Zakynthos (Zante), ligt in de Ionische Zee, slechts 16 kilometer uit de westkust van de Peloponnesos. Terwijl de noordwestkust van het eiland steile kliffen heeft die naar beneden afdalen naar rotsachtige kusten met witte kiezelstranden en kristalheldere turquoise zeeën, is het zuiden vlakker met gouden zandstranden.

Het achterland, in het midden van het eiland, is een vruchtbare vlakte beplant met olijfbomen en bossen. De combinatie van een prachtig landschap en goede stranden heeft Zakynthos tot een zeer populaire toeristenbestemming gemaakt.

Historisch behoorde Zakynthos tot Venetië van 1484 tot 1797 en de Venetiaanse invloed is nog steeds voelbaar in de architectuur, de keuken en het dialect. Helaas zijn er in 1515 en 1953 maar weinig van zijn oude gebouwen overgebleven, vanwege de twee verwoestende aardbevingen. Het vliegveld van Zakynthos ligt zes kilometer ten zuiden van de stad Zákynthos.

  • Zakynthos stad: aan de oostkust van het eiland, zich uitstrekkend in een brede boog langs de zacht glooiende oevers van een baai, is Zákynthos stad, de hoofdstad van het eiland. Veel van zijn neoklassieke gebouwen werden gesloopt door de aardbeving in 1953, maar de geplaveide straten en pleinen, gevuld met bakkerijen, cafés, boetieks en juweliers, zijn nog steeds een genot om te voet te verkennen. De belangrijkste kerk van de stad, Agios Dionysios, die de overblijfselen van de beschermheilige van de stad herbergt, dateert uit 1708 en werd in 1954 gereconstrueerd. Voor spectaculaire uitzichten over de stad en de haven gaat u naar het dorp Bohali (2,5 kilometer) naar het verwoeste Venetiaans kasteel, gelegen in een park met pijnbomen. Deze attractie werd ook grotendeels verwoest door de aardbeving, maar u kunt nog steeds de hoofdpoort zien.
  • Byzantijns museum: op het centrale plein in Zakynthos stad, toont dit speciaal gebouwde museum religieuze iconen, fresco's en sculpturen van de kerken en kloosters van het eiland, daterend uit de 12e eeuw. Er is ook een schaalmodel van de stad rond 1950, dat u een idee geeft van hoe het eruit zag voor de verwoestende aardbeving in 1953.
  • Roma mansion: dit trotse herenhuis, gebouwd in het jaar 1660, is een van de weinige oude gebouwen die de aardbeving van 1953 heeft overleefd. Het is eigendom van de Roma-familie, die besloot het te renoveren en het in 2007 voor het publiek open te stellen. Binnenin kunt u antieke meubels, schilderijen en boeken zien, die u een idee geven van hoe plaatselijke aristocraten ooit leefden.
  • Schipbreukstrand (Navagio strand): waarschijnlijk het meest gefotografeerde strand in Griekenland en ook te vinden in veel advertenties van de Griekse nationale reisorganisatie. Het strand gelegen aan de westkust van Zakynthos. Het strand bestaat uit fijne witte kiezels en wordt ondersteund door rotsen. Het strand dankt zijn naam aan het wrak van een roestig schip dat sigaretten als smokkelwaar vervoerde. Het strand is alleen toegankelijk vanuit de zee, u kunt een taxi boot nemen vanuit de haven van Agios Nikolaos (aan de noordoostkust, op 32 kilometer van de stad Zakynthos), of bezoek het als onderdeel van een excursie aangeboden door vele touroperators. Het strand is erg druk in het hoofdseizoen, maar het is rustiger na 15:00 uur wanneer de dagjesmensen vertrekken.
  • Keri grotten: aan de zuidwestkust, op 14 kilometer van de stad Zakynthos, dicht bij het dorp Kerí opent een rij dramatische grotten zich direct vanuit een kristalheldere turquoise zee. Het is mogelijk om de grotten te bezoeken als onderdeel van een georganiseerde excursie, of huur een boot en ga zelfstandig op verkenning uit. U kunt in de grotten zwemmen en snorkelen of duiken en de verbluffende lichteffecten zien.
  • Blauwe grotten: Op de meest noordelijke punt van het eiland, bij Cape Skinari, vindt u de meest spectaculaire grotten, de zogenaamde Blue Caves. Binnen reflecteert de heldere blauwe zee de kleur van de lucht, die wordt weerspiegeld in de wanden van de grotten en zorgt voor een magisch azuur en saffierlicht. U kunt de Blue Caves bezoeken in een kleine boot met glazen bodem, die vertrekt vanaf Agios Nikolaos.
  • Laganás baai: aan de zuidoostkust, acht kilometer ten zuiden van de stad Zákynthos, bevindt zich de brede baai van Laganás met verschillende gelukzalige zandstranden. Het is een modern stadje met veel bars en uitgaansgelegenheden. Het is zeer in trek bij Britse jeugd. Budgetaccommodatie trekt jonge bezoekers aan op zoek naar zee, zon en plezier. Echter, de lokale bevolking wordt nu aangemoedigd om ecotoerisme hier te ontwikkelen, aangezien de Laganás baai het broedgebied is, van de onechte karetschildpad (Caretta caretta). In 1999 werd het Nationale Marine Park van Zakynthos opgericht om de dieren in de Laganás baai te beschermen en om de toegang tot bepaalde delen van het strand tijdens het broedseizoen te beperken. Bezoek voor meer informatie het expositiecentrum van het park, in Dafni aan de oostkant van de baai.