Skiathos behoort tot de noordelijke Sporaden en heeft een oppervlakte van slechts 48 km². Dus als je het leuk vindt om het hele eiland op vakantie te leren kennen, zonder lange afstanden, dan ben je bij Skiathos aan het juiste adres.

In tegenstelling tot sommige andere Griekse eilanden is Skiathos erg groen en heeft het zijn eigen vegetatie. Door de lokale bevolking werd ons verteld dat de mooiste maanden op het eiland juni en september zijn, hoewel de zee in juni nog behoorlijk fris is.

Je kunt in deze twee maanden ook de ene of de andere regenachtige dag hebben, maar die hadden we niet. Het eiland zou in de zomer erg druk zijn. Toen wij er waren in september, was het niet overvol, wat waarschijnlijk ook te wijten was aan de pandemie.

De beste manier om het eiland te verkennen is met een huurauto of een scooter, maar er rijden ook bussen. Als u in de buurt van Skiathos-stad woont, valt er veel te voet of met de fiets te ontdekken.

wandeling door Skiathos-stad (Chora) Anders dan op veel andere eilanden is hier geen typische blauw-witte architectuur, maar witte huizen met bruine puntdaken. Vooral de vele smalle straatjes hebben hun eigen charme en soms zie je de ene of de andere Griekse familie bij elkaar zitten en de avond laten vervagen.

 
 
De belangrijkste winkelstraat is Papadiamanti straat. Er zijn daar tal van winkels die een verscheidenheid aan goederen aanbieden. Wat ik erg leuk vond, was dat er naast de klassieke kitsch ook veel hoogwaardige spullen te koop waren. Veel steegjes vertakken zich vanaf de hoofdstraat, waar zich ook een of twee winkels en vele tavernes en bars bevinden. Overigens: er zijn ook enkele patisserieën en de Grieken zijn erg goed in zoetigheid. Als u op weg naar de haven links aanhoudt en bergopwaarts gaat, kom je bij de Sint-Niklaaskerk (Agios Nikolaos). Van daaruit kunt u bijna de hele stad Skiathos bewonderen. De kerk is ook te zien vanuit de haven en de route door de smalle straatjes is goed aangegeven.

Als je van bovenaf de Papadiamanti-straat afloopt, kom je uit bij de haven. Nu kunt u kiezen welke richting u op wilt.

Als je naar het noorden naar links loopt, kom je na een tijdje op de landingsbaan van de luchthaven. Dit pad, dat is omzoomd met vele tavernes, leidt naar een plaats genaamd Paraliakos. Er staan ​​daar 's avonds altijd een paar handelaars die hun goederen aanbieden.

Als je bij de haven rechts naar het zuiden loopt, kom je op het schiereiland Bourtzi. Een wandeling is de moeite waard, je hebt een geweldig uitzicht op de haven en geniet van een absoluut moment van rust midden in de stad.

Vliegtuig spotten bij het vliegveld. Zelfs aankomen op Skiathos is een echt hoogtepunt. Er is maar één landingsbaan en deze is slechts 1.628 m lang, of liever gezegd kort. Om veiligheidsredenen kan de luchthaven niet worden benaderd als het regent. Maar maak je geen zorgen, ik ben geen grote fan van vliegen en ik heb de landing gehaald. Het is vooral leuk om de vliegtuigen te zien landen en opstijgen. In tegenstelling tot vele andere vliegvelden is dit vliegveld niet royaal afgezet, de vliegtuigen staan ​​al behoorlijk diep in de aanvliegstrook over het stadsstrand en dus kun je een geweldige foto maken.

 

Bezoek het Evangelistria-klooster
Het klooster Moni Evaggelistrias, gebouwd tussen 1797 en 1806, ligt op ongeveer 3,5 km van Skiathos-stad op een heuvel. De ingang wordt gevormd door een grote boog. Zodra je binnenstapt, voel je de rust en stilte van het complex. Naast de kapel is er een museum met liturgische voorwerpen.

In de kloosterwinkel kunt u ook zelfgemaakte jam en andere souvenirs kopen. Er is ook een kleine taverne in het klooster, die zich in de tuin bevindt.

Excursie naar het Kastro van Skiathos
Mijn absolute hoogtepunt op het eiland is de Kastro met het bijbehorende strand in het noorden van het eiland. Een jeep is de moeite waard voor de reis, al hebben we ook veel kleine auto's en scooters gezien.

Het pad is niet echt goed bewegwijzerd, dus het is de moeite waard om vooraf op de GPS te kijken of het pad op de kaart te markeren. We parkeerden een stukje boven omdat we een beetje bang waren voor onze auto. Sterker nog, het is aan te raden om door te rijden tot het niet meer mogelijk is.

