Het dorp Nikiti in Chalkidikí is gelegen aan het begin van het schiereiland Sithonia. Hier vindt u een van de langste stranden in Griekenland.

In het verleden waren er een groot aantal nederzettingen in het gebied van Nikiti. Het belangrijkste dorp Galipsos bevond zich ten zuiden van Nikiti. In vogelvlucht de Perzen veroverden de stad, toen kwam Athene en en Galipsos was in het jaar 432 v. Chr verbonden met Olynthos. In de 6e eeuw werd Galipsos vernietigd en vanaf dat moment was het niet bewoond tot de 13e eeuw. Honderd jaar later werd het bestaande dorp Nikiti opgericht en zij overleefde de Ottomaanse bezetting tot op de dag van vandaag.

Bezienswaardigheden in Nikiti: de Sofronios basiliek is een van de oudste kerken in Macedonië uit de 5e eeuw. De mozaïekvloer is eigenlijk intact en is de moeite waard. Ik weet niet of het op dit moment nog gerestaureerd wordt en daardoor omgeven wordt door een hek, maar u kunt nog steeds de mozaïekvloer bewonderen.

Geniet van een wandeling door de oude binnenstad, een historisch dorp, dat nog steeds wordt bewoond. Geniet van een kopje koffie in een oude taverne en stel u voor hoe het leven hier enkele honderden jaren geleden was. Vanaf de grote kerk Sint Nikitas heeft u een goed uitzicht op het dorp. De kerk werd gebouwd in 1867 en het dorp werd er om heen gebouwd.

Op vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur, is er veel activiteit in Nikiti als de inwoners en toeristen naar de markt gaan. U vindt er veel lokaal gemaakte producten zoals kleding en honing. Nikiti is voor de bijenteelt en honing productie al meer dan 600 jaar bekend en is een van de grootste bronnen van honing in Europa.

Elk jaar in juli is er veel spanning vanwege de zwemmarathon. Ze beginnen in Kassandra (het eerste schiereiland van Chalkidiki) en zwemmen naar de finish in Nikiti, bijna 26 kilometer door de Golf van Toroneos.

In Nikiti is voldoende accommodatie aanwezig, u heeft de keuze uit het luxueuze Danai Beach Resort en een eindeloze reeks kleine hotels, appartementen en studio's.

Vlucht al geboekt en nog op zoek naar een goed hotel? Kijk dan hier voor de beste hotels en appartementen in Nikiti.