Kos voor de eerste keer

Het eiland Kos ligt in de zuidoostelijke Egeïsche Zee, niet ver van Turkije en is het op twee na grootste eiland in de Dodekanesos-groep. Het wordt ook wel het eiland Hippocrates genoemd. De beroemde arts en vader van de moderne geneeskunde werd geboren op Kos en is de trots van de eilandbewoners.
Naast oude ruïnes en archeologische vindplaatsen, heeft Kos kilometerslange zandstranden en een zeer goed ontwikkelde toeristische infrastructuur.

Is het eiland Kos iets voor mij?
Het eiland Kos heeft een zeer goed ontwikkelde toeristische infrastructuur en is daarom geschikt voor vele soorten vakanties. Nieuwkomers in Griekenland vinden een aangename kennismaking met de Griekse eilandenwereld buiten de grote hotelcomplexen, vooral in de bergdorpjes en gezellige tavernes.

Gezinnen met kinderen kunnen geweldige zandstranden verwachten om kastelen te bouwen, kinderopvang in de grote all-inclusive en clubfaciliteiten, evenals prachtige dieren- en waterparken op het eiland. Sportliefhebbers gebruiken de bron voor uitgebreide wandel- en fietstochten.

Ook watersportliefhebbers komen aan hun trekken met de Meltemi-wind. Last but not least is het eiland Kos geschikt voor iedereen die een ontspannen strandvakantie wil en gewoon lekker wil genieten.

Voor individualisten en ontdekkingsreizigers raden we de omliggende eilanden aan. Deze zijn in de zomermaanden wat origineler en minder toeristisch.

Wat is de ideale verblijfsduur
We raden een minimum verblijf van 5 dagen aan voor Kos om in ieder geval een deel van het eiland te hebben gezien. Een vakantie van 10-14 dagen op Kos is ideaal, zodat u de oorspronkelijke naburige eilanden Kalymnos en Nisyros kunt leren kennen. U zult ook genieten van de perfecte mix van ontspannen dagen op het strand en actieve dagen om het eiland te verkennen.

Vluchten en reizen naar Kos
Met een rechtstreekse vlucht vanuit Nederland, België of Duitsland ben je in gemiddeld ongeveer drie en een half uur op Kos.

Kos-Hippocrates Airport (KGS) is centraal gelegen in het binnenland van het eiland. De overstaptijden met de bus zijn vrij kort vanwege de grootte van het eiland en zijn maximaal 45 minuten.
Op woensdag en zaterdag, de belangrijkste aankomstdagen, barst het kleine vliegveld meestal uit zijn voegen. Plan dienovereenkomstig tijd voor uw aankomst en vertrek.

Het mediterrane klimaat verwent Kos met veel zon, hete zomers en milde winters. Meltemi, een verfrissende zomerwind die niet alleen populair is bij watersporters zorgt voor enige verkoeling. Bij meer dan 30 graden is het soms het enige briesje dat nog waait.

 

Het toeristenseizoen op Kos begint eind april. Op dit moment staat het eiland nog in volle bloei en is alles heerlijk groen. Een perfecte tijd voor wandelaars en actieve mensen die het eiland op eigen houtje willen verkennen en willen genieten van de natuur voor de grote drukte. Af en toe is er een korte bui. Toch lopen de temperaturen soms op tot boven de 25 graden.

Zwemmen in mei is echter meer voor de stoere mannen en vrouwen, aangezien de watertemperaturen meestal onder de 20 graden liggen. In juni loopt het eiland langzaam vol. De vegetatie wordt schaarser en met het begin van de vakantieperiode is meestal ook de laatste wolk aan de lucht verdwenen.

In juli en augustus wordt het op sommige dagen erg warm met meer dan 37 graden in de zon en zelfs 's nachts koelt het meestal niet af onder de 25 graden. De stranden zijn vol, de overnachtingsprijzen zijn navenant hoog en het kleine eiland barst uit zijn voegen.

Vanaf half september komt er weer wat rust. De zee is nog heerlijk warm om te zwemmen en de luchttemperaturen liggen meestal rond de 28 graden. Een ideale tijd om Kos te bezoeken en te genieten van een paar zonnestralen. Alleen het landschap oogt wat grauw en droog. Begin oktober loopt het seizoen op zijn einde en wordt het weer hartstikke leuk voor wandelaars.