Het pad naar de Kastro, dat deels alleen uit ruïnes bestaat, is niet optimaal ontwikkeld. Stevige schoenen zijn een voordeel, ook omdat het steeds weer op en neer gaat. We hebben deze excursie gemaakt in de brandende middaghitte, als je gevoelig bent, moet je de middag vermijden, omdat je alleen in de zon wandelt.

Op Skiathos zijn er voornamelijk zandstranden, maar op Kastro Beach is dat anders. Hier vind je een stenen strand, wat ervoor zorgt dat het water, wat sowieso al een droom is op Skiathos, veel helderder en blauwer lijkt. Ik zou zelfs persoonlijk beslissen en zeggen dat het mijn favoriete strand is. Als je van duiken houdt, kun je hier wat vissen spotten.

Er is ook een kleine taverne waar het eten erg goed was. Er is echter geen kaart en u vraagt ​​gewoon wat er momenteel is. We bestelden verse calamares.

Naast de taverne is er ook een beekje met een douche. Je kunt trouwens alleen naar de baai met de taverne lopen. Op de terugweg werd de vraag voor mij opgehelderd waarom de familie die de herberg runt twee ezels heeft. Het was een beetje een gedoe om daar weer terug te komen, maar we deden het net zoals de Grieken: Siga, Siga!

Prachtige stranden op Skiathos
Zoals eerder vermeld, zijn er op Skiathos veel mooie stranden en adembenemend water. De meeste stranden bieden ook watersportmogelijkheden. We hebben nog lang niet alle stranden bezocht, maar we hebben het volgende onder de loep genomen:

Megali Ammos

Wij gingen regelmatig naar dit strand, voor twee ligstoelen en een parasol betaalden we tussen € 6,- en €8,-

Agia Eleni strand
Het mooie fijne zandstrand in het westen van het eiland is ideaal om te genieten van een prachtige zonsondergang.

Groot Aselinos-strand
Het strand ligt in het ruigere noorden. Hier hadden we hele hoge golven. Het Aselinos-strand was absoluut leeg, we voelden ons daar erg op ons gemak en brachten de hele dag door op de Aselinos. Er zijn daar ook twee tavernes.

Kastro Beach
Zoals hierboven vermeld, mijn favoriete strand, ook al is het geen zandstrand. Must see voor iedereen die graag in kristalhelder water duikt. Badschoenen  zijn wel aan te raden.

Maratha Beach
Fijn zand en turkooisblauw water, dat is Maratha Beach in het zuidwesten van het eiland. Dit is wel een drukker strand.

Het strand van Koukounaris
Over dit strand lees je in elk reisverslag. Het is aan het uiteinde van het eiland. Naar onze mening volledig overschat. Er gebeurde daar ongelooflijk veel, muziek, sport en  nog veel meer. Vind je levendigheid erg belangrijk, zul je je op je gemak voelen op het zandstrand, maar voor ons was het niets. Direct erachter ligt echter een klein natuurgebied, dat de moeite van het bekijken waard is.

De omgeving is erg groen en schaduwrijk en daarom ook geschikt voor een wandeling in de middaghitte. Daar kom je ook een soort meer tegen, Limni Strofilias, dat in verbinding staat met de zee.

Skiathos-dagtocht per boot
Zoals op elk eiland zijn er ook op Skiathos talloze tochten op zee. Of het nu met een zeilboot, rondvaartboot of alleen met een kleine boot is, bijna alles is mogelijk.

Eilandhoppen naar Skopelos

Er zijn twee manieren om naar Skopelos te gaan. Sommige toeristen maken een kleine stop als onderdeel van een eiland tour of je neemt daar de grote veerboten. We kozen voor het laatste en zo begon het 's ochtends en' s avonds weer terug. Je kunt de kaartjes kopen in het kantoor in de haven, we betaalden ongeveer €6,- per persoon. Op Skopelos worden twee havens benaderd, wij hebben voor Glossa gekozen vanwege de betere ferry tijden. Je komt daar na ongeveer 30 minuten aan.

Winkelen in Skiathos
Er zijn een paar winkels op Skiathos, daarom kun je zeggen dat je hier waar voor je geld krijgt. Er zijn enkele winkels met goederen van hoge kwaliteit.

Accommodatie op Skiathos
Tot nu toe is Skiathos gespaard gebleven van grote stedelijke blokken en all-inclusive resorts. Er zijn talloze appartementencomplexen, boetiekhotels en exclusieve villa's met privézwembaden rond Skiathos-stad en in het zuiden van het eiland.

Via Booking.com krijg je een goed overzicht van Skiathos hotels, appartementen en vakantiehuizen.