Griekenland vakantie tips, het dorp Marathokampos, maakt onderdeel uit van de gelijknamige gemeente en is gelegen aan de zuidwestelijke kant van het eiland Samos, aan een grote baai en aan de voet van de berg Kerkis. Oorspronkelijk is het zelfs gebouwd op een lager gelegen terrein genaamd Louceika. Later vond de verplaatsing plaats, vermoedelijk om veiligheidsredenen. 


De eerste bewoners van Marathokampos kwamen uit het dorp Marathonisi in de Peloponnesos, wellicht dat de huidige naam van het dorp daarvan is afgeleid. De inwoners zijn voornamelijk boeren en zeelui. 


Het dorp produceert olijfolie en uitstekende zeep. De primaire bezigheid van de bewoners is de landbouw en in het bijzonder de olijventeelt, een ander deel is werkzaam in de visserij, maar ook in het toerisme. Vroeger waren het zeilers en werkzaam op de vele zeilboten, die werden gebouwd in de scheepswerven in de gemeente, ze dienden zelfs als zeelui in het buitenland. 


De dorpen Skoureika, Koumeika, Neochori en de nederzettingen: Balos Koumeikon en Pefkos Skoureikon zijn gelegen in het oostelijke gedeelte van de gemeente. 


De nederzettingen zoals: Kampos Marathokampou, Limnionas, Ag. Kiriaki en het dorp Kallithea liggen in het westen van de gemeente. De dorpen en nederzettingen hebben hun traditionele sfeer weten te behouden. Smalle geplaveide straatjes, de traditionele bogen, stenen fonteinen, prachtige kerken, stenen huizen en grote pleinen waar de traditionele beurzen en andere culturele evenementen van het Kalomoiris festival worden gehouden. 


Het is een populair vakantieoord, met de nederzettingen Ormos, Kampos, Balos, Pefkos en Limnionas, waar grote hotelcomplexen en de unieke kiezelstranden of zandstranden met helder blauw en ondiep water liggen.