Symi hoogtepunten

Aan de rand van de Egeïsche Zee ligt een echte schat, architectonisch uniek en moeilijk te verslaan in termen van mediterrane charme. Slechts enkelen hebben van Symi gehoord en dat is precies wat dit juweeltje zo bijzonder maakt. Symi ligt in de Zuid-Egeïsche Zee, niet ver van het Turkse vasteland en op slechts ongeveer een uur varen van Rhodos.

Tijdens een Rhodos vakantie moet u zeker een dagtocht naar Symi plannen. Het is eerder de moeite waard om de nacht op Symi door te brengen. Het eiland is beheersbaar met een totale lengte van ongeveer 12 km en u kunt in drie dagen veel plaatsen van dit juweeltje verkennen. We hebben onze mooiste Symi hoogtepunten bijgevoegd.

Gialos: de haven van Symi
Zodra u de haven van Gialos binnenkomt, wordt u begroet door de charmante pastelkleurige huizen van Symi. Net als in een prentenboek staan ​​ze op een rij en u blijft zich verbazen en foto's maken. Er zijn veel mooie accommodaties die op de helling zijn gelegen en van waaruit u kunt genieten van een prachtig uitzicht over de havenbaai. Afhankelijk van de lichtinval verandert de stad Gialos van kleur.

U kunt tijdens een wandeling de stad Gialos met zijn kronkelende straatjes heerlijk verkennen. De neoklassieke gebouwen staan ​​allemaal op de monumentenlijst. Een Griekse haven kan nauwelijks idyllischer zijn!

Maar onthoud: in het hoogseizoen komen de rondvaartboten rond 11.00 uur vanuit Rhodos aan. In deze periode moet u het havengebied vermijden, aangezien het er erg druk en hectisch kan worden. Er is echter voldoende tijd voor individuele verkenningen in de vroege ochtend of middag.

Aan de andere kant van Gialos
Met een wandeling langs de kust naar het andere uiteinde van Gialos, komt u bij de prachtige kerk "Ekklisia Evaggelistria". Vanaf hier hebt u een geweldig uitzicht op de fjordachtige haveningang van Symi.

Onder de kerk is het enige strand van Gialos, Nos Beach. Bij de kleine baai met kiezelstrand staan ​​enkele parasols en een strandbar waar u kunt genieten van een koele frappé. Slechts een paar toeristen verdwalen hier.

In de late namiddag is het rustig in de havenstad. Dan verandert het warme licht van de zon de haven van Symi in een gloed van kleuren. Nu zult u tenminste betoverd worden door de schoonheid van dit eiland. In een van de vele tavernes aan de haven kunt u de dag afsluiten met een Griekse wijn en heerlijke mezedes (voorgerechten).

Het rustige vissersdorpje Pedi
Om het eiland te verkennen is het de moeite waard om een ​​voertuig te huren. In de haven van Gialos kunt u bijvoorbeeld een kleine huurauto huren bij een van de verhuurbedrijven. Voor het kleine eiland Symi is een quad echter absoluut voldoende.

Het kleine dorpje Pedi ligt achter de heuvelrug van de Symi. De vissersboten en kaiki's varen erg eenzaam in de haven van Pedi. In het voorseizoen is de plaats grotendeels verlaten. Vanaf hier is het de moeite waard om een ​​omweg te maken naar Sint Nicolaas strand.

Symi is geen typisch zon, zee, strand eiland met kilometerslange witte zandstranden. Toch is er de ene of de andere pittoreske baai, meestal met een kiezelstrand. Een platgetreden pad leidt ongeveer 10 minuten langs de zee tot u bij de beschutte baai van Sint Nicolaas komt.

Het strand is bedekt met kiezelstenen, er zijn talloze ligstoelen en sommige tamarisk-bomen zorgen voor schaduw. Een gezellige taverne zorgt voor het fysieke welzijn. Aan de zijkant is een kapel die het strand zijn naam geeft. Het kristalheldere water is kalm en perfect voor een snelle verfrissing.

Aan de andere kant van Pedi komt u ook bij het strand van Agia Marina. De baai nestelt zich als een kleine oase in het landschap en het water straalt turkooisblauw. Er zijn strandstoelen op het terrein en ook een taverne.

De mooiste stranden van Symi
Als u nog meer pittoreske stranden en baaien van Symi wilt verkennen, kunt u een dagtocht boeken in de haven van Gialos. Rondvaartboten brengen u naar prachtige plekken die alleen over zee te bereiken zijn. De verborgen baaien van Disalona en Nanou zijn het bekijken waard.

Vanaf Pedi gaat de weg verder over de bergrug richting Roukouniotis. Eenzaam aan de andere kant van het eiland ligt Toli Beach, een beschut kiezelstrand. In het voorjaar is de vallei rond de baai bezaaid met roze oleander struiken.

Half mei was er niemand en helaas was de Dafnes taverne nog niet open. Neem een ​​korte pauze bij de steiger en koel uw voeten in het kristalheldere water, op de achtergrond hoort u het getjilp van de krekels. Een heerlijke plek om tot rust te komen.

