Kalymnos hoogtepunten

Het idyllische eiland Kalymnos in de zuidoostelijke Egeïsche Zee ligt tussen Leros en Kos. In tegenstelling tot vele groene eilanden is Kalymnos een rotsachtig en kaal eiland met weinig vegetatie. Veel ruige kliffen bepalen het landschap.

Kalymnos is een waar paradijs voor klimmers, want er zijn talloze grotten en steile wanden waar ze stoom kunnen afblazen. In deze post onthullen we onze persoonlijke Kalymnos hoogtepunten.

Kalymnos is nog vrij onaangetast, de drukte van toeristen is beperkt, zelfs in de zomermaanden. Het eiland biedt geen lange droomstranden, maar talloze culinaire lekkernijen. Verse vis, octopus, Mermizeli salade, moussaka en andere lekkernijen zijn verkrijgbaar. Op Kalymnos beleeft u echte culinaire hoogstandjes!

Pothia: hoofdstad van Kalymnos
De verkenning van Kalymnos begint meestal in de hoofdstad Pothia. De bijzondere architectuur van de havenstad springt meteen in het oog als u met de veerboot aankomt. Pastelkleurige herenhuizen en villa's liggen langs de levendige waterkant. De Italianen gaven de gebouwen tijdens de bezetting hun typische mediterrane stijl.

De op twee na grootste plaats van de Dodekanesos leeft zelfs in de winter. Er zijn talloze restaurants, cafés en winkels. In de zomer is een wandeling door de kronkelende straatjes van Pothia de moeite waard. Tijdens de lunch is het hier aangenaam koel en de kleurrijke huizen bieden veel mooie fotomomenten.

Het prachtige klooster van Agios Savvas troont bovenop de berg, die bijzonder goed verlicht is bij zonsondergang. Vanaf hier kunt u genieten van een fantastisch uitzicht over de stad en de Egeïsche Zee.

Het Agios Savvas klooster is een populaire fotomoment en is daardoor toch wel enigszins bekend geraakt. In tal van vakantieportalen siert de iconische Kalymnos kerk met het rode dak de omslagfoto onder andere eilandnamen. Agios Savvas werd al toegeschreven aan de eilanden Kreta, Rhodos, Symi en Kos.

Kasteel van Chora (Kastro)
De oude hoofdstad van het eiland Chora is samengevoegd met Pothia. Het werd diep in de vallei gebouwd om te beschermen tegen aanvallen van piraten. Op de top van de berg staat het Byzantijnse kasteel van Chora, dat ooit het middeleeuwse centrum van het eiland was.
Steile trappen brengen u naar de machtige vestingmuren en het binnen gedeelte van het complex. Er zijn nog enkele ruïnes, huizen en kleine kapellen met bewaard gebleven muurschilderingen te bezoeken. Vanaf hier hebt u een prachtig panorama over Pothia en het binnenland van het eiland.

Zwemparadijs op Vlichadia Beach
Als u in Pothia zuidwaarts richting Vlichadia rijdt, wachten twee prachtige stranden op u. Het achterste is een zandstrand en het voorste bij de ingang van het dorp is bedekt met grind. Beide hebben zeer ondiep, helder water en zijn daarom ideaal voor kinderen om in te zwemmen.

We genoten vooral op het terrein van de Paradisio strandbar, met zijn smaakvolle ambiance. Er is heerlijk eten en gekoelde drankjes waarvan u kunt genieten met uitzicht op de turkooisblauwe baai. 
Kantouni: klooster van het Witte Kruis
In het westen van Kalymnos ligt de plaats Panormos met zijn witte rotsklooster. Het klooster van het kruis (Moni Stavrou) troont op een helling en u kunt via een pad naar boven klimmen.

Vanaf hier is het uitzicht over de Egeïsche Zee en het westen van het eiland gigantisch. Beneden bij Kantouni strand kunt u zich opfrissen of stoppen in een van de vele tavernes. Daarna is een omweg naar de Waves Bar op Plati Yialos strand ten noorden van Panormos de moeite waard.

De kustplaatsen Massouri en Myrties
De plaatsen Massouri en Myrties in het westen van Kalymnos vormen het toeristische centrum van het eiland. Hier vindt u tal van accommodaties, uitstekende restaurants en winkels, evenals aanbieders voor duik- en klimtochten. De zandstranden van de twee dorpen zijn lang en bieden parasols en ligstoelen voor een lange dag op het strand.

In de Melitsachas haven van Myrties gaan meerdere keren per dag kleine rondvaartboten naar het naburige eiland Telendos. Vooral 's avonds is een bezoek aan een van de tavernes van Massouri direct aan de kust de moeite waard. Als de zon achter Telendos ondergaat, is de sfeer hier bijzonder romantisch en kunt u de dag in alle rust afsluiten.

Het eiland Telendos een juweeltje
In veel uithoeken van Kalymnos kunt u nog een heel origineel Griekenland ervaren, vooral op het voor de kust gelegen eiland Telendos. Van mei tot oktober vertrekt er minstens elk half uur een rondvaartboot vanuit Myrties in de richting van Telendos.

Het eiland met zijn enorme bergrug “Rachi” is een absoluut juweeltje. U vindt hier geen verkeer of asfaltwegen. U vindt er mooie blauw-witte huizen, een paar katten en vooral veel rust.

U kunt een ontspannen wandeling maken langs de promenade of heerlijke traditionele gerechten proberen in de plaatselijke tavernes. Wandelpaden leiden naar idyllische baaien zoals die van Hohlakas.

