geen uitgang vinden.

U ontmoet geen ziel en u hebt de pittoreske steegjes helemaal voor uzelf. Geniet hier van de stilte en laat uw ogen afdwalen. In veel hoeken vindt u mooie deuren en luiken die u met de camera kunt vastleggen.

Er zijn een paar tavernes en bars op het centrale plein van de Chora. Vooral 's avonds tikt de beer hier en komt de oude stad ineens tot leven. U kunt gezellig in de steegjes zitten met een cocktail of een glas wijn, kletsen en dansen op Griekse muziek. Chora lijkt na zonsondergang getransformeerd en het verlichte plein straalt magisch in het avondlicht.

Voordat de zon achter de horizon verdwijnt, is het ook de moeite waard om een ​​omweg te maken naar de drie windmolens van Patmos aan de rand van de oude stad. Ze zijn de afgelopen jaren gerestaureerd. Vanaf hier hebt u een schitterend uitzicht over de Chora en de Johannesklooster.

De prachtige Johannesklooster, gebouwd rond 1088 uit donker vulkanisch gesteente, troont in het midden van de oude stad Chora. Het is sinds het begin het religieuze centrum van het eiland en wordt al 900 jaar bewoond door monniken.

De prachtige binnenplaats met zijn arcades en kapellen is een bezoek waard. Het klooster herbergt ook een museum met kerkelijke relikwieën en iconen, die ook tegen betaling bezocht kunnen worden.

De Apocalyps-grot bevindt zich ook tussen Skala en Chora. De apostel Johannes zou de stem van God in deze grot hebben gehoord en vervolgens het boek Openbaring hebben geschreven. Dit staat bekend als het laatste hoofdstuk van de christelijke Bijbel.

Sindsdien is de grot populair bij gelovigen als bedevaartsoord. De kleine grotkapel is een omweg waard met zijn sierlijke altaren, gouden iconen en kandelaars. Toegang tot de grot is gratis.

Met slechts 269 meter is de Profitis Ilias het hoogste punt van Patmos. De berg ligt ten zuiden van de Chora. Een kleine witte kerk ter ere van de profeet Elias straalt erop. Vanaf hier kunt u genieten van een adembenemend panorama over het eiland en de Egeïsche Zee.

U kunt met de huurauto bijna naar de top rijden en via paar traptreden naar het klooster klimmen. Er is ook een wandelpad op de Profitis Ilias, vanwaar de berg vanuit het noorden beklommen kan worden. Een bezoek in de avond is vooral leuk, wanneer de zon het klooster en de chora in warm licht baadt.

Na al die bezienswaardigheden is het tijd om de mooiste stranden van Patmos te verkennen. Het eiland beknibbelt niet op turkooisblauwe baaien met charmante stranden en in vergelijking met zijn buren heeft Patmos nogal wat mooie baaien om in te zwemmen.

De meest populaire parel van het eiland is het Psili Amos-strand in het uiterste zuidwesten van het eiland. Het is alleen te voet of per boot te bereiken. De prachtige baai is omzoomd met tamarisken en een fijn zandstrand. Het zeewater is kristalhelder en glanst in prachtige blauwtinten. De ondiepe instap en zandbodem is ook ideaal voor kinderen. Het achterste gedeelte van het strand is grotendeels stevig in handen van nudisten.

Zelfs midden in de zomer is de baai niet overvol vanwege de verborgen ligging. Vanuit Skala vaart er in het hoogseizoen elke dag een rondvaartboot naar het strand. We raden aan om het strand te voet te verkennen. Het kleine voetpad leidt vanaf de baai van Stavros ongeveer 30 minuten langs de berghellingen.

U baant zich een weg langs geurige kruiden en ruige rotsen. Af en toe springt er een geit over het pad. Op een heuvel kunt u dan neerkijken op de paradijselijke baai. Er is een kleine taverne op het terrein, waar u lekker kunt eten, maar deze is alleen in het hoogseizoen geopend.

Bij de stad Grikos in het zuidoosten van Patmos valt meteen een bizarre monoliet op een landtong in zee op. De rots van Kalikatsou is ongeveer 10 meter hoog en vormt het begin van de Petras baai. De stenen kolos wordt beschouwd als een archeologische vindplaats. In de oudheid zou hier een tempel van Aphrodite hebben gestaan.

Het uitzicht van bovenaf op de baai en het kleine eiland Tragonisi voor de kust is fantastisch. De grotten en inkepingen in de rots bieden interessante perspectieven op de Egeïsche Zee.

Op het lange Petras-strand kunt u zich heerlijk opfrissen. De toegang tot de zee is rotsachtig, maar zoals overal op Patmos is het water heerlijk helder. In de zomermaanden is een kleine strandbar geopend. U kunt bij de accommodatie strandstoelen en parasols huren.

Indrukwekkend zijn ook de stranden in het noorden van het eiland. De beschutte baai van Livadi Geranou biedt alles wat een hartje begeert. Een mix van zand- en kiezelstrand, kristalhelder, ondiep water en bomen die voor schaduw zorgen.

Vanuit Patmos is een dagtocht naar het kleine naburige eiland Lipsi de moeite waard. De vissersboten varen slaperig de haven in. De klokken op Lipsi lijken langzamer te draaien. De hoofdstad Chora betovert met zijn blauw-witte huizen en zijn mooie kerk.
Schilderachtige tavernes aan het water bieden de gasten, die voor één dag naar het eiland komen, verse vis en andere Griekse lekkernijen. De vers gevangen octopus wordt op veilige hoogte voor de kat op het dak van de taverne gehangen.

Huur een scooter en stop in het noorden van het eiland bij wat waarschijnlijk de mooiste baai van Lipsi is, Platisgialos. De zee glinstert van verre turkooisblauw en het witte zandstrand zorgt voor een Caribische sfeer. De toegang tot het water is ondiep en u kunt meters de zee in lopen als op een zandbank.

Een goed startpunt voor een reis naar Patmos zijn vluchten naar de eilanden Kos of Samos en dan verder met de veerboot naar Patmos.

Het eiland Patmos hecht veel belang aan eco- toerisme. Daarom zijn er geen grote hotelcomplexen. Desalniettemin vindt u op Patmos een aantal fantastische boetiekhotels, vakantiehuizen en talloze appartementen.