Samos voor de eerste keer

Het Griekse eiland in de Oost-Egeïsche Zee is weelderig groen en heeft een divers landschap. Samos is de perfecte reisbestemming voor natuurliefhebbers, wandelaars en kenners. Maar ook strandliefhebbers komen aan hun trekken!

Twee hoge bergketens strekken zich uit over het achtste grootste eiland van Griekenland. Op de noordelijke hellingen liggen vruchtbare vlaktes en dichte bossen. Daartussenin liggen rustieke bergdorpjes met traditionele tavernes, die uitnodigen om uit te rusten na een uitgebreide wandeling op Samos.

In het voorjaar laat het eiland Samos zich van zijn mooiste kant zien. Gele gaspeldoorn en rode klaproos bloeien langs de bermen, en alles op Samos is groen. Natuurliefhebbers voelen zich direct thuis op het eiland, dat rijk is aan vegetatie.

Levendige kustplaatsen als Kokkari en Pythagorion bieden ook alles wat het hart van een vakantieganger begeert. Strandvakantiegangers ravotten op de talrijke stranden en baaien, waarvan de meeste bedekt zijn met grind of stenen.

Maar ook geschiedenisliefhebbers zullen Samos niet missen. De plaats van activiteit van de wiskundige Pythagoras bevat enkele schatten uit de oudheid die je kunt ontdekken tijdens een eilandtour op Samos.

Wil je op eigen houtje het eiland verkennen, bekijk dan alvast onze 10 Samos highlights. We nemen je mee op ontdekkingstocht over het eiland:

De levendige kustplaats Kokkari
Het dorp met 1.000 zielen aan de noordkust van Samos is stevig in handen van het toerisme. Helaas zochten we tevergeefs naar authentieke Griekse flair. Ook al zijn de steegjes van Kokkari behoorlijk fotogeniek, het dorpsbeeld wordt vooral gesierd door souvenirwinkels, strandbars en tavernes die tijdens het seizoen de massa's vakantiegangers bedienen.

Op het kiezelstrand van Kokkari staat eind mei geen enkele ligstoel ongebruikt. Een wandeling langs de oostelijke oeverpromenade is de moeite waard. Hier vind je het ansichtkaartmotief van Samos met het rotsblok "Cavos" ervoor. 

Je kunt jezelf een blik de andere kant besparen, want direct achter Kokkari ligt de thermische krachtcentrale van het eiland Samos. Met zijn roetende schoorstenen is het een doorn in het oog op de overigens mooie kuststrook en, afhankelijk van de windrichting, trekt de stank direct het dorp in.

's Avonds is het kleine Platia von Kokkari de "place to be" voor een glas wijn of een cocktail, begeleid door livemuziek. U moet echter niet te laat zijn, want de felbegeerde plaatsen zijn zeldzaam.

Samos idyllische bergdorpjes
Ben je de toeristische kustplaatsen beu, dan is een omweg naar de bergen van Samos de moeite waard. Achter talrijke kronkels in het midden van dichte bossen verbergen twee mooie dorpjes die niet alleen een fantastisch uitzicht over de noordkust garanderen.

Vourliotes Samos
Op de noordelijke helling van het Ambelos-gebergte is het 500 zielen tellende dorp Vourliotes een waar lust voor het oog. Luiken, deuren en gevels schitteren in een grote verscheidenheid aan kleuren, katten dommelen weg in de middaghitte en met bast bedekte stoelen nodigen uit tot een korte rustpauze.

Schilderachtige tavernes serveren traditionele Griekse meze op het dorpsplein. Als je door de smalle straatjes loopt, lijkt de tijd stil te staan. Vanaf hier strekt het uitzicht zich uit over groene wijngaarden tot aan de diepblauwe Egeïsche Zee.

In de zomer is er ook een stormloop in Vourliotes tijdens de lunch wanneer wandelaars, mountainbikers en toeristengroepen het kleine dorp binnenvallen. 's Avonds wordt het wat rustiger en kun je hier heel relaxed de dag afsluiten.