Panormitis-klooster: Egeïsche bedevaartsoord
In de late namiddag is het de moeite waard om het prachtige Panormitis-klooster in het zuiden van het eiland te bezoeken. Stipt om 16.30 uur vertrekt de laatste veerboot met tal van toeristen weer. Dan heeft u de gelegenheid voor uzelf. Komend vanuit het binnenland kom u op een heuvel voor Marathounda.

Hier ziet u voor het eerst de baai met het klooster. Wat een adembenemend uitzicht en een geweldige fotomoment! Eenmaal beneden kunt u uw auto parkeren en het kloostercomplex verkennen.

Het bedevaartsoord werd gesticht in de 18e eeuw en is opgedragen aan de patroonheilige, de aartsengel Michael. Er is een klein bakkerij-café waar u snacks en koffie kunt krijgen. De indrukwekkende parochiekermis vindt elk jaar op 8 november plaats op het kloosterterrein.

Een plek van stilte en rust
Binnen in het complex zijn er oude colonnades en de kerk met het beroemde icoon van heiligen. Het is de stilte die deze plek zo bijzonder maakt. U kunt zich ook vergapen aan een prachtig mozaïek reliëf op het kerkplein.

Aan de andere kant van het klooster staat een windmolen, die u via een voetpad in 15 minuten kunt bereiken. Vanaf de molen heeft u een perfect zicht op het klooster en krijgt u een goede indruk van de grootte van de faciliteit. Helaas werd de klokkentoren in onze tijd gerestaureerd.

U hebt ongeveer 40 minuten nodig voor de terugweg naar Gialos. In het zuiden voert het pad door prachtige groene naaldbossen en staat daarmee in contrast met het kale noorden.

Chorio: oude stad Symi
Op de top van de heuvelrug van de haven van Symi ligt de plaats Chorio, de oude stad van Symi, ook wel Ano Symi genoemd. De overblijfselen van een oud fort en de windmolens van Symi staan ​​hier nog steeds. Sommige zijn slechts ruïnes, andere zijn gerestaureerd en worden nu gebruikt als vakantieverblijf.

U kunt Chorio bereiken als u vanuit de haven van Gialos de grote straat Kali Strata oploopt. De witte steeg leidt met meer dan 500 traptreden naar het dorp. Onderweg zijn er talloze mooie fotomomenten te ontdekken.

Op weg naar het hoogste punt van Chorio komt je langs het Olive Tree Café. Hier vindt u zelfgemaakte citroenlimonade en heerlijke snacks. De eigenaren zijn aardige Engelse mensen die hun mooie café met veel smaak hebben ingericht. Op het liefdevol beplante terras kunt u uw hart ophalen met zelfgebakken lekkernijen.

Als alternatief kunt u ook met de huurauto de straat naar boven rijden.. Iets boven Chorio kunt u een adembenemend uitzicht op Symi en de ruige kust verwachten.

Meer reistips voor Symi
Hoewel het eiland erg klein is, hadden we graag een extra dag willen blijven om de afgelegen stranden per boot te bekijken. Dagelijks varen er excursieboten naar de prachtige stranden van Symi.

Het klooster van Agios Emilianos in het westen van het eiland is ook de moeite waard. Het is gelegen op een landtong aan zee. We raden u aan om minimaal drie dagen op het eiland te plannen.

We waren half mei op Symi en afgezien van de dagjesmensen en enkele zeilers was er niet veel te beleven en was het aangenaam stil. In het voorseizoen is het overwegend zonnig.

Overdag was het al behoorlijk warm. In de zomer loopt de temperatuur in de schaduw op tot ruim 35 graden. Denk zeker aan een insectenspray. Half mei waren er al een paar muggen.

Onze verwachtingen voor het eiland Symi waren hooggespannen en het won al snel onze harten. Symi is betoverend vanaf de eerste minuut en betovert u met haar pittoreske charme.

Voor ons persoonlijk is Symi een van de mooiste eilanden van de Dodekanesos. We hopen dat het eiland zijn originaliteit en haar beperkte individuele toerisme nog lang kan behouden.

Een culinair hoogtepunt van ons verblijf in Symi was ongetwijfeld de taverne Haritomeni. Gelegen op de helling, hebt u vanaf het terras een geweldig uitzicht over Gialos. Met een glas wijn kunt u vanaf hier genieten van een prachtige zonsondergang.

Het eten is heerlijk en perfect geprijsd. Als u Symi bezoekt, moet u zeker de heerlijke Symi garnalen proberen, die elk jaar in mei / juni in voor de kust rond Symi wordt gevangen. De kleine mini garnalen zijn ambachtelijk bereid en heerlijk!

Er zijn geen grote hotelcomplexen op Symi. Desalniettemin heeft het eiland enkele kleine familiehotels, vakantiehuizen en appartementen.

Via Booking.com vindt u op Symi veel overnachtingsmogelijkheden.

Booking.com