Eerst en vooral, zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, komt het rijke erfgoed van Athene, zichtbaar in elke hoek van de stad. De geschiedenis van Athene begint in het neolithicum en de Myceense tijd. De oude stad werd gebouwd in het midden van het bekken, rond de heuvels van de Pnyka-heuvel, Areopagus (Marsheuvel) en Philopappou-heuvel.

Het Parthenon, de imposante tempel gewijd aan de godin Athena die de top van de Akropolis siert, werd het symbool van de Atheense democratie en creëerde een nieuw model in de architectuur. Op de heuvel van Pnyx verkondigde apostel Paulus in 53 n.Chr. , de nieuwe religie, het christendom, tegenover de leden van het Hooggerechtshof.

Toen werd de eerste kleine christelijke gemeenschap opgericht onder leiding van bisschop Dionysius Areopagite, de latere patroonheilige van onze stad. Ten slotte werd Athene in 1834 de hoofdstad van Griekenland, ter vervanging van Nafplio.

Zoals je kunt zien, heeft Athene door de jaren heen veel drastische veranderingen ondergaan die ertoe hebben geleid dat het is geworden wat het nu is en zijn bezoekers een overvloed aan hoogtepunten uit verschillende tijdperken biedt.  Athene kent veel indrukwekkende historische bezienswaardigheden. Voor uw gemak is hier een shortlist met de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Athene:

Akropolis van Athene
De Akropolis, ook wel de ‘heilige rots’ genoemd, is waarschijnlijk het meest wijdverspreide archeologische monument van Athene, met duizenden reizigers en de lokale bevolking die elk jaar de steile heuvel beklimmen om een ​​glimp op te vangen van het glorieuze verleden van Griekenland. Sinds de oprichting in de 5e eeuw voor Christus ter ere van de godin Athena, de beschermheilige van de stad, is het het meest karakteristieke element van de stad gebleven.

Op de top vind je het Parthenon en het Erechtheion, de plaats waar naar verluidt de beruchte strijd tussen Poseidon en Athena plaatsvond, terwijl je op weg naar de top enkele van de meest opmerkelijke monumenten van Athene tegenkomt, zoals de Propylaia , het Theater van Herodes Atticus en het Theater van Dionysus, het oudste theater van de stad.

Oude begraafplaats van Kerameikos
Een verademing temidden van de stedelijke jungle, de oude begraafplaats van Kerameikos is ideaal voor lange wandelingen, en daarom een ​​bezienswaardigheid die je niet wilt missen tijdens je bezoek aan Athene. Het diende als de begraafplaats van Athene vanaf de 12e eeuw voor Christus tot de Romeinse tijd.

Als je de Kerameikos-begraafplaats bezoekt, vergeet dan niet om ook een bezoek te brengen aan het Kerameikos-museum, waar de bevindingen van de opgravingen van de archeologische vindplaats te zien zijn, waaronder stèles, sculpturen, vazen ​​en beeldjes die zijn gevonden.

Philopappos heuvel
De Philopappos heuvel ligt ten zuidwesten van de Acropolis-heuvel en biedt een betoverend, ongestoord uitzicht op het imposante Parthenon vanaf de ene kant en de hele stad vanaf de andere kant. De heuvel dankt zijn huidige naam aan Philopappos, een Syrische weldoener van de stad, die een goede vriend was van vele filosofen, zoals Plutarchus, die hem in zijn geschriften beschreef als een ‘buitengewoon genereus persoon’. Zijn dood veroorzaakte groot verdriet bij de burgers van Athene die een mausoleum bouwden als een toewijding ter ere van zijn nagedachtenis die tot op de dag van vandaag op de top van de heuvel is overgebleven.

De Philopappos-heuvel is weliswaar een van de beste plekken in Athene voor grote, ontspannen wandelingen, vooral tijdens de lente en de vroege zomer. Als u een van de vele paden van de heuvel neemt, zult u genieten van een grote verscheidenheid aan flora en een zeldzame rust. Wie weet, misschien maak je zelfs kennis met de beroemde Muzen die volgens de legende de heuvel als hun thuis hadden!

Oude Agora
De oude Agora van Athene was het hart van de oude stad: een groot, open gebied dat de zetel van justitie vormde, het politieke, economische, administratieve, sociale, religieuze en culturele centrum van de stad.

Opgravingen hebben veel belangrijke gebouwen aan het licht gebracht, zoals de raadzaal (Bouleuterion), de gebouwen van het openbaar bestuur, rechterskantoren, de munt en het officiële archief van de stad (Mitroon). Bovendien was de oude Agora de thuisbasis van de nationale bibliotheek en het conservatorium die aan de culturele vereisten van de burgers voldeden.

De beroemde ‘Stoa van Attalos’ bevindt zich ook in de oude Agora. Gebouwd door de koning van Pergamon, Attalos, als een geschenk aan de Atheners omdat ze hem toelieten daar te studeren, werd de Stoa van Attalos het belangrijkste commerciële gebouw van de Agora; het werd herbouwd tussen 1953 en 1956 en is sindsdien in gebruik als museum.

