Rhodos hoogtepunten

Het grootste eiland in de Dodekanesos trekt jaarlijks meer dan 1,5 miljoen vakantiegangers, waardoor het een van de meest populaire eilanden van Griekenland is. Rhodos is gevarieerd en maakt indruk met vele landschappelijke hoogtepunten.

Kilometers zandstranden worden afgewisseld met machtige bergketens, oorspronkelijke dorpen en levendige kustplaatsen wisselen elkaar verspreid over het eiland af, machtige Johanniter-kastelen tronen uit boven de zee.

In het verre zuiden lijkt het toerisme traag op gang te komen en dat is maar goed ook. Het zuiden van Rhodos is tenslotte de enige regio op het eiland die zelfs in het hoogseizoen niet helemaal overvol is.

Tijdens ons verblijf in juli 2019 barstte Rhodos uit zijn voegen. De thermometer liep soms op tot boven de 40 graden. Door het warme weer en de vele zonuren in het jaar draagt ​​Rhodos ook de naam van het zonnige eiland van Griekenland.

Desalniettemin ontdekten we, ver weg van de toeristische drukte, zelfs midden in de zomer rustige en idyllische hoekjes op Rhodos. Plaatsen als Apolakkia, Lachania en zelfs Afandou zijn de juiste bestemmingen voor individualisten, weg van de drukte.

Rhodos is altijd een reis waard, bij voorkeur in het laagseizoen, in de lente of herfst.

Dagtocht naar Rhodos-stad
Voor ons is de hoofdstad een van de mooiste bestemmingen op het eiland. Vooral de oude stad betovert met zijn middeleeuwse straatjes, mooie cafés en historische gebouwen.

In een aparte blogpost leest u welke bezienswaardigheden u in de oude stad van Rhodos kunt zien.

Kallithea: Thermae van Rhodos
Het voormalige kuuroord, ongeveer 9 km van Rhodos-stad, is zeker een omweg waard vanwege zijn prachtige architectuur en idyllische ligging direct aan zee. Na een lange restauratie is de faciliteit in juli 2007 heropend.

Het waren Italianen die hier aan het begin van de 20e eeuw een kuuroord in oosterse stijl hebben gebouwd om gebruik te maken van het zwavelhoudende water. Ondertussen zijn de thermale bronnen opgedroogd, maar een bezoek aan het goed onderhouden park met zijn mooie zandstrand is nog steeds de moeite waard.

Bij de ingang valt het elegante ontwerp van de thermale baden op. De vloermozaïeken en witte koepels van de rotonde zijn bijzonder populaire fotomotieven. Neem de tijd om het terrein van Kallithea te verkennen.

Vooral 's ochtends is er niet zo veel drukte en kunt u ongestoord de individuele gebouwen bezoeken en relaxen op het strand. Er is een smal strand met ligstoelen en een strandrestaurant in loungestijl.

De Anthony Quinn Bay
Het eiland Rhodos is zeker niet gierig met prachtige baaien. Anthony Quinn Bay ten zuiden van Faliraki is een bijzonder juweeltje. De zee glinstert hier in de mooiste blauwtinten en de baai wordt omlijst door beboste kliffen.

In het hoogseizoen is het lastig om een vrij ​​plekje te krijgen op de smalle zand- en grindstranden. De zeebodem is steenachtig, dus strandschoenen zijn aan te raden.

Als de Anthony Quinn Bay te druk voor u is, raden we een omweg aan naar de nabijgelegen Profitis Ilias-kapel. De heuvel biedt een spectaculair uitzicht op de baaien van Anthony Quinn en Ladiko, evenals het hotellandschap van Faliraki. Zelfs midden in de zomer waren er hier nauwelijks mensen en kunt u helemaal alleen van de idylle genieten. Zelfs stoelen zijn beschikbaar voor een ongestoord uitzicht.

Overigens dankt de baai zijn naam aan de Amerikaanse acteur Anthony Quinn, die hier delen van de film "The Guns of Navarone" uit 1961 draaide. Uit dankbaarheid heeft de toenmalige regering deze prachtige baai op Rhodos naar hem vernoemd.

