Kos hoogtepunten

Ons avontuur in Griekenland begon alweer enkele jaren geleden op het eiland Kos en sinds de eerste ontmoeting voelde het als thuiskomen elke keer dat we landen. We kennen het eiland Kos nu als onze broekzak en toch ontdekken we bij elk bezoek nieuwe Kos-hoogtepunten.

In dit artikel hebben we onze mooiste excursies en reistips voor uw Kos vakantie op een rijtje gezet.

Maak een wandeling door Kos-stad
De levendige hoofdstad betovert u niet meteen, maar als u de tijd neemt, comfortabel door de steegjes slentert en de oosterse invloeden en oude gebouwen op u in laat inwerken, geeft u Kos-stad misschien een tweede kans.

Slenter door de winkelstraten van Apellou en Ifestou, neem een ​​kijkje in de markthal op Eleftherias Platz met een verscheidenheid aan eiland-souvenirs (tijmhoning, olijfolie, enz.)  Pauzeer in een van de vele cafés langs de weg.

Iets verder komt u bij de oude agora, de oudste opgravingslocatie in Kos-stad en het centrum van het openbare leven in de oudheid. Daarachter ligt de plataan van Hippocrates, een oeroude reuzenboom met een stam diameter van ruim vier meter, die nu ondersteund moet worden door pilaren.

Direct aan de haven vindt u niet alleen tal van rondvaartboten die u naar de naburige eilanden brengen, maar ook het mooie blauw-witte steegje van Kos, pal naast de Sitar Bar.  Op de terugweg moet u stoppen bij Café Special, er is heerlijk Italiaans ijs in de meest uiteenlopende smaken.

Neem een ​​frappé op Tam Tam Beach
Tam Tam Beach met het gelijknamige restaurant is nu een begrip op Kos en bijna geen enkele vakantieganger verlaat het eiland zonder het mooie plekje aan de noordkust te bezoeken. Het strand van Marmari is voor ons een van de mooiste van Kos vanwege de witte zandduinen. In combinatie met het grote aantal Duitse vakantiegangers, hebt u soms het gevoel dat u op het Duitse eiland Sylt bent.

Het Tam Tam Beach restaurant is idyllisch gelegen op een heuvel boven het strand. Als u niet langskomt tijdens de middagspits, wacht hier een plek van rust en ontspanning op u. Trakteer uzelf op een koel drankje en geniet van het uitzicht op zee. Een heerlijk vakantiemoment is hier gegarandeerd. Een echt Kos-hoogtepunt voor ons!

Haihoutes: het spookdorp Kos
Als u de kust te druk vindt, ga dan naar Agios Dimitrios in de bergen. Jarenlang was het dorp volledig verlaten. Ondertussen is er weer wat leven teruggekeerd, niet in de laatste plaats dankzij het kafenion "Haihoutes" (Χαιχούτες), ook geschreven als Chaichoutes.

De eigenaren Alexis en Maria serveren drankjes en Griekse meze in volledige afzondering. Slechts een paar toeristen verdwalen hier en u hebt meestal de plek voor uzelf.

Vanaf de witte kerk met de kleine kerktoren hebt u een fantastisch uitzicht over de Dikeos-vlakte. Bijzonder hoogtepunt: zo nu en dan zijn er avonden met live Griekse muziek in Haihoutes onder een adembenemende sterrenhemel. Vraag gewoon naar het volgende live optreden in het café.

Zia buiten alle drukte
Als u de weg langs de flanken van de Dikeos voortzet, komt u in het pittoreske bergdorpje Zia. Tijdens de lunch en bij zonsondergang worden massa's toeristen uit bussen gelost en stroomt het kleine dorp onder water. Sommigen hebben hier al een trauma van opgelopen en vertelden ons dat ze Zia verschrikkelijk vonden.

Het is dus het beste om 's ochtends vroeg, na de lunch of' s avonds langs te komen. Dan zijn er minder mensen onderweg en kunt u rustig rondkijken in de vele kleine winkeltjes.

Vanaf de kerk "Kimissis tis Theotokou" in het centrum van Zia kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de noordkust van het eiland. Overigens begint vanaf hier de wandeling naar de Dikeos, de hoogste berg van Kos. Het uitzicht vanaf de top is adembenemend!

Het panorama van Paleo Pyli
Het oude fort ligt een beetje verscholen in de bergen bij de stad Pyli en is een echt hoogtepunt op Kos. Een weg leidt naar een kleine parkeerplaats. Vanaf hier loopt u omhoog naar de kasteel ruïne. Er is niet veel meer over van het hele complex dat is gebouwd om te beschermen tegen aanvallen van piraten.

Vanaf het fort kunt u echter genieten van een prachtig panorama over de kustvlakte van Kos. Op de terugweg loont het de moeite om een ​​omweg te maken naar het verlaten dorp en de taverne Oria. Naast eenvoudige Griekse gerechten en een opmerkelijke openluchttoilet, ervaart u een van de meest spectaculaire zonsondergangen op het eiland.

Hieronder vindt u een ideale reisgids voor het Griekse eiland Kos. Wanneer u door het boek bladert maak u als het ware een grote rondrit over het eiland met de wijzers van de klok mee. U kunt uw eigen uitstapjes op Kos en de eilanden rondom plannen, of u informeren over de excursies die de touroperators aanbieden. De gids is in het Nederlands geschreven zodat er niets verloren kon gaan in de vertaling. Zoals in de andere reisgidsen van Patrick Ven is het boek voorzien van veel mooie foto's. Met de hulp van deze gids en de kaartjes erin vindt u zeker uw weg op het eiland en ontdekt u er de mooiste plekjes.