Een ander geweldig monument van de oude Agora is de tempel van Hephaestus en Athene, die ook de best bewaarde tempel van Athene is. Het volgt de Dorische architectuurstijl en bevindt zich aan de noordwestkant van de markt, op de top van de heuvel Agoraios Kolonos.

Het werd gebouwd met het beroemde Pentelische marmer door de architect van het Parthenon, Iktinos, in de tweede helft van de 5e eeuw voor Christus, en heeft een groot aantal sculpturen in de decoratie. Aan de oostgevel zijn de Heracles-stammen en aan de noord- en zuidzijde de stammen van Theseus. Volgens het historische Pausanias huisvestte de tempel bronzen beelden van Hephaestus en Athene.

Tempel van Olympische Zeus en de boog van Hadrianus
De Tempel van de Olympische Zeus was de grootste tempel van Griekenland tijdens de Hellenistische en Romeinse jaren, maar de bouw begon in 515 voor Christus en eindigde in 132 na Christus door Hadrianus, de Romeinse keizer die een Atheens staatsburger en weldoener werd.

Het is gemaakt van Pentelisch marmer en volgt een Corinthische bouwstijl. De lengte is meer dan 100 meter en de breedte 40. Wat betreft de beroemde zuilen, het zouden er 104 moeten zijn. In totaal waren ze 17 meter hoog en 2,6 meter in diameter en wogen ze elk 364 ton!

Vanaf 500 na Christus stortte de tempel geleidelijk in en begonnen de pilaren te vallen. Tot het begin van de 19e eeuw stonden er slechts 16 overeind, maar een vreselijke storm in 1852 gooide een andere, die nog steeds staat.

Aan de overkant van de straat van de Tempel van Zeus, werd de Boog van Hadrianus in 132 na Christus opgericht door de Atheners ter ere van keizer Hadrianus voor zijn verschillende bijdragen, die dienden als een grens tussen de oude en de nieuwe stad. Het monument, 18 meter hoog en 13 meter breed, had twee inscripties op de boog, die in tegengestelde richting waren gericht, met de naam Theseus en Hadrianus als grondleggers van Athene.

Het Panatheense Stadion is de plaats waar in 1896 de moderne heropleving van de Olympische Spelen plaatsvond en het blijft de plaats waar de Olympische Vlam wordt afgeleverd tijdens alle Olympische spelen over de hele wereld. Het bevindt zich op de plaats van een oud Grieks stadion en toont de belangrijkste kenmerken van een stadion: een rechthoekige vorm met een ingang vanaf de ene smalle kant en een plek voor toeschouwers op de hellingen van de andere drie zijden.

Ondanks zijn glamour in de oudheid, met de overheersing van de christelijke religie en het verbieden van afgodische gebeurtenissen en barbaarse spektakels uit de Romeinse tijd, werd het verlaten. De buitensporige kosten voor de renovatie van het stadion werden voornamelijk overgenomen door een nationale weldoener, George Averoff, voor wie de stad Athene een marmeren beeld bouwde dat vandaag de dag rechts van de hoofdingang van het stadion te vinden is.

Archeologisch onderzoek sinds 1836 heeft sporen van het oude toneel aan het licht gebracht, en de reconstructie van het pentelische marmeren stadion onderscheidt zich in grote mate door zijn trouw aan het oude monument van Herodes.

Tempel van Poseidon bij Kaap Sounion
Ongeveer 2 uur buiten het stadscentrum kun je Sounio en de Tempel van Poseidon bezoeken, een waar architectonisch meesterwerk en een van de beste plekken in Griekenland om van een zonsondergang te genieten, werd gebouwd rond 444-440 voor Christus.

De staande zuilen van de verwoeste tempel, het magische landschap en de ontspannen sfeer waar je je in kunt koesteren op het zuidelijkste puntje van Athene bieden een romantische setting van ongeëvenaarde schoonheid, waardoor Sounio de perfecte plek is om te bezoeken in het gezelschap van je partner.

De Romeinse Agora

De Romeinse Agora ligt dicht bij de Oude Agora, slechts een paar honderd meter naar het oosten. Het is een rechthoekige binnenplaats vol winkels en opslagruimten die dienst deden als marktplaats van de stad. De Romeinse Agora, gewijd aan de godin Athena, bestond uit een grote binnenplaats in de open lucht, omringd door colonnades aan alle vier de zijden. Aan de oostkant was een reeks winkels en aan de zuidkant was een fontein. De hoofdingang was in het westen genaamd ‘Poort van Athena Archegetis’, en er was een tweede ingang aan de oostkant.

Op slechts een paar meter afstand van de oostelijke omheining van de Romeinse Agora vindt u de Tower of the Winds, een 12 meter hoog achthoekig gebouw waarvan de naam komt van de personificaties van de acht winden die zijn gebeeldhouwd in het gebouw. Binnenin de constructie bevindt zich een briljant ontworpen waterklok. Aan de buitenkant is er een zonnewijzer en een windwijzer.