Belangrijke gegevens! Met 115.000 inwoners is het eiland Rhodos een van de meest bevolkte eilanden van Griekenland. Waar veel licht is, is er ook schaduw. Pas op voor uw waardevolle spullen in Rhodos-stad en sluit uw huurauto altijd af. Op afgelegen plaatsen raden wij u aan om geen tassen, smartphones en dergelijke in uw auto zichtbaar achter te laten.

Afandou: Ver weg van de drukte
Het grootste dorp op het eiland is niet speciaal voor het toerisme ingericht. In Afandou krijgt u een authentieke indruk van een typisch Grieks stadje, dat buiten de siësta erg druk is.

In Afandou zijn er enkele accommodaties voor individualisten, aangezien de plaats een ideaal startpunt is om het eiland te verkennen. De bakkerij "Sweet Dreams" is een bijzonder hoogtepunt voor een ieder die zelf voor zijn broodjes moet zorgen. De eigenaar deed zijn bakkerij-stage in Stuttgart en dus kunt u verse broodjes en heerlijke koeken verwachten! Een ware traktatie voor een geslaagd ontbijt of als tussendoortje.

Wat & Hoe Hoogtepunten Rhodos bevat insider tips, "must see' plekken, en kaarten om het meeste uit uw bezoek aan Rhodos te halen. Met de Top 10-selectie, duidelijke wandelkaarten en een overzicht van de beste hotspots biedt Wat & Hoe Hoogtepunten Rhodos u alle informatie die u nodig hebt.

Een curiositeit op Rhodos is beslist de Afandou platia. Het dorpsplein heet "Gummersbach" en herinnert aan de tijd dat de Griekse inwoners van Afandou als gastarbeiders werkten in het kleine Duitse stadje. In het gelijknamige kafenion in Gummersbach aten we heerlijke huisgemaakte gerechten tegen zeer redelijke prijzen.

Afandou Beach: strand tip in het noorden
Het echte hoogtepunt van de plaats is het kilometerslange zandstrand Afandou, dat vooral door Grieken wordt bezocht. Gelukkig zijn hier geen grote hotelcomplexen gebouwd. Zo vindt u ook in het hoogseizoen nog steeds een vrij plekje en onvervalst zwemplezier.

In de strandbar “Sundalia on the Beach” kunt u heerlijk ontspannen met een koele Freddo espresso of cocktail. 

Lindos: het bedevaartsoord van Rhodos
Komend vanuit het noorden, na de laatste bocht, kunt u de plaats Lindos van ver zien met zijn mooie witgekalkte huizen en de machtige Akropolis. De dromerige achtergrond is zowel een vloek als een zegen voor het dorp met slechts 1.000 zielen.

Lindos is terecht overvol, want iedereen wil deze perfecte plek verkennen en vastleggen met foto's. Zeker in juli en augustus barst Lindos uit zijn voegen. Op weg naar de Akropolis ontstaat een file.

Dan zult u nauwelijks een vrije plek vinden om een ​​“foto zonder drukte” te maken. Veel mensen hebben de beroemde plek volledig gefrustreerd verlaten, dankzij het massatoerisme.

Zelfs in het hoogseizoen kunt u de grote drukte een beetje vermijden als je om 8.00 uur stipt op de Akropolis verschijnt. Zo hebt u genoeg tijd om rustig rond te kijken.

Kort na 9.00 uur komen de bussen aan en moet u uw weg terug naar het dorpscentrum van Lindos beginnen. 'S Ochtends is het hier nog aangenaam stil. Wandel een beetje door het doolhof van steegjes en proef de pittoreske sfeer. U zult Lindos nog lang blijven herinneren.

De Akropolis van Lindos
Het herkenningspunt van Lindos is meer dan 3.000 jaar oud en schittert op een hoogte van 116 meter boven de stad. Nog steeds wordt het ijverig gerestaureerd en een bezoek is zeker de moeite waard, zelfs voor degenen die niet van geschiedenis houden.