In oktober is de zee nog aangenaam warm, maar op het strandbed kan de Meltemi het wel wat koel maken. De meeste hotels op Kos sluiten op de laatste dag van oktober. Stukje bij beetje bereiden ze zich al voor op het volgende seizoen.

 

De belangrijkste plaatsen op het eiland Kos
Mastichari, Marmari en Tigaki: Populaire badplaatsen in het noorden van het eiland. Er zijn hier veel pakkethotels en deze regio heeft vooral de voorkeur van gezinnen met kinderen. Mastichari is een haven met tavernes en winkels. Vanaf hier gaan de veerboten naar het naburige eiland Kalymnos. Een straat met souvenirwinkels, restaurants, autoverhuurbedrijven en touroperators strekt zich uit door de steden Marmari en Tigaki. De transfertijd vanaf de luchthaven met de bus bedraagt ongeveer  15 tot 25 minuten.

Kos-stad, Lambi, Psalidi, Ag. Fokas: De hoofdstad van het eiland Kos-stad met zijn badplaatsen ligt in het oosten van het eiland. De stranden zijn bedekt met grind of stenen, op de kapen is het erg winderig. Het oosten is erg vlak en ideaal voor fietstochten. De afzonderlijke dorpen zijn goed met elkaar verbonden via reguliere bussen. De transfertijd vanaf de luchthaven bedraagt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Kardamena: kustplaats in het zuiden met talrijke hotelcomplexen. De plaats is vooral populair bij de Engelsen. Er is een kleine winkelstraat en er zijn veel tavernes en cafés. De rondvaartboten gaan ook van Kardamena naar het naburige eiland Nisyros. De transfer van de luchthaven naar Kardamena duurt 10-20 minuten.

De rustigere plekken van Kos
Kefalos: Het schiereiland in het uiterste westen is het rustigste deel van het eiland. Er zijn enkele familiehotels, maar ook kleinere pensions en vakantieappartementen. De afgelopen jaren hebben zich ook exclusieve hotelcomplexen gevestigd. De reistijd naar Kefalos is ongeveer 40 minuten vanaf Kos-stad.

Antimachia: De kleine plaats ligt in het midden van het eiland. Hier bevindt zich de luchthaven van het eiland Kos. Er zijn een paar kleine restaurants, twee benzinestations en supermarkten in het centrum. Een prachtige nagebouwde windmolen siert het dorpscentrum. Antimachia speelt geen grote rol in het toerisme.

 

Dikeos-regio: Accommodatie voor individualisten is voornamelijk beschikbaar in de bergdorpen van het eiland. In Asfendiou, Zia en Lagoudi vindt u enkele privé-accommodaties en vakantieappartementen om zelf te koken. Het vluchtelingenkamp van Kos ligt in de buurt van de stad Pyli. Meer informatie vind je hier: Vluchtelingen in Griekenland

Bezienswaardigheden op Kos
Tijdens een vakantie is er veel te zien op Kos. Met een huurauto ben je het meest flexibel, zodat je ook in de wat afgelegen hoeken komt. Het eiland is met een lengte van 42 kilometer niet groot en je kunt tijdens je verblijf op eigen houtje veel mooie plekjes ontdekken.

De beroemdste bezienswaardigheden op Kos zijn het Asklepieion-heiligdom, het grootste kuuroord in het oude Griekenland, evenals de hoofdstad Kos-stad met zijn historische gebouwen van de agora en het kasteel Neratzia.

Ook populair is het mooie bergdorpje Zia, waar je 's avonds in een van de talrijke tavernes kunt genieten van een spectaculaire zonsondergang. Het schiereiland Kefalos met zijn droomstranden is een must voor elk bezoek aan Kos. Het kleine offshore-eiland Kastri is een geweldige fotomoment.

Aangezien het eiland Kos van vulkanische oorsprong is, vindt u op het terrein ook hete thermale bronnen. De thermale baden van Embros zijn een populaire bestemming en we raden aan om in de vroege ochtenduren een warm bad te nemen.

Onze persoonlijke 10 hoogtepunten op Kos vindt u hier.

We hebben de meest populaire tours en activiteiten op het eiland Kos voor je geselecteerd. Deze excursies zijn echte hoogtepunten voor je vakantie op Kos!

De meest populaire stranden van Kos
De stranden van Kefalos in het uiterste westen van Kos behoren tot de mooiste van het eiland. Direct bij de ingang van het schiereiland gaan zes paradijselijke stranden naar links. Ze hebben allemaal een fijn zandstrand, dat meestal langzaam afloopt in de kristalheldere zee. Ook ideaal voor gezinnen met kinderen.

