Het is slechts 14 kilometer van de luchthaven in het noorden van Leros naar de meest zuidelijke stad Xirokambos. Het kleine eilandje ligt in de zuidoostelijke Egeïsche Zee niet ver van het Turkse vasteland en is met slechts 8.100 inwoners een rustig eiland waar het zelfs in het hoogseizoen nog vrij rustig is.

In de kustplaatsen Agia Marina en Panteli staan ​​de witte huizen schilderachtig naast elkaar opgesteld. Hoewel sommige lokale bewoners dromen van een tweede Mykonos als ze aan Leros denken, kan men blij zijn dat het eiland tot dusverre niet de grote opkomst van toeristen heeft meegemaakt.

 

Het eiland is gevormd door de bezettingsmachten uit het verleden. Steeds weer kom je middeleeuwse vestingwerken en bunkers tegen uit de Tweede Wereldoorlog. Een militair museum, gebouwd in een tunnel, geeft inzicht in dit duistere hoofdstuk van Leros.

 

We hebben Leros een week bezocht om de mooiste plekjes te ontdekken. Het kleine eiland is beheersbaar. Bij een verblijf van 3-4 dagen kunt u een huurauto huren en veel van Leros verkennen. Of u laat uw ziel gewoon bungelen op de prachtige stranden van het eiland!

De windmolens van Leros
De zes windmolens van Leros tronen glanzend wit op een heuvel boven de stad Panteli. Ze zijn het symbool van het eiland en een populair fotomoment. Naast de eerste molen staat het VIEW restaurant, een gezellige bar met een geweldig uitzicht over Panteli.

Hier zit u in een gezellige loungesfeer op witte banken met blauwe kussens. Het uitzicht vanaf het terras van de kustplaats Panteli en de Egeïsche Zee is adembenemend en rechtvaardigt de hoge prijzen voor drankjes en snacks.

Leros-kasteel (Kastro tis Panagias)
Als u wat verder rijdt in de buurt van de windmolens kom je uit bij het kasteel van Leros. Een machtig fort gebouwd door de Byzantijnen in de 7e eeuw. In de loop der jaren is het kasteel verschillende keren van eigenaar veranderd. 400 jaar later werd de kastro uitgebouwd door de kruisvaarders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Italianen het kasteel als militaire basis.

In het kasteel van Leros bevindt zich de kerk van Panagia met een heilige icoon van Maria, die jaarlijks talrijke gelovigen trekt. Vanaf het fort kunt u genieten van een prachtig panorama over het eiland en de Egeïsche Zee. Naast de normale toegang via de asfaltweg, is er ook een voetpad dat 300 treden naar het kasteel leidt. Open: dagelijks 08.30 - 12.30 uur; Wo., Za., Zo. Ook 16:00 - 19:00 uur.

Direct onder het fort leidt de weg langs de kapel van de profeet Elias. Het uitzicht op de kust beneden is magnifiek en 's avonds kunt u zien hoe de zon het eiland in een warm licht baadt en dan achter de horizon verdwijnt.

De gezellige plaats Panteli
Voor ons persoonlijk was het kleine dorp de mooiste plek op Leros. De witte huizen staan ​​schilderachtig langs de berghelling opgesteld en vissersboten varen in de mooie havenbaai. Overdag kun je heerlijk zwemmen bij Panteli Beach, alleen in het hoogseizoen loopt de kleine baai over van vakantiegangers.

Op het strand hebben de tavernes hun stoelen en tafels direct aan de oever neergezet. 'S Avonds, als alles verlicht is, is de sfeer hier bijzonder romantisch. U kunt de dag in alle rust afsluiten met een glas wijn in een van de vele strand tavernes.

Vanaf Panteli is het de moeite waard om een ​​omweg te maken naar de stad Platanos. Vooral tijdens de lunch ben je helemaal alleen hier op de heuvel en kun je uitgebreid de mooie straatjes verkennen met hun prachtige bougainville en kleurrijke luiken.

Vanaf Platanos gaat u dan terug naar de hoofdstad Agia Marina met zijn prachtige kleine promenade met cafés, tavernes en bars. Onderweg passeert u de prachtige kerk “Ekklisia Christos”. Iets verder hebt u een geweldig uitzicht over de baai van Panteli.

Ontspan op het strand van Vromolithos
Als het in het hoogseizoen te druk voor u wordt op Panteli Beach, dan is een omweg naar Vromolithos Beach de moeite waard. Helaas kunt u vanwege privé-eigendom niet langs de kust lopen vanuit Panteli en moet u het doen met de weg die u naar de volgende stad brengt. De baai is langwerpig en glanst turkoois blauw.

Het strand zelf is vrij smal en de zeebodem is steenachtig. De baai is perfect voor zwemmers en snorkelaars vanwege het heldere water. Helemaal aan het einde van het strand vind je het rustigste gedeelte.