Het uitzicht vanaf het bovenste platform van de tempel van Athene is geweldig! Veel oude zuilen zijn nog goed bewaard gebleven of herbouwd en geven een vaag beeld van de omvang van de Akropolis.

Direct bij de ingang ziet u nog oude reservoirs en het reliëf van een oorlogsschip uit 190 voor Christus. Een trap brengt u naar het lagere niveau van het complex. Hier is het huis van de commandant en de Byzantijnse kerk, die helaas tijdens ons bezoek gesloten was.

We vonden de stoa van de Akropolis bijzonder spectaculair. De colonnade met daarachter de luchttrap is een leuk fotomotief. Vooral in de vroege ochtenduren ontvouwt de plek een bijzondere sfeer.

Op de bovenste verdieping is de tempel van Athena Lindia het hart van het complex. Een kijkje over de vestingmuren is de moeite waard, de kust zakt steil af in de diepblauwe Egeïsche Zee. Met de Apostel Paul Bay op de achtergrond een adembenemend uitzicht!  De klim naar de Akropolis is vermakelijk en niet echt inspannend.

Parkeren in Lindos
Aangezien Lindos een autoluw gebied is, moet u uw auto buiten het dorp parkeren. Er zijn voldoende parkeerplaatsen. Helaas hebben we de fout gemaakt en geparkeerd in het lagere gedeelte van het strand van Lindos.

Naast de vrij hoge parkeertarieven was het door het drukke verkeer 's middags en zelfs' s avonds ook erg zenuwslopend om er weer uit te komen. U parkeert beter boven de Apostel Paulusbaai. De grote parkeerplaats is gratis en u kunt gemakkelijk naar Lindos lopen.

Glystra Beach: strand tip in het oosten
Midden in de zomer zijn bijna alle stranden in het oosten erg druk en als u niet vroeg bent, zal het moeilijk zijn om een ​​vrij plekje te vinden. Onder de vele stranden van Rhodos kunnen we het Glystra-strand tussen Lindos en Kiotari aanbevelen.

In juli was er ook veel te beleven aan deze pittoreske baai met zandstrand, maar er waren nog steeds vrije plekken. Het kristalheldere water loopt langzaam af in zee en glinstert in prachtige turquoise tinten. Er zijn ligstoelen en parasols te huur bij de accommodatie. Snackbar, douches en toiletten zijn ook beschikbaar. 

Eleousa, Profitis Ilias en Epta Piges
Als u een accommodatie aan de oostkust heeft en het westen van Rhodos wilt verkennen, dan is het de moeite waard om de pittoreske route door het binnenland via Eleousa en Profitis Ilias te nemen. De rit voert u door weelderige vegetatie en prachtige bossen.
De eerste stop is de Seven Sources (Epta Piges). Vooral in het hoogseizoen is het er druk. De natuur rondom de Epta Piges verliest volledig zijn charme door de sterke toeristische drukte in de zomer.

In Eleousa is het wat rustiger en u kunt zich hier vergapen aan de overblijfselen van de Italiaanse bezetting. De Italianen wilden van Rhodos in de jaren twintig een echte vakantiebestemming maken.

Rhodos in Italiaanse tijden
Bij de uitgang van Eleousa passeert u een kunstmatig meer. Het grote bassin met de minifontein is door de Italianen als park aangelegd. Tegenwoordig is de vijver de thuisbasis van de gizani, een kleine vis die als een echte overlevingskunstenaar wordt beschouwd.

Het pad loopt verder langs de oude Byzantijnse kerk van Agios Nikolaos Fountoukli, die is ingebed in een idyllische omgeving van vijgen- en olijfbomen.

Een sfeer zoals in het Zwarte Woud wacht op u in het gebied rond de Profitis Ilias. Hotel Elafos, gebouwd door de Italianen, staat in een dicht naaldbos en tegenover Café Elafaki.

Hierboven is de Villa de Veci, nu een verlaten spookhuis en een echt juweeltje voor fotografen. Daarboven is er een tweede spookvilla. De gebouwen zijn vervallen en betreden is op eigen risico!