Manolates Samos
Een paar kilometer verder naar het westen bereikt u het kunstenaarsdorp Manolates. Allerlei winkels met aardewerk en handwerk bieden smaakvolle souvenirs van het eiland Samos. Naast handwerk leven de 130 inwoners van Manolates, net als Vourliotes, voornamelijk van de wijn- en fruitteelt.

De fotogenieke steegjes zijn heerlijk om te flaneren terwijl je blik steeds weer naar de zee dwaalt. De lokale tavernes zijn gericht op toeristen en bieden Griekse en internationale gerechten.

Een mooie wandeltocht leidt van Vourliotes via Manolates, door de nachtegaalvallei naar de kustplaats Platanakia / Agios Konstantinos.

Wijn uit Samos: een nieuw tijdperk
Wat een smaakbeleving! Liefhebbers van droge, fruitige wijn kunnen niet om een ​​bezoek aan een wijnmakerij op Samos heen. We hebben het dan niet over de klassieke Samos-wijn, een bekende zoete dessertwijn gemaakt van de muscatdruif, maar over de fijne wijnen die drie onafhankelijke wijnhuizen op Samos de laatste tijd produceren.

De wijnbouw op Samos heeft een zeer lange traditie en gaat waarschijnlijk terug tot in de oudheid. Vooral aan de vruchtbare noordkust strekken de wijngaarden zich uit tot in de bergen.

De dominante druivensoort is de witte muscatdruif, waarvan bijvoorbeeld de bekende likeurwijn Samos Nectar wordt gemaakt. Ondertussen biedt de wijnbouwcoöperatie van Samos echter ook droge wijnen aan.

 

 

Een bezoek aan de wijnmakerij Vakakis
Na jaren van gerechtelijke procedures is wijnmakerij Vakakis op Samos er eindelijk in geslaagd onafhankelijk te worden van de coöperatie en haar eigen wijnen zelfstandig op de markt te brengen.

Wij waren er voor een spontane proeverij en hebben geen moment spijt gehad van ons bezoek! De wijnmakerij van de familie Vakakis ligt ten noorden van Karlovasi in het bergdorp Megali Lakka.

De zeer informatieve en persoonlijke proeverij vond plaats in een oud stenen huis. We kregen veel achtergrondinformatie over de wijnbouw op Samos van de twee lieve dames Sania en Aggeliki en mochten verschillende soorten proeven. Bij de wijnen werden heerlijke kaasjes, tomaten en olijven geserveerd.

Het wijnhuis vertrouwt op biologische teelt en teelt naast de klassieke muskaatdruiven ook druivensoorten zoals Assyrtiko, Fokiano, Augustiatis en Black Muscat.

Tot nu toe is het echt zelden voorgekomen dat we alle wijnen van een wijnmakerij echt lekker vonden. Onze favoriet was verreweg de "Pyramid" roséwijn, die een onmiskenbaar rozenaroma had. Goed gekoeld als lichte zomerwijn, gewoon heerlijk!

Omdat we veel Vakakis-wijnen hadden om in te slaan, hoefden we niets te betalen voor de proeverij, anders zouden we 5 euro moeten betalen. Vooraf inschrijven voor proeverijen wordt aanbevolen, aangezien de wijnmakerij in de zomer ook bustours en toeristengroepen verwelkomt.

 

Een middag in Karlovasi
De haven aan de noordkust is met bijna 7.000 inwoners de op één na grootste stad op Samos. Door de vijf verschillende districten lijkt Karlovasi (ook Karlovassi) een beetje verspreid en inspireert niet noodzakelijk iedereen meteen.

Toch is het de moeite waard een omweg te maken voor een kopje koffie of een middagwandeling om je onder te dompelen in het dagelijkse Griekse leven. Als u de in onbruik geraakte leerlooierijen en tabaksfabrieken van het onopgesmukte Ormos-district achter u laat, achter de prachtige Agios Nikolaos-kerk, komt u bij het Neo Karlovasi-district. Het hart van de kustplaats klopt hier in het stadscentrum.

