Griekenland vakantie tips Paros

Paros is gelegen in het centrum van de Griekse Cycladen. Het prachtige eiland wordt bezocht door backpackers en pakket toeristen. De hoogste berg Agios Pantes is 771 meter hoog. Op het eiland wonen zo'n 10.000 inwoners. De hoofdstad en tevens aanlegplaats voor de veerboten is Parikia gelegen aan de westkust. Parikia heeft met Thira op Santorini en met Mykonos de meeste toeristen en het uitgebreidste nachtleven van de Cycladen. Langs de lange waterkant zijn de moderne cafés, taverna's en winkels van Paros stad. Erachter ligt de oude pittoreske stad en de beroemde marktstraat, waar de prijzen overigens niet zo goedkoop zijn.

Paros heeft veel bezienswaardigheden, het vissersdorpje Naoussa in het noorden van het eiland. In de zomer is het echter erg druk. Het bergdorp Lefkes, centraal gelegen op Paros, is bijna een groot openluchtmuseum voor de beroemde Cycladische architectuur. In de zomer fladderen vele vlinders in Petaloudes.

 

Het eiland Antiparos gelegen op 2 km afstand van Paros, met een van de meest interessante druipsteengrotten van Griekenland. Op Antiparos zijn enkele pensions en er zijn ook kamers te huur, echter de meeste bezoekers zijn dagjesmensen uit Paros. Vanuit het verleden tot heden is Paros bekend zijn marmer. De marmer is van hoge kwaliteit. De Venus van Milo en het graf van Napoleon is gemaakt uit marmer van Paros. Paros is een relatief waterrijk en groen eiland. Landbouw is sterk aanwezig op het eiland, granen, fruit en beroemde wijnen zorgen voor de inkomsten voor de boeren.

 

De mooiste stranden van Paros liggen aan de oostkant van het eiland, in de omgeving van Piso Livadi en Drios. Het Golden Beach strand wordt beschouwd als het beste strand van Paros voor surfers. Het Pounda strand is populair bij jongeren. Goede stranden kunt u ook vinden bij de grotere plaatsen, zoals bij Parikia en Naoussa.

 

De haven van Paros is Parikia, het is de grootste veerhaven van de Cycladen. Er vertrekken veerboten naar Athene, Naxos, Ios, Santorini, Mykonos, Sikinos, Folegandros, Andros, Serifos, Sifnos, Ikaria, Samos en andere eilanden. Vanuit Pounda vertrekt u met de veerboot naar Antiparos. Op het eiland Paros is een klein vliegveld voor nationale vluchten.