Kamiros: een plek voor geschiedenisliefhebbers
Het pad gaat dan verder via Salakos naar de oude stad Kamiros. Een bezoek aan de opgravingssite is vooral de moeite waard voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis. Kamiros is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen op het eiland en was na Lindos en Ialysos ooit de kleinste van de drie stadstaten op Rhodos.

Kamiros werd ongeveer 3.500 jaar geleden al bewoond, maar werd toen bijna volledig verwoest door een aardbeving in de 2e eeuw na Christus. De huidige ruïnes van de Hellenistische stad strekken zich uit langs een bergheuvel die begroeid is met pijnbomen en onthullen oude tempels, zuilen, waterreservoirs en huizen.

Op het hoogste niveau is er een oude Acropolis, vanwaar u een prachtig uitzicht hebt over de diepblauwe Egeïsche Zee.

Kritinia Castle: Kastellos kasteelruïne
 Kasteelliefhebbers moeten een bezoek brengen aan "Kritinia Castle". De muren van een Johanniterburg staan ​​sinds 1472 op een machtige rotskegel. Het fort wordt door de lokale bevolking ook wel Kastellos genoemd. Het is vrij toegankelijk en biedt een prachtig uitzicht rondom over de westkust en het naburige eiland Chalki.

Steile trappen leiden naar het natuurlijke complex, dat niet beveiligd is met hekken, dus pas op met jonge kinderen. Stevige schoenen worden ook aanbevolen vanwege het slecht begaanbare terrein. Onder het kasteelcomplex, direct naast de parkeerplaats, ligt het mooie Café Kritinia, ideaal voor een korte pauze.

Kopria Beach: strand tip in het westen
Als u bezweet bent geraakt na het bezoeken van opgravingen en kastelen, is het de moeite waard om af te koelen op Kopria Beach. Het kleine kiezelstrand is ingebed in een schilderachtige baai. Het kristalheldere water glinstert turkooisblauw.

De parasols en ligstoelen zijn gratis, daarboven is Johnny's Bar, een eenvoudige taverne voor koele drankjes en Griekse gerechten. Kleedkamer, douche en toiletten zijn ook aanwezig. Zelfs toen we er in juli waren, was het strand niet overvol.

Wijndorp Embonas: op bezoek bij de Kounaki wijnmakerij
Van Kritinia gaat het langs de uitlopers van het machtige Attaviros-gebergte naar het wijndorp Embonas. Dit is het centrum van de Rhodiaanse wijnbouw en een groot aantal wijnmakerijen die u uitnodigen om te proeven. We stopten bij de Kounaki wijnmakerij en proefden enkele uitstekende wijnen.

De oudste wijnmakerij op het eiland is een familiebedrijf en we kregen een zeer warm welkom. Een fles wijn kost tussen de 10 en 20 euro, en Kounaki biedt ook zelfgemaakte sterke drank en ambachtelijk bier.

De wijnproeverij was gratis, waarna we onze favoriet kozen, de halfdroge, fruitige roséwijn. De sfeer in de wijnmakerij Kounaki is erg gezellig en nodigt uit tot verpozen.

Aangezien er ook dagelijks excursiebussen naar het wijndorp Embonas rijden, raden we een bezoek in de ochtend of in de late namiddag aan.

Honingdorp Siana en Agios Panteleimon
Het prachtige bergdorp in het zuidwesten van Rhodos is ideaal te combineren met een bezoek aan de kasteelruïnes van Monolithos en de kust van Apolakkia. Vanwege zijn culinaire hoogstandjes heeft het toerisme ook zijn weg gevonden naar Siana. Een stop in het levendige dorp is zeker de moeite waard.

Bijzonder bezienswaardig is de prachtige kerk van Agios Panteleimon met zijn indrukwekkende muurschilderingen. Direct ernaast staat de oude kerk die dezelfde naam draagt ​​en ook een bezoek waard is.

Siana is op Rhodos vooral bekend om zijn heerlijke tijmhoning. In de Natura Maria Shop, genoemd naar Maria, sloegen we tal van ‘souvenirs’ in, zoals onze eigen olijfolie en honing.

'S Ochtends is het nog aangenaam rustig in het rustige dorp, na de middag arriveren er talloze bussen en kan het in het dorp erg druk worden.