Op het mooie Platia Valaskatzi is de ene café-bar na de andere, studenten gebruiken de pauzes voor een koele Freddo cappuccino. Het gemeentehuis grenst aan het plein en daarachter een oude woonwijk met fotogenieke huizen en steegjes.

Nog meer originele architectuur wacht u verder naar het westen in Paleo Karlovasi. Het middelpunt van het oudste deel van de stad, gesticht in de 16e eeuw, is de mooie kerk van Agia Triada, die troont op een rotsachtig voorgebergte boven de havenstad.

 

Plan ook een omweg naar het havengebied als je een liefhebber bent van street art. In de wijk Limenas Karlovasi wachten creatieve graffiti en een gezellige promenade op u in vele hoeken, waar u het scheepsverkeer kunt bekijken.

Excursie naar de Potami-watervallen
Het Potami-strand met zijn opvallende Agios Nikolaos-kapel is een goede plek om te zwemmen in de buurt van Karlovasi. Op het kiezelstrand kunt u heerlijk ontspannen met een koel drankje in de Hippis Beach Bar.

Als je vanaf het strand het schaduwrijke rivierdal inloopt, kom je via een voetpad bij een kloof. Afhankelijk van de waterstand zwem je verder door een waterbassin naar de Potami watervallen.

De meeste bezoekers stoppen bij de eerste waterval, daarachter zijn er nog twee te zien, maar het verkennen ervan vereist geschikte klimvaardigheden.

Prachtige stranden op Samos
We vonden Samos niet per se een klassiek strandparadijs, maar het eiland is meer een eldorado voor actief toerisme dan voor strandvakanties. Desalniettemin zijn er ook tal van baaien en geëxploiteerde stranden op Samos, waarvan de meeste bestaan ​​uit grovere stenen of grind.

Een paar sieraden zijn ook bedekt met fijn zand. Het water aan de kust is meestal heel helder, alleen in het oosten spoelt er meer afval aan door de zeestromingen en de nabijheid van Turkije. We zullen je vertellen welke stranden van Samos we bijzonder leuk vonden:

Mikro Seitani en Megalo Seitani
Waarschijnlijk de twee droomstranden van het eiland, die alleen per boot of te voet te bereiken zijn. De twee natuurlijke stranden van Samos liggen in het noordwesten en zijn gemaakt van fijn zand, waarop het kristalheldere water turkooisblauw schittert.

Voor het bergdorp Kosmadei buigt een betonnen baan zich af naar de kust. Je mag hier alleen op rijden met een terreinwagen of quad. U parkeert uw voertuig aan een parkeerhaven en legt de laatste kilometers naar de twee “duivelsstranden” te voet af met stevige schoenen.

In de zomer ontmoet je vaak wild kampeerders en nudisten bij Megalo Seitani, die hier ongestoord hun kleding kunnen laten vallen. Met kleine kinderen zijn de Mirko en Megalo Seitani slechts in beperkte mate aan te raden, aangezien er hier zeer sterke golven kunnen zijn, afhankelijk van de kracht van de wind.

Psili-munitie
De naam Psili Ammos (= fijn zand) zegt het al. In het uiterste zuidwesten van Samos achter Marathokampos ligt het prachtige zandstrand, ook wel Golden Beach genoemd. Het lange stuk strand was eind mei al goed bezocht, parasols en ligstoelen worden verzorgd door de exploitanten van de plaatselijke strandtentjes. De Psili Ammos loopt langzaam af in de heldere zee en is door de beschutte ligging ook geschikt voor gezinnen met kinderen.

Livadaki-strand
De verborgen baai met zijn turkooisblauwe water ligt in het noordoosten van Samos. De hippe strandbar op Livadaki Beach biedt een gezellige loungesfeer en voldoende ruimte om te relaxen.

Het gouden zandstrand loopt heel langzaam af in zee en is daarom ook geschikt voor kleine waterratten. Helaas spoelde er af en toe afval aan in de baai, dat dagelijks wordt opgehaald door de uitbaters van de Beach Bar.