De zee tussen Telendos en Kalymnos is ook een populair duikgebied. Hier ligt de oude stad "Potha", die door een aardbeving tot zinken is gebracht. 'S Avonds is een omweg naar de kleine kapel in het zuidwesten van Telendos de moeite waard. Een prachtige zonsondergang achter de Egeïsche Zee wacht op u, op deze eenzame plek.

Emporios en het eenzame noorden
In het uiterste noorden van Kalymnos komt u bij het afgelegen dorpje Emporios (ook wel Emborios). Sommige tavernes sieren de strandpromenade en u kunt comfortabel langs de haven slenteren. Op de top van de St. George kerk hebt u een geweldig panorama over de baai van Emporios.

Op de terugweg is het de moeite waard om te stoppen bij de strandbar Pirates of Kalymnos. Beneden op het strand hoort u coole muziek in een ontspannen sfeer en worden koele drankjes en snacks geserveerd. Met uitzicht op zee komt u heerlijk tot rust in deze strandbar.

Het strand van Palionisos
Er zijn maar weinig toeristen die verdwalen op het strand van Palionisos in het noordoosten van Kalymnos. In de zomer zijn het bijna uitsluitend Grieken die zich hier opfrissen. Daarnaast zijn er enkele zeilers die in de beschutte baai voor anker gaan. Er zijn verschillende tavernes die voor uw lichamelijk welzijn zorgen. Tamarisken zorgen voor de nodige schaduw op het kiezelstrand.

Kort voor Palionisos leidt een platgetreden pad naar het eenzame strand van Sykate en zijn grot, die populair is bij klimmers. Hier kunt u ook in het hoogseizoen ongestoord zwemmen.

Vathy: een groene oase
In tegenstelling tot de rest van het eiland is de vruchtbare vallei van Vathy heerlijk groen. Overal bloeien sinaasappel- en citroenbomen en kleurrijke bougainvilles sieren de steegjes. Het prachtige klooster van Agia Triada midden in de vallei is door de blauwe koepel nauwelijks over het hoofd te zien.

Op weg naar de haven komt u in het vissersdorp Rina. Er zijn een aantal zeer goede tavernes direct bij de pier waar u kunt stoppen. We dronken heerlijk vers geperst sinaasappelsap bij “Medusa by the sea” in de haven en versterkten ons na een wandeling goed. De turkooisblauwe havenbaai biedt ook een welkome verfrissing.

Boven de havenbaai kunt u naar een van de witte kapellen klimmen. Vanaf hier hebt u een prachtig uitzicht op de Esperidon fjord van Kalymnos. Dit strekt zich uit van de zee tot diep in de vallei van Vathy.

Op de terugweg naar Pothia is een stop bij het Akti strand de moeite waard. De kleine baai met kiezelstrand biedt kristalhelder, ondiep water en is ideaal om te zwemmen en snorkelen. Een eenvoudige taverne op het terrein biedt bezoekers koele drankjes en snacks.

Italiaanse weg: wandelen op Kalymnos
De lente op Kalymnos is bijzonder geschikt om te wandelen. Dan zijn de temperaturen nog gematigd en staat zelfs het eiland met weinig begroeiing in bloei.

Een van de bekendste wandelroutes is de Italian Road, een verhard pad van de havenstad Pothia naar de groene vallei naar Vathy. Het is tijdens de bezetting door de Italianen gebouwd en bestaat uit losse stenen die op elkaar zijn gestapeld om een ​​pad te vormen.

Voor de route van vier kilometer hebt u ongeveer drie uur, stevige schoenen, zonbescherming en voldoende water nodig. Vermijd de middagwarmte, er zijn geen bomen die enig schaduw bieden.

We hebben de veeleisende wandeling in juli gedaan en hebben met name de beklimming naar het plateau volledig onderschat. Gelukkig gaan er regelmatig bussen van Rina in Vathy terug naar Pothia.

Het eiland van de sponsduikers
Het eiland heeft trouwens een lange en tragische geschiedenis met betrekking tot zijn sponsduikers. Veel mannen hebben hun leven op het spel gezet om naar de kostbare zeesponzen te duiken. Tegenwoordig worden de sponzen vooral gebruikt bij persoonlijke hygiëne.

Er zijn talloze exemplaren te koop op het eiland. We kochten ook een natuurlijke spons in Vathy bij Ilias. Ilias is een gepensioneerde duiker die nu verlamd is aan de benen na een gevaarlijke duik (duikziekte).

Een stukje authentiek Griekenland
Kalymnos is zeker een bezoek waard. Tijdens een dagtocht vanaf het eiland Kos krijgt u een eerste voorproefje van wat u te wachten staat op dit ruige eiland.

We raden aan om een ​​auto te huren en vanuit Pothia via Chorio richting Massouri te rijden. Vanaf hier volgt u de weg richting Arginontas. Als er genoeg tijd over is, kunt u een omweg maken naar het noorden naar Emporios of Palionisos.

Vervolgens neemt u het pad over de bergen naar Vathy. In deze groene oase kunt u even pauzeren voor een hapje in het dorpje Rina voordat u terugkeert naar Pothia.

Als u de smaak te pakken heeft, raden we ju aan om een ​​week op dit rustige eiland te plannen. Zo kunt u in alle rust kennis maken met de geweldige strandtentjes, uitstekende restaurants en afgelegen baaien.  Natuurlijk hebt u ook de mogelijkheid om de prachtige zonsondergang achter Telendos live mee te maken. 

Kalymnos een bestemming, die u heerlijk kunt combineren met o.a. Kos, Symi en Rhodos. U hoeft alleen nog maar op zoek te gaan naar een leuke accommodatie.

Via Booking.com  vindt u accommodatiemogelijkheden op Kalymnos.

Booking.com