 Monolithos: Johanniter kasteel aan zee
Een absoluut hoogtepunt op Rhodos zijn de ruïnes van het Johanniter-kasteel van Monolithos in het uiterste westen van het eiland. De opvallende rotskegel springt al van ver in het oog, de achtergrond is grandioos en terecht een magneet voor vakantiegangers. Veel van de klassieke tours op het eiland Rhodos stoppen hier.

Het kasteel werd in de 15e eeuw gebouwd door de Ridders van St. John op een 236 meter hoge "enkele steen" (monoliet). Veel ervan is niet langer bewaard gebleven, maar het is de moeite waard om een ​​aantal treden te beklimmen naar de witgekalkte kapel van Agios Panteleimon. Er zijn ook overblijfselen van de kasteelmuren, ruïnes van huizen en een regenbak.

Toegang tot de kasteelruïne is gratis. Aan de voet vindt u een kleine snackbar en een parkeerplaats. Als u de mogelijkheid hebt om tot zonsondergang in Monolithos te blijven, dan wacht u hier een uniek spektakel!

De stranden bij Kaap Fourni
Als u bij de kasteelruïne verder de weg vervolgt naar de kust komt u langs een aantal prachtige baaien. Het natuurlijke Alyki strand is wat rustiger dan het aangrenzende strand van Fourni. Op het kiezelstrand staan ​​ligstoelen en parasols opgesteld en de beheerders houden de baai schoon.

U kunt bijzonder ongestoord zwemmen op Koustik Beach achter Kaap Fourni. Toegang is een beetje moeilijk omdat u over een rots moet klimmen. Een prachtige kleine baai met zandstrand en helder water wacht op u.

Als u over de rots bij Kaap Fourni naar de zee loopt, kunt u zich ook vergapen aan oude grafkamers en een grotkapel uit de oudheid en vroegchristelijke tijden.

Rhodos Zuid: Apolakkia en Mesanagros
Een bijzonder hoogtepunt op Rhodos is de panoramaroute van west naar oost, die van Apolakkia naar het zuiden leidt via Mesanagros naar Lachania. Op deze route ervaart u een klein beetje van het oorspronkelijke Rhodos.

De heuvelformaties langs de zuidwestkust van Apolakkia zijn bizar en zien er spectaculair uit, vooral in het warme avondlicht. Bovendien schittert de zee hier in de gekste blauwtinten. Slechts een paar vakantiegangers verdwalen in dit ruige stuk land.

Overigens wordt de regio Apolakkia op Rhodos beschouwd als het centrum van de meloenenteelt. De heerlijke Karpoúzis (Grieks: watermeloen) worden hier geteeld in grote velden langs de kust. Hun smaak is onmiskenbaar fruitig en zoet. Rond Apolakkia zijn er een paar straatverkopers waar u verse meloenen kunt kopen.

Voor een Griekse koffie in Mesanagros
Voorbij het eenzame Moni Skiadi-klooster leidt de weg naar het slaperige bergdorp Mesanagros. Buiten het dorp kunt u uw auto parkeren en genieten van een Griekse koffie of een koel drankje in het kafenion direct bij de ingang van het dorp.

Direct ernaast staat een kerk van de Maria-Tenhemelopneming uit de 13e eeuw met een indrukwekkende mozaïekvloer en een vroegchristelijke marmeren doopvont uit de 6e eeuw. Rond het afgelegen dorp Mesanagros bevinden zich enkele verlaten kloosters en kapellen.

Er wonen maar 65 mensen en als vakantieganger bent u meer een zeldzame soort, want hier verdwaalt bijna niemand. Dit is precies wat de sfeer in Mesanagros zo rustiek en authentiek maakt. Voor ons was het bergdorp een van de meest relaxte plekken op het eiland.

Lachania: het originele Rhodos
We hebben een bijzonder juweeltje gevonden in het zuidoosten van Rhodos. Het dorp Lachania straalt een bijzondere charme uit en is waarschijnlijk een droombestemming voor individualisten die Rhodos ver weg van de toeristische paden willen ontdekken.

