Het oude centrum van de hoofdstad van het eiland Corfu, Kerkyra of ook wel Corfu stad genoemd, is één van de mooiste steden van Griekenland. Het ligt in het midden aan de oostkust, met uitzicht op het vasteland en op de met sneeuw bedekte bergen in de winter. De kust strekt zich vele kilometers uit langs de zee, noordwaarts tot de nieuwe ferry terminal en zuidwaarts zelfs tot het schiereiland Analipsi. Vanuit Kanoni kijkt u direct op het vliegveld van Corfu, te voet bereikt u vanaf de terminal in zo'n 10 minuten de rand van de oude stad.

Het oude gedeelte van Kerkyra met zijn smalle straatjes en monumenten uit acht eeuwen liggen tussen het nieuwe fort en de oude vesting, die beide werden gebouwd door de Venetianen tijdens hun 500-jarige heerschappij over de Ionische Eilanden. Voor de oude vesting, ligt de langgerekte Esplanade, het grootste plein in de stad. In het zuiden lijkt het op een park, in het noorden wordt het helaas gebruikt als parkeerplaats. Aan de noordzijde, woonden de Britse gouverneurs van 1815-1863 in het oude paleis, dat u nog steeds kunt bezoeken en ook het enigste Griekse museum voor Aziatische kunst herbergt. De beste cafés en banketbakkers van de stad hebben zich ook gevestigd aan het plein. In de avond komt men hier om zien en gezien te worden, voor een cola betaalt u hier ook wel eens € 3,50. In het zuidwesten van de Esplanade, ligt de oude wijk Cambiello. In haar tot vijf verdiepingen tellende gebouwen uit de Venetiaanse periode wonen nog steeds veel mensen. In Cambiello hangt nog veel wasgoed te drogen boven de straat, de sfeer doet denken aan Venetië of Napels.

De twee belangrijkste assen in Kerkyra zijn: het Odos Voulgareos dat loopt via het stadhuis, voorbij aan het oude centrum en de weekmarkt, tot aan de Platia San Rocco het centrale busstation voor stadsbussen. Die van hier uit vertrekken naar Kanoni en de hotels gelegen in Kontokali, Gouvia, Dafnila en Dassia. De tweede as is de Odos N. Theotoki, welke is voorbehouden aan voetgangers.

Overdag is het de belangrijkste boulevard van Corfu stad. Via tal van winkels leidt het pad tot de oude haven onder de machtige burcht. Het mooiste gedeelte van de nieuwe stad ontdekt u door vanaf de zuidelijke einde van de Esplanade de kade te volgen. U passeert het bezienswaardige archeologische museum en het strandbad Mon Repos en uiteindelijk bereikt u Paleopolis, het centrum van de in de 7e eeuw v. Chr. gestichte oude stad Kerkira. Daar tegenover ligt een middeleeuwse kerk ruïne, de ingang van het verwilderde park van het kasteel Mon Repos met twee tempel ruïnes en het kasteeltje waar Prins Philip, op 10 juni 1921 werd geboren. U kunt er zelfs zwemmen in een kleine, door bomen volledig afgesloten baai.

Vlucht al geboekt en nog op zoek naar een goed hotel? Kijk dan hier voor de beste hotels en appartementen in Kerkyra.