De benadering van Livadaki Beach is via een ietwat hobbelige grindweg die aftakt net voor het dorp Agia Paraskevi. Met onze kleine auto zijn we stapvoets veilig heen en terug gekomen.

Lemonakia-strand
In het noorden, niet ver van Kokkari, ligt dit prachtige strand met ronde, grove stenen en kristalhelder water. Lemonakia Beach is midden in de zomer erg druk. Parasols en ligstoelen zijn beschikbaar tegen betaling. Douches en toiletten zijn ook aanwezig. Strandtavernes bieden koele drankjes en snacks.

Minstens zo mooi is het Tsamadou-strand in het noorden. Ook hier is er in het seizoen veel te beleven en wordt het kiezelstrand druk beheerd. Er is ook een gedeelte waar naturisme wordt getolereerd.

Tussenstop in Mytilini
Landinwaarts tussen Kokkari en Pythagorion ligt het dorp Mytilini, ooit gesticht door inwoners van het eiland Lesbos. De op twee na grootste nederzetting op Samos heeft ongeveer 2.000 inwoners en is nog niet goed ontwikkeld voor toerisme.

Een korte tussenstop in de middag of avond is de moeite waard. In het centrum van Mytilini nodigt het rustige Platia u uit om te genieten van culinaire lekkernijen. Onder een enorme plataan staan ​​kleurrijke met bast bedekte stoelen, locals genieten van hun Griekse koffie en kijken naar de spelende kinderen.

We hebben heerlijk gegeten in de gezellige taverne "To magazaki pou legame" en genoten van de authentieke sfeer van het kleine Griekse stadje.

 

Nieuwsgierige ontmoetingen met dieren in het natuurmuseum
Aan de zuidelijke rand van Mytilini begin je aan een reis naar de prehistorie in het Paleontologisch Museum van Samos. Geschiedenisliefhebbers zullen op het eiland talloze fossiele vondsten van zoogdiersoorten tegenkomen.

De botten van olifantensoorten, giraffen, neushoorns en hyena's, die miljoenen jaren geleden inheems waren op het Aziatisch-Indiase continent, zijn indrukwekkend. Het bewijs dat het eiland Samos ooit verbonden was met het vasteland van Klein-Azië.

 

Het meest bekende stuk is de Kaplani van Samos. De luipaardachtige grote kat zwom waarschijnlijk in de 19e eeuw door de zeestraat naar het eiland en werd daar door jagers doodgeschoten. Tegenwoordig staat de Kaplani in een glazen kast en is de reden waarom met name veel Griekse bezoekers het natuurhistorisch museum bezoeken.

In de steegjes van Pythagorion
Het mooie havenstadje in het zuiden van Samos beviel ons meteen. Ook al is alles in Pythagorion nu gericht op toerisme, je kunt nog steeds de oorspronkelijke charme van het dorpje voelen in enkele rustige straatjes, die gebouwd zijn op de ruïnes van de oude stad Samos.

Langs de bolvormige havenpier is het erg druk. Tientallen tavernes en cafés strijden om de gunst van vakantiegasten. Souvenirwinkels en handwerk hebben zich in de achterstraten gevestigd.

Voordat u een lange wandeling door het stadje maakt, is het de moeite waard om een ​​koffiepauze te nemen, weg van de drukte, in het gezellige strandcafé Efzin ( Ζην). Met een koele freddo cappuccino inclusief zeezicht kun je hier heerlijk ontspannen en kijken naar de drukte aan de kust.

Neem de tijd om door de pittoreske straatjes van Pythagorion te slenteren. Veel huisingangen en straten zijn liefdevol geschilderd en overal schitteren kleurrijke bougainvilles. Toen we er in de lente waren, bloeide overal in de stad prachtige oleanders.

Tussen geschiedenis en moderniteit
Het blauwe steegje van Pythagorion in het uiterste zuiden onder de ruïnes van een oude Byzantijnse kerk is bijzonder fotogeniek. De bewoners van het resort hebben veel bedacht om bezoekers te trekken.

