Het kleine dorpje Ouranoupolis is gelegen aan de noordkant van het schiereiland Athos. Ouranoupolis is een populaire bestemming voor degenen die besluiten om boottocht naar te berg Athos te boeken.

Na de tocht langs de westkant van het schiereiland Athos, waar de vele klooster niet onopgemerkt blijven, zal de boot u brengen naar Ouranoupolis voor een stop van zo'n twee uur. Helaas is twee uur niet genoeg om recht te geven aan dit juweeltje in Chalkidiki. Gebouwd aan de rand van de monastieke republiek Athos. Verder kunt u niet, want dit is het eind van de weg.

Ouranoupolis is erin geslaagd om aan het massatoerisme te ontsnappen. De 14e eeuwse toren domineert de haven er zijn veel goede fotomomenten in Ouranoupolis. De toren maakte deel uit van een belangrijke klooster in het gebied en werd gebruikt als een bescherming tegen aanvallen van piraten. De lokale bevolking raakte overigens in de 20e eeuw geïsoleerd, er bestonden geen wegen, al gevolg van een oude wet, die het verbood om wegen aan te leggen naar de berg Athos. De enige manier van transport was over zee. De inwoners van Ouranoupolis beeïndigden dit isolement in 1959, toen zij met de schop in de hand een weg groeven van zo'n 9 kilometer.

Wat kunt u doen in Ouranoupolis?
Tegen de tijd dat u aankomt met de boot zult u eerst iets willen eten. Het zijn de vele restaurants langs het strand, als u de haven heeft bereikt, die u zeker zullen opvallen. Het is een vissersdorp, dus wat kunt u beter eten dan de vers gevangen vis, inktvis, octopus, of mosselen. De prijzen zijn redelijk. Probeer de wijn geproduceerd op Athos en dan vooral de gerenommeerde Tsantali.

De oude stad is zeer aantrekkelijk. U kunt door het doolhof van steegjes en straatjes met vele winkels slenteren en op zoek gaan naar sieraden, kleding, souvenirs, kunstenaars proberen ook hun werken te verkopen.

Als de tijd het toelaat, kunt u ook een duik nemen van een van de plaatselijke stranden, als u besluit om langer te blijven in Ouranoupolis moet u zeker een boot nemen naar een van de 5 onbewoonde eilanden, gelegen direct voor Ouranoupolis. De prachtige bossen in de regio, zijn een goede plek om te wandelen en te fietsen. Raadpleeg de Chalkidiki gidsen voor een aantal fietstochten in de omgeving van Ouranoupolis.

Vlucht al geboekt en nog op zoek naar een goed hotel? Kijk dan hier voor de beste hotels en appartementen in Ouranoupolis.