Het eiland Santorini (Thíra) is het meest indrukwekkend wanneer het vanuit de zee wordt benaderd terwijl u de massieve caldera (vulkanische vulkaan krater) binnenvliegt, bijna volledig omsloten door steile kliffen met een hoogte tussen 200 en 400 meter. Langs de grijszwarte lava-kliffen zijn de witgekalkte nederzettingen Firá en Oia de meest aantrekkelijke (en duurste) bestemmingen van het eiland. Santorini leeft bijna volledig van toerisme en trekt bezoekers aan met zijn buitengewone landschap en zijn oude archeologische vindplaatsen. Het wordt over het algemeen op de markt gebracht als een romantische bestemming, populair bij pas getrouwden, stellen en beroemdheden. Cruiseschepen komen eveneens graag naar Santorini. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste toeristische attracties op Santorini.

 • Firá: de hoofdstad van Santorini, Firá (Thíra), bestaat uit witgekalkte kubieke huizen en terrassen, kronkelende straatjes, kleine pleintjes en kerken met blauwe koepels op de kliffen op 300 meter boven de caldera. Veerboten meren aan in de haven van Athiniós, verbonden met Firá over de weg (17 kilometer), terwijl cruiseschepen in de caldera voor anker liggen en passagiers per tender naar Skala worden gebracht. Firá leeft hoofdzakelijk van het toerisme en veel van zijn gebouwen worden gebruikt als kleine hotels, appartementen, restaurants, cafés, souvenirwinkels en juweliers.
 • Oia: op het noordelijkste puntje van Santorini, 12 kilometer verderop aan de kust van Firá, ligt Oia een beeldschoon dorp met witgekalkte huizen, waarvan er een aantal zijn omgebouwd tot chique boetiek hotels met overloopzwembaden die uitkijken op de caldera. Net als Firá leeft het van het toerisme, maar is het geschikt voor een duurdere clientèle. Steile paden slingeren omhoog naar de stad vanaf de baai van Ammoúdi, waar u meerdere visrestaurants aan het water vindt. Oia is vooral bekend om zijn prachtige zonsondergangen. Het is mogelijk om helemaal van Oia naar Firá te lopen over een voetpad langs de kliffen, hoog boven de caldera.
 • Caldera: gevormd door de enorme vulkaanuitbarsting die het centrum zo'n 3.600 jaar geleden uit het eiland heeft geblazen, is de caldera de vulkanische krater. Verschillende bureaus bieden eendaagse excursies aan naar de caldera per boot, inclusief tijd om te baden in de warmwaterbronnen en vervolgens te lunchen op Thirassia, een klein eiland aan de westkant van de caldera, u zult zeker genieten van het fantastische uitzicht.
 • Akrotíri :nabij het huidige Akrotíri, 12 kilometer
  ten zuidwesten van Firá, werd de oude nederzetting van Akrotíri begraven onder de lava na de vulkanische explosie in de 16e eeuw voor Christus, die de caldera heeft gecreëerd. Opgravingen hebben aangetoond dat Santorini vóór de uitbarsting een bloeiend en welvarend eiland was en waarschijnlijk leefde van scheepvaart en handel. De verbindingen met Noord-Afrika kunnen worden afgeleid uit de opmerkelijke fresco's (waarvan de meeste zich nu in het Nationaal Archeologisch Museum in Athene bevinden) die de huizen sierden. Vlakbij is het beroemde rode strand onder een spectaculaire rode klif muur. Het strand is bereikbaar via een pad vanuit Akrotiri.
 • Antieke Thira: aan de zuidoostkust vindt u overblijfselen van het oude Thira uit de negende eeuw voor Christus. U kunt de ruïnes van Hellenistische tempels en andere gebouwen zien, evenals de fundamenten van Romeinse en vroeg Byzantijnse gebouwen.Andere vondsten worden tentoongesteld in het archeologisch museum in Firá.
 • Archeologisch museum, Firá: gelegen in de buurt van het bovenste station van de kabelbaan in Firá, toont het kleine archeologische museum vondsten uit het oude Thira, variërend van de Dorische, Hellenistische, Romeinse en Byzantijnse perioden.
 • Pyrgos: de hoofdstad van Santorini voordat Firá in 1800 het roer overnam, het kleine Pyrgos bestaat uit witgekalkte Cycladische huisjes gebouwd rond de ruïnes van een middeleeuws kasteel op de heuveltop. Vroeger een slaperig en vergeten dorp, maar vanaf het jaar 2004 werden verschillende kleine chique restaurants en boetiek hotels geopend en wisten toeristen, het dorp gelegen in het midden van het eiland, acht kilometer ten zuidoosten van Firá ook te vinden.
 • Profitis Elias: de berg Profitis Elias (584 m) is het oudste deel van Santorini. Als u naar boven kijkt zult u niet veel groen waarnemen, maar als u rijdt tussen de eucalyptussen en in de schaduw van dennen loopt, bent u zeker aangenaam verrast. Dit is een rustige en stille plek waar veel bezoekers langer willen blijven om te "mediteren", Daarom werd er ooit een klooster gebouwd. De monniken waarderen rust, daarom houden ze ervan om weg te blijven van toeristen en meestal kunt u het klooster van binnen (een deel ervan) alleen tijdens grote religieuze feestdagen bekijken. In de kloosterwinkel kunt u traditionele producten kopen die zijn geproduceerd door de monniken. Het kloostergebied is op zondag gesloten. Op die dag kun t u alleen genieten van het uitzicht vanaf de berg.
 • Strand bij Perissa: het bekendste en populairste strand van Santorini ligt aan de zuidoostkust, tussen de dorpen Perissa en Perivolos. Een zes kilometer lang stuk fijn, zwart vulkanisch zand, wordt omgeven door tavernes en cafés. Er zijn ligbedden en parasols te huur. U vindt het strand acht kilometer ten zuidoosten van Firá.