De stad vertelt haar verhaal er direct achter. Het kasteelcomplex van Lykourgos Logothetis inclusief de uitkijktoren werd gebouwd rond 1824 tijdens de Ottomaanse bezetting. Vanaf de ruïnes van het vrij toegankelijke fort heb je een prachtig uitzicht over de baai van Tigani.

Vanaf hier kun je ook de vreemde landings- en startmanoeuvres van de vliegtuigen zien, die slechts een paar meter boven het strand van Samos Airport landen.

Als je maag knort na het verkennen van de stad en je bent in de stemming voor creatieve Griekse gerechten, stop dan zeker bij restaurant Pergamonto. Hier kunt u in een idyllische omgeving genieten van heerlijke mediterrane gerechten en lokaal ambachtelijk bier.

De tunnel van de Eupalinos
Het is altijd ongelooflijk welke wiskundige en meetkundige kennis de mensen al hadden in de voorchristelijke tijd. De Eupalinos-tunnel werd gebouwd rond de 6e eeuw voor Christus en was waarschijnlijk meer dan 1000 jaar in gebruik als watertunnel.

De bouwer was de Griekse ingenieur Eupalinos Megara, naar wie de structuur is vernoemd. Het duurde ongeveer 8-15 jaar om de tunnel te voltooien, waarbij ongeveer 15 cm per dag werd gegraven.

De Eupalinos-tunnel moest zorgen voor de watervoorziening van de oude stad Samos, waar ooit tienduizenden mensen woonden en waar nu het populaire vakantieoord Pythagorion ligt. In de 7e eeuw na Christus werd het aquaduct op de helling van de berg Kastri waarschijnlijk verlaten.

Een wonder van de antieke wereld
Vanwege zijn leeftijd is de 1036 m lange tunnel een echt wereldwonder en een technisch meesterwerk. Het boort zich een weg door de massieve rots van het Ampelos-gebergte naar een bron die vandaag kan worden bezocht tijdens een rondleiding (met voorafgaande kennisgeving).

De Eupalinos-tunnel is eind mei 2019 heropend voor bezoekers. Er zijn drie tours die je naar verschillende delen van de tunnel brengen. Een volledige klim naar het einde was alleen mogelijk met voorafgaande aanmelding.

We liepen ongeveer 20 minuten tot halverwege de tunnel en kregen een goed inzicht in deze oude structuur. U moet vooraf wat basisinformatie krijgen over het ontstaan ​​en het voormalige gebruik van de Eupalinos-tunnel, aangezien het beveiligingspersoneel alleen door de tunnel leidt, maar nauwelijks verdere informatie geeft.

Degenen die last hebben van claustrofobie moeten alleen kiezen voor de korte tocht van 200 m of afzien van een bezoek. De hoogte en breedte van de tunnel is slechts ongeveer 1,80 m en zelfs in de zomer is het binnen koel (neem je jas mee!).

Vanwege het oneffen en gladde oppervlak zijn stevige schoenen vereist. Als hoofdbescherming worden bouwhelmen verstrekt.

 

Panoramisch uitzicht vanaf het kloostercomplex
Nog meer koele grotlucht snuif je op in het klooster Moni Spiliani. Het goed onderhouden complex ligt slechts een kilometer ten oosten van de Eupalinos-tunnel en biedt vanaf het kerkplein een prachtig uitzicht op de zuidkust van Samos en het naburige eiland Fourni.

Het hoogtepunt is de grotkerk Panagia Spiliani, die zich in een koele grot bevindt. Een kort bezoek is een verademing op warme dagen. Steek een kaars aan en laat een kleine donatie achter voor de monniken. Passende kleding is belangrijk in het kloostercomplex, dus neem best een grote doek mee om je schouders en blote benen te bedekken.