Veel van de oude huizen zijn liefdevol gerestaureerd en zijn in handen van kunstenaars en vrije geesten van over de hele wereld.

Het dorpsplein van Lachania ziet eruit als iets uit een prentenboek. Griekenland puur Iydlle met een grote plataan, witgekalkte huizen, een kabbelende fontein en de dorpskerk. 'S Avonds is de sfeer in de taverne Platanos met een glas wijn bijzonder romantisch en zeker een onvergetelijke Rhodos ervaring.

Als u maar een korte tussenstop hebt in Lachania, stop dan bij Willy en Dino in hun mooie café "The Fifth". De twee Belgen hebben een kleine oase gecreëerd waarin u heerlijk kunt ontspannen en tot rust kunt komen.

Daarnaast bieden ze gasten vier appartementen met ontbijt, inclusief verfrissing in het eigen zwembad. Perfect voor iedereen die op vakantie wil, ver weg van de drukte van Rhodos. Meer informatie over de accommodatie vindt u hier: The Four Elements

Mojito Beach Bar: de coolste bar van Rhodos
De Mojito Beach Bar in het zuidoosten bij Gennadi is een begrip op het eiland geworden. Kleurrijke stoelen en zitzakken, chill-out muziek en hippie flair maken de bar tot een echt hoogtepunt van Rhodos. De sfeer is supergezellig, het personeel is ontspannen en vriendelijk.

Agios Georgios: strand tip in het zuiden
Het kilometerslange zandstrand is nog steeds een geheime tip op Rhodos. Aangezien er geen hotels in de buurt zijn, heeft Agios Georgios Beach geen exploitant en kunt u rust en ononderbroken zwemplezier verwachten. Toen we er in juli waren, was het strand schoon en het water was kristalhelder.

Het strand van Agios Georgios loopt langzaam af in zee en is ook ideaal voor kinderen. Er zijn geen bomen die voor schaduw zorgen, dus neem indien nodig een parasol mee.

U bereikt het strand via een onverharde weg van Agios Pavlos naar de Agios Georgios-kapel. Voor de duinen is een kleine parkeerplaats waar u uw auto kunt parkeren. Help mee om het mooie duinlandschap en het strand afvalvrij te houden.

Het surfersparadijs Prasonisi
De landtong in het uiterste zuiden van Rhodos is al lang geen geheime tip meer en daarom liepen honderden mensen in juli op dit enorme zandgebied. De winderige kaap is stevig in handen van surfers en kitesurfers. In Prasonisi zijn de afgelopen jaren verschillende surfscholen, tavernes en accommodaties ontstaan.

De stroming op deze zeestraat is erg verraderlijk, we raden af ​​om naar de overkant te zwemmen. Neem hier geen risico, de afgelopen jaren hebben zich op dit punt tragische ongelukken voorgedaan!

Time-out bij Café Colonia San Macro
We vonden een juweeltje op de terugweg van Prasonisi naar Plimmyri. Café Colonia San Marco is gevestigd in het voormalige klooster van Agios Pavlos, uit de Italiaanse bezetting.

Van buiten een beetje onopvallend, binnen wacht u een prachtige binnenplaats met arcades, die uitnodigt tot verpozen. De hele omgeving doet een beetje denken aan een klein slaperig koloniaal dorpje in Zuid-Amerika.

De eigenaar Dimitri en zijn moeder zorgen voor uitstekende koffie, kleine snacks en koele drankjes. Het zelfgemaakte aloë vera sap is bijzonder lekker. Voor ons was het café een oase van rust en een van onze hoogtepunten op Rhodos!

Accommodatie op het eiland Rhodos
Het hoeft niet altijd all-inclusive te zijn op Rhodos. Er zijn zoveel mooie appartementen en familiehotels!  In de Griekse tavernes eet u meestal beter dan bij het hotelbuffet. Rhodos heeft ook veel gezellige vakantieaccommodaties te bieden voor individuele ontdekkingsreizigers.

Via Booking.com  vindt u veel accommodatiemogelijkheden op Rhodos

Booking.com