De exploitanten ter plaatse verhuren parasols en ligstoelen voor ongeveer 8 euro per dag. Op sommige stranden is er ook een kleine taverne voor het fysieke welzijn. Onze persoonlijke favoriet is Magic Beach, direct aan het begin van de lange strandmijl. Zelfs in het hoogseizoen is het hier wat rustiger dan op Paradise Beach.

Vooral rond Agios Theologos op Kefalos vind je eenzame baaien. Deze zijn meestal verborgen achter de rotsachtige kliffen en hebben geen operator. U kunt hier ongestoord een dagje aan het strand doorbrengen. In sommige baaien maken nudisten het zich ook gemakkelijk.

 

 

Het mooiste strand van het eiland Kos
De mooiste parel van Kos ligt helemaal in het westen van Kefalos en is alleen te bereiken via een hobbelige grindweg. Kavo Paradiso, de naam zegt het al. Fantastische baai met goudkleurig zand en turkoois blauw water. Vanwege de moeilijke toegang is het strand zelfs in het hoogseizoen niet overvol. Er is een kleine strandbar en er zijn ligstoelen te huur.

 

In het noorden kun je rond Marmari hele mooie stranden verwachten met witte duinen. Ook hier is de toegang tot de zee ondiep en ontmoet je veel gezinnen met kinderen. Naast de deur in Tigaki wordt het erg druk, vooral in het hoogseizoen, en het strandgedeelte is geplaveid met parasols. Als het je hier teveel wordt, loop dan gewoon wat verder richting het zoutmeer in Tigaki, het strand is net zo mooi, alleen wat rustiger.

Rond Kos-stad en bij Lambi Beach in het oosten van het eiland maakt het zand plaats voor kleine kiezels. Ook hier kan het midden in de zomer erg druk worden. Helaas spoelt door het scheepvaartverkeer in sommige hoeken meer zeewier aan, waardoor sommige delen niet zo leuk zijn om te zwemmen. Verder naar het oosten bij Kaap Psalidi en Agios Fokas wordt het strand nog rotsachtiger en er staat hier vaak een stevige wind.

Het zuiden daarentegen heeft prachtige zandstranden. Rond Kardamena wordt het in het seizoen erg druk op het strand. Iets verder naar het westen bij Kaap Helona vind je vrij eenzame stukken met prachtig turkooisblauw water. Onze favoriet is het Blue Beach bij de Robinson Club. U kunt deze alleen te voet of met een terreinwagen bereiken.

Nog meer stranden vindt u hier.

Het eiland Kos kan ideaal op vakantie worden verkend met een huurauto. In elke grote stad zijn verhuurstations met auto's, quads en scooters. Quads zijn ideaal in het veld en op de onverharde wegen van het schiereiland Kefalos. De meeste wegen op Kos zijn echter verhard en in matige staat. De infrastructuur is goed ontwikkeld, er is een eilandsnelweg van west naar oost die intensief wordt gebruikt. Op alle andere binnenwegen is er minder verkeer. Wilt u zekerheid, boek dan uw voertuig alvast online.

De KTEL-bussen verbinden de belangrijkste plekken op Kos. Ze rijden regelmatig en gaan naar enkele van de bekende bezienswaardigheden zoals het Asklepieion van Kos, het bergdorpje Zia en de Embros thermale baden. Er rijden geen bussen naar de afgelegen hoeken, zoals sommige stranden op Kefalos.

Accommodatie en hotels op het eiland Kos (aanbieders, zie deze pagina, via de banner kunt u direct zoeken en boeken)
Pakkethotels, all-inclusive en clubfaciliteiten vind je op Kos. Ze komen vooral voor aan de noordkust in Marmari en Tigaki, in het oosten rond Kos-stad en in het zuiden in Kardamena. Veel hotels hebben korte transfertijden, bieden directe strandlocaties en kinderopvang.

Wie het wat rustiger aan wil, vindt op Kos ook enkele pensions, vakantiehuizen, studio's en appartementen. Deze bevinden zich meestal in het achterland, maar je komt meer in contact met de lokale bevolking en geniet van een beetje rust buiten de toeristische centra. Het is de moeite waard om hier een kijkje te nemen op de website van Booking.com.