Afionas Corfu

Het historische dorp Afionas met kleurrijke huizen en bijzondere stranden
Dit charmante, verouderde dorp heeft veel gerenoveerde en goed onderhouden huizen met karakteristieke heldere verfkleuren en is in harmonie met de typische architectuur van het eiland, de smalle straatjes en de geplaveide kantonnementen tussen de met bloemen begroeide binnenplaatsen. 

Afionas is een van de oudste dorpen van Corfu aan de noordwestkant van het eiland. Het ligt op een hoogte van 133 meter en is gebouwd op de top van een hoge rots tegenover de baai van Agios Georgios, met zijn gouden strand, en met uitzicht op de Diapontia-eilanden Ereikousa, Othoni en Mathraki en het rotsachtige eilandje Gravia.

Dit charmante, verouderde dorp heeft veel gerenoveerde en goed onderhouden huizen met karakteristieke heldere verfkleuren en is in harmonie met de typische architectuur van het eiland, de smalle straatjes en de geplaveide kantonnementen tussen de met bloemen begroeide binnenplaatsen.

Boven in het dorp zijn enkele tavernes en cafés waar men kan genieten van een maaltijd of koffie terwijl men geniet van het idyllische uitzicht. Parkeren is moeilijk omdat er geen parkeerplaats in het dorp is en de weg abrupt eindigt op het dorpsplein. Door vooraf een tafel te reserveren in een taverne kan men een parkeerplaats voor hun voertuig regelen bij de ingang van het dorp. Deze wandeling is zeker de moeite waard, want het uitzicht over de omgeving is spectaculair.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in een verblijf in het dorp zijn er kleine complexen met kamers te huur.

Stranden
Afionas en het beroemde strand
Onder het traditionele dorp Afionas, met zijn kleurrijke stenen huizen en smalle straatjes met kinderkopjes, ligt het beroemde tweelingstrand van Porto Timoni. In wezen zijn dit twee stranden, gescheiden door een smalle strook groen land of landengte.

Het linker strand heet Limni en heeft blauw water, terwijl Porto Timoni aan de rechterkant donkerder water heeft. Elk strand heeft zijn eigen unieke karakter.
Toegang tot Porto Timoni is ofwel via steile, smalle paden die afdalen vanuit het dorp Afionas, of over zee vanuit de baai van Agios Georgios. Welke manier je ook kiest om Porto Timoni te bezoeken, wat je zal fascineren zijn de ruïnes van middeleeuwse vestingwerken die het gebied beschermden tegen piraten en kapers, en ook de kleine kerk van Agios Stylianos die in een grot is "begraven". De hele rand van het schiereiland wordt de "Murgi's Head" genoemd omdat de vorm doet denken aan de kop van een hond.

Er zijn veel versies met betrekking tot de oorsprong van de naam van het dorp. Volgens documenten uit de 16e eeuw behoorde het gebied hoogstwaarschijnlijk tot de wijdere regio Kavvadades genaamd Ano Arilla of boven Arilla (vanwege de bomen genaamd Arias (Querqus). Deze soort eik bestaat nog steeds in deze regio.

Notariële akten die teruggaan tot 1503-1577 bewijzen dat er geen verwijzing wordt gemaakt naar een gebied met de naam Afionas. Kavvadades, dat de gebieden Ano en Kato Arilla omvat, wordt opgemerkt in 1636 na Christus, het bewijs van het jaar waarin de kerk in het dorp Agios Ioannis werd gebouwd.
De meest plausibele theorie is dat Afionas is vernoemd naar de druifsoort genaamd 'afioni' die alleen op Corfu gedijt.
Naast deze theorie is er echter ook de mythologische versie. "Amphion" was Ivi's broer. De naam van de stad Acharavi is afgeleid van Ivi (ondankbare of ondankbare -abdij). Amphion's naam werd gegeven aan Afionas.

Ten slotte is een andere versie van geografische aard die de naam van het dorp ontleent aan het werkwoord lemai wat 'opzij zitten, apart' betekent vanwege de speciale geïsoleerde locatie op de kaap waarop het werd gebouwd.

Geschiedenis - Mythologie
Naast de natuurlijke versterkte locatie van de site, laten de weinige overgebleven ruïnes van een lage muur zien dat de Venetianen de vestingwerken van het gebied verder versterkten door ommuring te bouwen. Het bestaan ​​van deze plaatsen wordt ook bevestigd door de toponiemen Karteri (hinderlaag), Vigla (uitkijkpunt), Kastro (kasteel), Porto (haven), Mouragia (stenen muur), enz.

Vanuit mythologisch oogpunt hebben de tegenoverliggende eilanden een naam gekregen, zodat Afionas en deze noordwestelijke kant van het eiland in het algemeen geassocieerd kunnen worden met het beroemde paleis van koning Alcinous van Homerus' Odyssee.

De koningin zag het schip van haar ontrouwe echtgenoot terugkeren en smeekte Sint-Nicolaas om hem te straffen zodat hij zich niet meer bij haar zou voegen. Volgens de legende versteende Sint-Nicolaas het schip en gaf een andere mooie fabel aan de rijke traditie van Afionas.

In het tweede geval begon Kaiser, samen met Dorpfeld - een architect die deelnam aan Schliemanns archeologische opgravingen in Olympia, Troje en Tyrintha, directeur van het Duitse Archeologisch Instituut van Athene (1887) - opgravingen op basis van Homerus' beschrijvingen en interpretatie van plaatsnamen op de noordwestelijke kant van het eiland en ook van Afionas.

Uiteraard leverden deze opgravingen niet het gewenste resultaat op. Het onderzoek van de opgravingen in de grond en het oppervlak leverde slechts enkele gereedschappen en monochromatische schelpen op, misschien uit de prehistorie en de bronstijd (3000 v.Chr.), overblijfselen van een prehistorische wijk volgens Dorpfeld, die een artikel schreef voor een officieel archeologisch tijdschrift, waarin hij probeerde om de mythe met de werkelijkheid te verbinden.