Breng een bezoek aan het Plaka pauwen bos
Dit koele bos vlakbij de luchthaven biedt een toevluchtsoord als het strand te druk wordt en is met name geschikt voor gezinnen met kinderen en voor dierenliefhebbers. Het idyllische Plaka bos ligt enigszins verborgen. U kunt de schrille geluiden horen terwijl u naar binnen rijdt.

Honderden wilde pauwen, katten en schildpadden zijn hier thuis. Sommige lokale bewoners zorgen voor de dieren, verzamelen gedoneerd voedsel en houden het Plaka bos schoon. Dierenwelzijnsorganisaties op Kos zorgen ervoor dat de mannelijke katten regelmatig worden gesteriliseerd om de voortplanting onder controle te houden.

Droomstranden van Kefalos
Het witte zandstrand strekt zich kilometers lang uit langs de zuidwestkust bij Kefalos. Het ene strandbord staat achter het andere en u weet niet eens waar u eerst moet stoppen. Persoonlijk houden we erg van Magic Beach, hoewel de stranden qua kwaliteit en prijzen voor parasols en ligstoelen nauwelijks verschillen. Het prachtige zandstrand loopt langzaam af in de turkooisblauwe zee.

Een paar meter verder nodigt de hippe strandbar Cavo Greco op Sunny Beach u uit voor een koel drankje. Bij Paradise Beach is er ook een ruim aanbod aan watersporten en een waterspringkasteel voor kinderen, maar u kunt natuurlijk wat meer drukte verwachten. Iets verder naar het westen, net voor Kamari, ligt het strand van Agios Stefanos.

Als u fysiek in topvorm bent, kunt u bij een kalme zee vanaf het strand van Agios Stefanos naar het kleine eiland Kastri voor de kust zwemmen. Nadat u de stranden bent gepasseerd, leidt de snelweg van het eiland naar een heuvel. Vanaf hier hebt u een prachtig uitzicht over de baai van Kefalos.

De wilde kust van Agios Theologos
In het uiterste westen van Kos is een van onze favorieten. De regio is wild en ongerept. Bij Agios Theologos vindt u nog steeds afgelegen baaien met turkooisblauw water en het mooiste zandstrand. Hier kunt u de hele dag volledig ongestoord zwemmen, zonnen en ontspannen.

Vanaf het terras van het gelijknamige restaurant geniet u van een fantastisch uitzicht op zee. Bestel wat Griekse hapjes en kijk hoe de zon ondergaat achter de Egeïsche Zee met een glas wijn. Nu heeft Kos u tenminste betoverd, gegarandeerd!

Schatten aan het einde van de onverharde weg
Op het uiterste zuidwestelijke puntje van Kos zijn er nog plaatsen waar maar een paar toeristen verdwalen en die voor ons tot de mooiste hoekjes van Kos behoren. De reis over de hobbelige grindweg is moeilijk.

Voor een terreinwagen zoals een quad is de weg geen probleem, dan schittert ineens de zee van ver in zijn mooiste blauwtinten. Welkom bij Kavo Paradiso, de naam zegt het al!
De lange baai is prachtig ingebed voor Kaap Krikelos. Halverwege is er een uitkijkpunt met een indrukwekkend panorama! Hieronder een heerlijke wandeling langs het gouden zandstrand. In de zomer is er een strandbar en enkele ligstoelen op het terrein.

Als u de grindweg een stukje verder rijdt komt u bij de blauw-witte kapel “Agios Mamas”. Het uitzicht op de baaien voor de kust, de diepblauwe Egeïsche Zee en de naburige eilanden Giali en Nisyros is geweldig. De sfeer op deze eenzame plek kan nauwelijks magischer zijn.

Het vulkanische eiland Nisyros
U mag Kos niet verlaten zonder het naburige eiland Nisyros te hebben gezien. Voor ons een van de mooiste hoogtepunten van Kos. Er wordt ons vaak gevraagd waar typisch blauwe en witte dorpen op Kos zijn, namelijk die uit het prentenboek van Griekenland. Deze stijl is meer typerend voor de Cycladen en u zult niets vinden op Kos.

Daarom is een reis naar het eiland Nisyros de moeite waard. Niet alleen vanwege de blauwwitte straten van de dorpen Mandraki en Nikia. Vooral vanwege de indrukwekkende vulkanische krater moet u het eiland bezoeken. U kunt zelfs de vulkaan in gaan.

We raden overigens aan om Nisyros op eigen gelegenheid te verkennen. Excursie veerboten vertrekken vanaf mei dagelijks om 9.30 uur vanuit Kardamena. Op Nisyros kunt u een dagje een scooter, quad of kleine auto huren

 

Accommodatie op het eiland Kos
Kos is een erg populair eiland voor pakketreizen in Griekenland. Langs de kust hebben zich talrijke hotelcomplexen gevestigd, zoek uw accommodatie bij één van de aanbieders op deze pagina. Toch is Kos gemakkelijk individueel te bereizen. 

Via Booking.com  vindt u veel accommodatiemogelijkheden op Kos, om  Kos gemakkelijk individueel te kunnen verkennen.

Booking.com