Als u Leros bereikt met een van de grote veerboten, dan valt meteen de bizarre architectuur van Lakki op met zijn brede boulevards en ronde gebouwen. Wat lijkt op een Cubaanse filmset zijn de overblijfselen van een geplande stad die werd gebouwd door de Italiaanse bezetters in de Art Deco-stijl. Overigens is de baai van Lakki de grootste natuurlijke haven in de Egeïsche Zee.
De Italianen gebruikten het eiland als een belangrijke marinebasis tijdens de Tweede Wereldoorlog vanwege de natuurlijke haven van Lakki. Rond Leros vonden talloze oorlogshandelingen plaats, waaronder de Slag om Leros tussen Britten en Italianen in de herfst van 1943.

Ervaren duikers kunnen de oude scheepswrakken op de bodem van de oceaanbodem verkennen. Onder andere het wrak van de torpedobootjager “Queen Olga”, een Brits landingsvaartuig, onderdelen van een onderzeeër en zeemijnen, maar ook enorme ankers.

Ook al zijn er in het verleden talloze pogingen gedaan om de plaats aantrekkelijk te maken voor toeristen, de straten zijn zelfs in het hoogseizoen nog steeds leeg. Helaas worden veel gebouwen steeds ouder en aan renovatie toe. Lakki heeft potentieel, maar heeft momenteel weinig charme. Dus de plaats blijft meestal slechts een doorvoerstation naar het zuiden. De talrijke baaien rond Lakki lonken naar verfrissing in de zee.

Als u in Lakki naar het westen blijft rijden, daalt u een paar kilometer na de kruising naar het militaire museum af naar Kokkina Beach. Een prachtige kleine baai met roodachtig zand wacht op u. Dit strand is onze persoonlijke favoriet op Leros.

Het water is glashelder en erg ondiep. Omdat de plek bij vakantiegangers vrij onbekend is, kom je hier maar een paar locals tegen die zich opfrissen. De onverharde weg naar het strand is erg steil.

Het is raadzaam om de huurauto of scooter op de hoofdweg te parkeren en naar het strand te lopen. U mag het strand niet missen. Voor ons persoonlijk een van de mooiste Leros-hoogtepunten.

Het eiland Leros heeft verschillende prachtige kapellen op een unieke locatie. De "krabkerk" van Xirokambos in het zuiden van het eiland is een bijzonder juweeltje. De kerk is direct bij de zee in een rots gebouwd. U kunt het bereiken als u over de onverharde weg ten zuidoosten van het dorp Xirokambos rijdt.

Een visser zou door een krab zijn gebeten tijdens het verzamelen van mosselen en toen hij naar de kust keek, zag hij de icoon van de Heilige Maagd Maria. Hij bad en de wond genas. Precies op het punt waar de icoon werd gevonden, werd een kleine kapel direct in de steen gebouwd.

Een andere fotogenieke kapel bevindt zich in het noordwesten van Leros bij het dorp Kokkali. De kerk van St. Isidore (Agios Isidoros) is een geweldige fotomoment. Het ligt schilderachtig op een kleine rots in de zee. U kunt er komen via een smal verhard voetpad. 's Avonds wordt het 50 meter lange pad prachtig verlicht door lantaarns.

Een bijzonder hoogtepunt tijdens ons verblijf in Leros was een dagtocht met het piratenschip naar het kleine eiland Arki. De rondvaartboten verlaten Agia Marina tijdens het seizoen elke ochtend en gaan naar verschillende bestemmingen, afhankelijk van de dag van de week.

De eerste stop langs de route zijn de witte kalkstenen eilanden Aspronisi (White Island). De turkooisblauwe zee en de witte kalksteen vormen een magisch contrast en u kunt vanaf de boot zo in het kristalheldere zeewater springen.

Een paar zeemijlen verder meerde de boot ten zuiden van Arki af bij het strand van Tiganakia. In de zeestraat glinstert het water hemelsblauw en krijg je onvermijdelijk dat Caribische gevoel. Ook hier loont het de moeite om in het koele water te springen. We hebben de Egeïsche Zee zelden zo mooi gezien als in deze hoek.

De kleine haven op Arki is de eindbestemming en je kunt een eiland idylle verwachten zoals uit een prentenboek. Arki is maar dunbevolkt, er staan ​​maar een paar huizen om de plaats heen. Witte kapellen schitteren op de heuvels. Er zijn twee uitstekende tavernes met heerlijke Griekse voorgerechten direct bij de haven.

U zit idyllisch op het dorpsplein en kijkt naar de kleine vissersbootjes die aan de oever voor anker liggen. Hier kunt u heerlijk ontspannen en als u het kleine eiland wilt verkennen tijdens een uitgebreide wandeling, dan is het de moeite waard om van tevoren een gastenkamer op Arki te boeken.

Vanuit Nederland en België neemt u een directe vlucht naar Kos, vervolgens neemt u de veerboot naar Leros.

Er zijn geen grote hotelcomplexen op Leros. Desalniettemin heeft het eiland een aantal door familie gerunde hotels, vakantiehuizen en appartementen.

Hier vindt u geschikte accommodaties.