Kastania Samos

Kastania is tevens één van de prachtige bergdorpen op het eiland Samos en is zeer aantrekkelijk vanwege de ligging op de oostelijke helling van het Kerkisgebergte en in de directe omgeving van een bosrijke omgeving. De stad Kastania (Kastanea) is te bereiken via de havenstad Karlovassi of via de verbindingsweg Karlovassi - Agii Theodori - Marathokambos (ongeveer 1500 meter voor Marathokambos buigt een weg rechts af richting Kastania). Vanuit Karlovassi is de plaats ook te bereiken via de verbinding Karlovassi - Leka - Kastania (vanaf de kustweg richting de haven buigt een weggetje zich naar links af richting Leka).

Lees meer »

Tips boeken pakketreis Griekenland

De vakantieplanning voor de komende zomervakantie komt eraan en sommige mensen zoeken al online, of hebben reeds contact  gezocht met hun reisbureau, voor hun volgende reis naar Griekenland. Een blik in het verleden roept meestal goede of slechte herinneringen op aan de laatste pakketreis naar Griekenland.

Lees meer »

Leka Samos

Bij een verblijf of sightseeing in Karlovassi raden wij een omweg aan naar de dorpen Leka, Kastania, Agios Pandeleimon, Nikoloudes en Kosmadeo. Vanuit het centrum van Karlovassi (Palaio - Alt-Karlovassi) leidt een weg naar het dorp Leka, dat daar ook met borden staat aangegeven. Als u linksaf gaat vanaf de hoofdweg Karmaniolon (die richting de haven leidt), bereikt u een kleine brug. Steek deze over, de weg zal spoedig in kronkelige paden omhoog gaan. Na ongeveer 7 minuten bereikt u het dorpje Leka, waar ook diverse tavernes zijn. De straten in dit kleine dorpje zijn erg smal en er moet op tegemoetkomend verkeer worden gelet. Er is een parkeerplaats onder het dorp waar u uw auto kunt parkeren.

Lees meer »

Karlovassi Samos

De tweede grootste stad op het eiland Samos is Karlovasi (Karlovassi) in het noorden van het eiland. Karlovasi is een havenstad, maar de haven van Samos met de ferrypier voor grote passagiersschepen en de handelshaven in Malagari hebben deze haven ingehaald. Het is nu de tweede belangrijkste haven van het eiland. De officiële maar niet gebruikelijke naam voor de stad is Neo Karlovasi. Sinds 1986 is de Faculteit Wetenschappen van de Universiteit van de Egeïsche Zee gevestigd in Karlovasi. Samen met het Profitis Ilias-klooster in het zuidoosten van de stad en drie kleine gehuchten (Sourides, Potami en Sakkouleika) vormt het de lokale gemeenschap van Karlovasia. De stad Karlovasi ligt op ongeveer 32 kilometer afstand van Samos stad.

Lees meer »

Vytina Peloponnesos

Vytina is een prachtig Grieks bergdorpje in Arkadia. Het idyllische stadje, gelegen op de hellingen van de berg Mainalo, wordt omgeven door weelderige dennenbossen.

Lees meer »

Ydroussa Samos

Tijdens deze excursie maak je kennis met de twee dorpen Kondakeika (Kontakeika) en Ydroussa. Beide dorpen liggen op een schilderachtige locatie aan de rand van het Ambelos-gebergte. Het is de moeite waard om beide plaatsen te verkennen en een kijkje te nemen in de voormalige dorpsstructuren die nog steeds bewaard zijn gebleven. Kondakeika en Ydroussa leven van de landbouw, en hier vooral van de wijnbouw. Op de wandeling vanuit Platanos via Kondeika kom je van Ydroussa naar de prachtige Petaloudes-vallei met een klein kapelletje, een beekje en prachtige platanen en vanaf hier ga je verder via Kondakeika naar Agios Dimitrios, het eindpunt van de wandeling.

Lees meer »

Kondeika Samos

Het dorp Kondeika (Grieks: Κονταίικα) ligt in het noordwesten van het Griekse eiland Samos. Het dorp wordt op kaarten vaak Konteika genoemd. Het ligt op een hoogte van bijna 300 meter ten westen van het Ambelos-gebergte en ongeveer 3 kilometer ten zuiden van Platanos. De dichtstbijzijnde dorpen zijn Ydroussa, ongeveer 4 km ten noordoosten, en Agii Theodori, ongeveer 2,5 km ten zuidwesten. De belangrijkste bezigheid van de dorpelingen is landbouw, met name de wijnproductie, maar er worden ook olijven, granen en groenten verbouwd. Vroeger werd tabak ook met succes verbouwd.

Lees meer »

Stavrinides Samos

Aan de noordelijke uitlopers van het Ambelos gebergte ligt het bergdorp Stavrinides op een hoogte van ongeveer 350 meter boven zeeniveau.

Lees meer »

Samos excursie Potami

Een andere zeer mooie Byzantijnse kerk die nog steeds in gebruik is, heet "Panagia tou Potamou". De kerk staat ook bekend als "Metamórfosis tou Sotíros" (Transfiguratie van de Verlosser - feestdag 6 augustus). Het ligt ongeveer 3 kilometer ten westen van de haven van Karlovasi (Karlovassi) in de prachtige omgeving van Potami, dicht bij de zee, aan de voet van een rotsachtige uitloper en aan de rand van een beekje dat in de zomer tamelijk schaars stroomt. Het hele gebied hier is een toeristenmagneet van de eerste orde vanwege de vele natuurlijke schoonheden die alleen hier te vinden zijn. Het oostelijke deel van de kerk is omgeven door rotsen en sommige delen van het noorden en zuiden zijn al ingestort. Maar het werd altijd gerepareerd. Maar zelfs wat we vandaag de dag zien, komt niet allemaal uit het oorspronkelijke gebouw...!

Lees meer »

Manolates Samos

Iets buiten de hoofdwegen op het eiland Samos ligt het dorp Manolates. De plaats is een kunstenaars- en wijndorp, vergelijkbaar met het naburige dorp Vourliotes. Manolates ligt op een schilderachtige locatie op de noordelijke helling van het Ambelos-gebergte boven de beschermde Nightingale-vallei. Wanneer de weg die vanuit Platanakia hierheen leidt eindigt, bereik je de parkeerplaats van het dorp. Het is niet erg groot en in de zomer kunnen er korte wachttijden zijn. Veel wandelpaden leiden naar of via Manolates. Geen wonder: u kunt zich hier verfrissen en heerlijk dineren.

Lees meer »

Agios Nikolaos Kreta meer

Het mysterieuze meer van Agios Nikolaos, KretaDe stad Agios Nikolaos, gelegen aan de oevers van de Golf van Mirabello aan de oostkant van Kreta, heeft vele schatten die de bezoeker kan ontdekken.

Lees meer »