Vervoer in Athene

Om van Athene te kunnen genieten, moet je er eerst naartoe. Gelukkig is Athene, als hoofdstad van Griekenland, vrij gemakkelijk te bereiken, ongeacht waar je vandaan komt en het vervoermiddel dat je kiest.

Tenzij u naar Griekenland rijdt, zijn er maar twee mogelijke manieren om Athene te bereiken: per vliegtuig of per veerboot. In beide gevallen zou het niet te moeilijk moeten zijn om uw weg te vinden, aangezien er een heleboel borden, informatiestations en bereidwillige lokale bevolking zijn om u de instructies te geven die u nodig heeft.

Internationale luchthaven van Athene
Je kunt het stadscentrum van Athene vanaf de luchthaven bereiken door aan boord van de X95-bus te stappen, een 24-uurs expres bus die direct naast het centrale Syntagmaplein stopte, op de Othonos-straat, die ook dienst doet als vertrekpunt. Toch is het nemen van de trein - zowel de metro als de lijn in de voorsteden - de meest gebruikelijke en gemakkelijke manier om het stadscentrum te bereiken, met als enige verschil hun eindbestemming, waarbij de voorstedelijke spoorlijn buiten Athene eindigt.

Als u dus kiest voor de trein in de voorsteden, zorg er dan voor dat u uitstapt op het station ‘Doukissis Plakentias’ en de metro neemt voor de rest van de reis naar Syntagma.

Natuurlijk is het nemen van een taxi vanaf het vliegveld naar het centrum van Athene de gemakkelijkste, maar ook de duurste manier om uw bestemming te bereiken. De rit zal overdag ongeveer € 38,-  bedragen (05:00 - 24:00 uur) en € 54,- tijdens de late nacht en vroege ochtenduren - houd er rekening mee dat het taxitarief het dubbele is van middernacht tot 05.00 uur.

Haven van Piraeus
Er zijn veel manieren om het stadscentrum te bereiken vanaf de haven van Piraeus en terug, maar het gebruiksvriendelijke metrosysteem van Athene is misschien wel een van de gemakkelijkste! Het enige wat je hoeft te doen is zoeken naar metrolijn 1 -die de groene is-, en voor je het weet loop je door de straten van het hart van Athene.

Tijdens de zomermaanden rijdt een expres-toeristenbus (X80) rechtstreeks van het centrum van Athene naar de cruiseterminal in de haven van Piraeus, dus afhankelijk van je voorkeur, je locatie en het seizoen waarin je op bezoek gaat, kun je daar van profiteren ook. Houd er rekening mee dat u uw kaartjes voor het openbaar vervoer kunt kopen bij de loketten en kaartautomaten op elk station.

Openbaar vervoer en taxi's
Als het gaat om het navigeren door de stad Athene, heb je een aantal alternatieven waaruit je kunt kiezen, waaronder bussen, de metro (metro van Athene), de ISAP (spoorweg) en de tram. Als een snelle vuistregel: de metro is de snelste, modernste en meest efficiënte, zonder dat zijn bekwaamheid de prijs beïnvloedt, aangezien de kaartjes voor al het openbaar vervoer hetzelfde kosten.

Als u echter geen tijd wilt verspillen aan het zoeken naar uw weg in Athene en uw budget is niet beperkt, dan is het nemen van een taxi vaak de beste keuze.

Taxi-auto's in Griekenland zijn geel met een ‘TAXI’ -teken erop; ze zijn overal in de stad te vinden en je kunt ze stoppen door je hand op te steken. Zorg er bij het huren van een taxi voor dat de taxameter aan staat, want taxichauffeurs zijn berucht omdat ze proberen hun klanten te veel te laten betalen. Houd er voor de duidelijkheid rekening mee dat de taxameter begint bij € 1,29, het minimumtarief is € 3,44, het tarief per kilometer binnen de stadsgrenzen is € 0,74 en het tarief per kilometer buiten de stadsgrenzen is € 1,29.

Om veilig en comfortabel te rijden, raden we u ten zeerste aan de Beat-app te downloaden. Het werkt precies zoals Uber, met als enige verschil dat de ritten worden afgeleverd door professionele taxichauffeurs die hun beroep ook buiten de app uitoefenen.