Patitiri is de hoofdstad en de belangrijkste haven van Alonissos, waar het grootste deel van de bevolking van het eiland is geconcentreerd. Dit relatief pasgeboren dorp is gebouwd door de inwoners van Chora die hun dorp verlieten vanwege de aardbeving van 1965. Dit verklaart waarom alle huizen in Patitiri goed onderhouden zijn met prachtige bloemenbalkons en kleurrijke veranda's.

De gebouwen en huizen die op de hellingen van de heuvels zijn gebouwd, bieden een unieke harmonie terwijl de toeristische infrastructuur vrij discreet is en de natuurlijke schoonheid van het gebied respecteert. Smalle witgekalkte straten en trappen geven een bijzondere sfeer aan deze kleine haven, omgeven door ongelooflijk kristalhelder smaragdgroen water en rotsachtige marmeren formaties die 's nachts goed verlicht zijn.

Het hele dorp is omgeven door dichte dennenbossen. Aan de kust deelt een klein zandstrand een deel van zijn rust met de tavernes en kleine cafés , die de haven omgeven.

Openbare diensten zijn gevestigd in Patitiri, zoals het postkantoor, het gezondheidscentrum en het Euronature Informatiecentrum voor milieubescherming.

Een mooie verscheidenheid aan supermarkten, bakkerijen, banketbakkers en andere lokale winkels kunt u vinden in Patitiri, in de twee hoofdstraten vanaf de haven. De lokale bevolking is erin geslaagd de natuurlijke omgeving te behouden zonder het toerisme te verminderen, waardoor Patitiri een vredige en kalme sfeer krijgt, een sfeer die ook de bezoekers van dit unieke landschap zo weten te respecteren.

De kust van Alonissos wordt omringd door enkele prachtige eilandjes die allemaal onbewoond zijn, maar zeer beroemd om hun ongerepte en rijke natuur. Enkelen zijn: Peristera, Kyra Panagia, Yioura, Piperi, Psathoura, Papous en Skantzoura.

 

Peristera is het eilandje dat het dichtst bij Alonissos is gelegen.  U vindt het aan de oostkant met een paar inwoners, enkele herders en mooie zanderige baaien. Kampeerders worden alleen getolereerd op één strand dat bekend staat als Barbecue Bay, waar vuur maken is toegestaan. Overblijfselen van een oud kasteel zijn te zien in Peristera. Het eilandje heeft twee natuurlijke havens: Peristeri en Vasiliko.

Kyra Panagia of anders Pelagonisi is het grootste eilandje van de onbewoonde eilandjes van de noordelijke Sporaden en ligt ten noorden van Alonnisos. Tegenwoordig telt het 10 inwoners die permanent op dit eiland wonen. Het dankt zijn naam aan het post-Byzantijnse klooster van Kyra Panagia dat is gebouwd aan de oostkant van Alonissos en is gewijd aan de Maagd Maria. Het eilandje behoort, evenals het klooster, toe aan het Megisti-klooster van Agia Lavra op de berg Athos. Het eilandje Kyra Panagia maakt deel uit van het mariene park van Alonnisos en een van de schuilplaatsen voor de mediterrane zeehonden. Het is per boot bereikbaar vanaf Patitiri.

Op het eilandje Psathoura staat de helderste en hoogste vuurtoren van de Egeïsche Zee, evenals de overblijfselen van een ondergedompelde oude stad, die volgens sommigen het oude Alonissos is. Psathoura is een vulkanisch eilandje met unieke donkergekleurde rotsen. Het is een van de meest gefotografeerde eilandjes rond Alonnisos.

Piperi ligt ten noordoosten van Alonissos, vlakbij Yioura en is een toevluchtsoord voor zeevogels en de beroemde monniksrobben. Het is bedekt met weelderig groen dennenbos en vormt het centrum van het National Marine Park van Alonnisos. Het is verboden om zonder wetenschappelijke vergunning op dit eilandje te gaan.