Griekenland vakantie tips: Molyvos is de toeristische hoofdstad van Lesbos, maar laat u daardoor niet afschrikken. Molyvos is cultuur en traditie van hoge kwaliteit en de weinig negatieve aspecten moet u maar op de koop toenemen.

Mithymna, of Molyvos zoals het werd genoemd in de middeleeuwen, is echt een geweldige stad. Als u Petra bent gepasseerd en de kustweg volgt bent u echt onvoorbereid voor het dramatische eerste uitzicht dat u krijgt op de stad als u door de laatste bocht komt. De stad ligt op een kleine berg, omringd door het het kasteel van Mithymna, gebouwd door de Byzantijnen en gerenoveerd door Francesco Gattelusis, die de dochter van de Byzantijnse keizer John Paliologos trouwde.

Molyvos zelf bestaat uit stenen huizen en winkels die het kasteel omringen en de kust volgen naar een van de mooiste havens in Griekenland. Als u in het dorp komt, zult u zeker veel toeristische activiteiten waarnemen, althans meer dan ergens anders op het eiland. Maar in plaats van angstaanjagende tieners op motorfietsen, zijn het eerder toeristen, die soms met een boek van de Griekse mythologie en geschiedenis in de hand, het dorp onveilig maken. Veel toeristen die naar Lesbos en Molyvos komen verslinden literatuur op het eiland en komen jaarlijks terug. Sommige kopen uiteindelijk een huis en vestigen zich hier en worden zelfs schrijvers.

Natuurlijk moet u naar de haven van Molyvos. Het is een werkende vissershaven, als u 's morgens een kopje koffie drinkt in één van de cafés kunt u het spektakel van de zeehandel aan u voorbij zien komen: kistjes sardines, makreel, lakerda (een soort tonijn), gopes, barbounia en veel andere soorten vis wachten op vrachtwagens, die de vis brengt naar de markten in Mytilini, of om te worden verkocht in andere steden en dorpen op het eiland.

Er liggen meestal een paar zeilboten in de haven en er is een oude houten scheepsbouwwerf die nog in gebruik is. De haven is omringd door een aantal visrestaurants, probeer vooral de gegrilde sardines of de pasta met verse ansjovis.

Maak een wandeling opwaarts door de hoofdstraat van Molyvos, de blauwe regen (wisteria) zorgt er voor dat de straat volledig in de schaduw ligt. Daardoor is een wandeling zelf overdag tijdens de heetste dagen mogelijk. Alhoewel dan kiest u waarschijnlijk toch voor het strand. Ga voorbij aan musea en galerijen en sla uiteindelijk af naar het kasteel, waar in de zomer concerten worden gegeven door enkele bekende Griekse musici en zelfs internationale groepen. Er zijn tal van interessante winkels voor degenen die verslaafd zijn aan het kopen, waaronder juwelierswinkels, boetieks, banketbakkers, fruit- en groentewinkels, maar ook diverse exclusieve restaurants met uitzicht op de kust en de hele vallei van Molyvos en het noordwestelijke gedeelte van Lesbos, u waant zich alsof u in Santorini bent.

Als u houdt van zwemmen en snorkelen, loop dan langs de haven en volg de rotsachtige kust tot u een plek vindt waar u gemakkelijk het water kunt betreden, maar ook weer kunt verlaten. Kijk wel uit voor zee egels. Als u op één stapt probeer de kleine stekels direct te verwijderen, heeft u echter geen houvast, smeer de plek in met tandpasta en de volgende ochtend heeft u meer grip. Als u deze ervaring wilt vermijden, is er altijd het stadsstrand en de stranden van Eftalou.

Jongeren die houden van ontspanning, maar ook willen genieten van het nachtleven, zullen in Molyvos ook niet teleurgesteld zijn. Er zijn veel bars in de stad en een paar discotheken en enkele grote clubs aan de rand van de stad. De rustzoekers zullen hier weinig last van hebben, behalve als zij een hotel hebben gekozen bij het stadsstrand. Een diepgaand filosofisch gesprek over leven, liefde en andere belangrijke zaken kunt u voeren in de verschillende restaurants en cafés rond de haven.

 

Vlucht al geboekt en nog op zoek naar een goed hotel? Kijk dan hier voor de beste hotels en appartementen in Molyvos.