Niet ver van het kleine complex ligt een van de belangrijkste kerkelijke centra van Samos, het Timiou Stavrou-klooster. Het ligt een beetje uit de weg in de bergen onder het dorp Mavratzei. De koepel van de hoofdkerk is blauw en wit gestreept - typisch Samos. Een echt ansichtkaartmotief!

 

De Heraion van Samos

Voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis vallen wat details te ontdekken op de grootste archeologische locatie, waar een opgraving heeft plaatsgevonden op Samos.

Het Heraion van Samos staat samen met de stad Pythagorion op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is een belangrijke bezienswaardigheid op het eiland Samos.

In het beroemde heiligdom werd de Griekse godin Hera vereerd. Ze is een symbool van vruchtbaarheid, is de beschermgodin van het eiland Samos en is volgens de overlevering hier ook geboren.

Op het Heraion-complex, ongeveer 7 km ten zuidwesten van Pythagorion, zie je onder andere de overblijfselen van een grote tempel van Hera inclusief een opnieuw opgerichte zuil (Kolona), die ooit twee keer zo hoog moet zijn geweest.

De hele archeologische vindplaats leek tijdens ons bezoek een beetje aan de natuur overgelaten en je hebt veel fantasie nodig om je de vroegere omvang voor te stellen.

Tijdens een wandeling door het complex ontdekten we de fundamenten van verschillende tempels, ruïnes van een vroegchristelijke basiliek en een oud Hera-altaar. Informatieborden in het Engels en Grieks geven meer informatie over de afzonderlijke onderdelen.

De geplaveide Heilige Straat direct bij de ingang, die ooit de oude stad (Pythagorion) over een lengte van 6 km met het Heraion verbond, is goed bewaard gebleven. Om de middaghitte te vermijden, wordt een bezoek aan het Heraion van Samos aanbevolen in de vroege ochtenduren.

 

Wandeling naar de grotkerk Panagia Makrini
Ver weg van de toeristische drukte, is het dorp Kallithea in het uiterste westen van Samos een ideaal startpunt voor wandelingen in het mystieke Kerkis-gebergte.

Zelfs met kinderen wordt het niet saai, omdat monniken ooit hun kluizenaarshutten bouwden in grotten midden in de bergen, wat onvermijdelijk de drang om te verkennen opwekt.

Een bijzonder fascinerend kerkje is de Panagia Makrini, die in een enorme grot is gebouwd. Uitgerust met een zaklamp, ontdek je achter in de kerk oude fresco's uit de 14e eeuw na Christus.

Vanuit het dorp Kallithea leidt een landweg naar de witte kapel van Agia Ekaterini. U kunt uitrusten onder een schaduwrijke plataan, een bergbron voorziet wandelaars van vers bronwater.

U kunt ook met een terreinwagen naar dit punt rijden. De laatste kilometer te voet is zwaar. De klim is steil, maar het uitzicht vanaf het voorplein van de grotkerk over de kust en de diepblauwe Egeïsche Zee maakt de inspanning goed.

Leuke souvenirs van het eiland Samos
Op de terugweg van Kallithea naar Pythagorion, achter Marathokampos, is het de moeite waard om een ​​omweg te maken over de bergen via de dorpen Koumeika, Pyrgos en Koumaradei. In dat laatste dorp kun je prachtig aardewerk en leuke souvenirs van het eiland kopen.

Als je op Samos geen eigen voertuig hebt en toch een overzicht van het eiland wilt krijgen, dan is deze begeleide dagtour per bus misschien een alternatief.

 

Accommodatie op Samos
Naast klassieke hotels voor pakketreizigers (aanbieders zie op deze pagina) biedt Samos ook tal van accommodaties voor individualisten. De grotere steden Karlovasi, Kokkari en Pythagorion zijn geschikte locaties om het eiland te verkennen. Ook hier zijn de busverbindingen betrouwbaar.

Als u op zoek bent naar rust, weg van de drukte van de toeristen, dan hebben de bergdorpen ook prachtige privé-accommodaties, vakantiehuizen en villa's klaar, het grootste aanbod vindt u op de website van Booking.com.