Kalathas Kreta

De kleine, rustige badplaats Kalathas ligt in het noordwestelijke deel van het Griekse eiland Kreta, ongeveer 145 km ten westen van de hoofdstad Heraklion (Iraklion). Het resort beschikt over een prachtig zandstrand.

Kenmerken van Kalathas
De badplaats Kalathas ligt op het schiereiland Akrotiri, dat wordt gekenmerkt door zijn massieve rotsmassieven en zijn bijna woestijnachtige karakter. Het dorp ligt voor de westkust, in een prachtige zeebaai, ongeveer 11 km ten noordoosten van de belangrijkste regionale stad Chania.

Kalathas is een relatief jonge badplaats, waar inwoners van Chania die niet in het toeristische centrum wilden wonen maar dicht bij de stad wilden blijven, hun huizen begonnen te bouwen. De toeristische voorzieningen van het resort bestaan ​​meer uit kleine hotels en pensions, winkels met diverse goederen en gezellige tavernes. Kalathas is dus een van de rustigere gebieden.

Kalathas-strand
Het hoofdstrand van Kalathas ligt in een relatief grote baai aan de noordelijke rand van het resort. Het oppervlak is bedekt met prachtig fijn en goudkleurig zand en de kustlijn daalt slechts heel zachtjes in de zee, dus het is geen wonder dat de plaats vooral populair is bij gezinnen met kleine kinderen. De zee is hier kristalhelder en het oppervlak is meestal kalm, hoewel sterke noordenwinden soms grotere golven kunnen veroorzaken. Direct tegenover het strand steekt een klein eiland uit de zee waar naar toe gezwommen kan worden.

Het strand is zeer ruim, uitgerust met ligstoelen en parasols en een nabijgelegen taverne of snackkraam. In het hoogseizoen is er een strandwacht aanwezig om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen.

Aan weerszijden van het strand, achter kleine rotspartijen, zijn er kleinere en stranden zonder voorzieningen, die meer rust en privacy bieden.

Attracties in de buurt
Slechts een paar kilometer naar het noorden ligt het beroemde filmstrand van Stavros, bijgenaamd "Zorbas Beach", verscholen in de ruige kustlijn van het schiereiland. Dit prachtige zandstrand is waar de laatste scènes van de film "Zorba the Greek" uit 1964 met Anthony Quinn in de hoofdrol zijn opgenomen.

Zelfs het rotsachtige terrein van het schiereiland Akrotiri verbergt verschillende interessante en historische monumenten. Er zijn drie belangrijke religieuze gebouwen : het Gouvernetto-klooster, het Agia Triada-klooster en de Katholiko-kapel. De Agia Triada is een van de grootste kloosters op Kreta en maakt tegenwoordig deel uit van een grotere groep die gespecialiseerd is in de productie van biologische wijn en biologische olijfolie. In het klooster is een winkel met lokale producten gevestigd.

Op het schiereiland Akrotiri bevindt zich ook een van de internationale luchthavens van Kreta, Chania Airport.

Voor wie is Kalathas geschikt?
Kalathas is een pittoreske badplaats dat dicht bij het levendige toeristenoord Chania ligt, maar tegelijkertijd goed verscholen ligt in de ruigere omgeving van het schiereiland Akrotiri. Naast de rust en de vriendelijke sfeer komen toeristen hier ook voor het mooie zandstrand en het aangename zwemmen, terwijl ze voor de vertier naar de nabijgelegen stad Chania trekken. Er zijn ook regelmatige busdiensten naar het dorp.