Fira is de hoofdstad van Santorini sinds de vroege jaren van de 19e eeuw, toen de hoofdstad van het eiland werd verplaatst van Pyrgos naar Fira. Het werd gebouwd aan de rand van de Caldera (krater), op 260 meter boven de zeespiegel, van waaruit u kunt genieten van een prachtig uitzicht op de gezonken vulkaan en de tegenoverliggende eilanden (Thirassia, Palea en Nea Kameni).

Het merendeel van bezoekers die met cruiseschepen aankomen genieten liever van het uitzicht op de Caldera, als ze de 525 stappen te voet, per ezel of met de kabelbaan nemen vanuit de oude haven van Santorini.


Tegenwoordig is Fira het meest belangrijke culturele en commerciële centrum van Santorini met veel winkels, juweliers, restaurants en tavernes, bars, cafés en discotheken, hotels en studio's.  Het dorp is zeer schilderachtig met witgekalkte huizen en smalle straatjes, kerken met blauwe koepels, smalle stenen trappen en imposante Venetiaanse landhuizen die dateren uit de 19e eeuw. Vanuit een cultureel oogpunt heeft Fira een belangrijk archeologische museum, met vele overblijfselen van de Akrotiri Minoïsche stad, het Prehistorische museum en het Megaron Gyzi museum met foto's van de hoofdstad voor en na de verschrikkelijke aardbeving op Santorini in het jaar 1956. In het centrum zijn er tal van kerken en kloosters, een orthodoxe kathedraal en een katholieke kerk.

Fira (ook bekend als Thira)  is zeker de meest levendige en bevolkte stad van het eiland en vooral in augustus zijn de smalle steegjes van het centrum en de kleine clubs vol. Toch weerhoudt deze drukte de bezoekers niet om de Caldera te bewonderen vanaf een van de ontspannende terrassen en balkons aan de rand van de klif.

Fira ligt ongeveer 5 km van de internationale luchthaven van Santorini en op 8 km van de belangrijkste haven (Athinios).


Firostefani is een klein dorp dat onlangs is gefuseerd met de hoofdstad, het is gelegen op slechts 1 km ten noorden van Fira. Firostefani is beroemd om het prachtige uitzicht op de Caldera bij zonsondergang en om de restaurants en tavernes. Deze steden zijn erg populair, daarom geven de meeste bezoekers er de voorkeur aan om accommodatie te zoeken in het centrum van Santorini stad of in de omliggende dorpen.


Op geen enkele ander plaats zijn de Grieken zo trots als op Fira. Het adembenemende uitzicht vanuit de stad is indrukwekkend. Sommigen zeggen dat het uitzicht vanaf de