Anafiotika eiland Athene

Anafiotika is als een eiland in het hart van Athene.

Als je door het centrum van Athene dwaalt en de sfeer van een ander tijdperk wilt ervaren, dan is Anafiotika, gelegen onder de schaduw van de Akropolis-heuvel, een bestemming die je niet mag missen. Deze kleine wijk, op slechts vijf minuten lopen van het station van Monastiraki, lijkt te zijn ontstaan ​​uit de achterafstraatjes van een Cycladisch eiland en heeft een omgeving gecreëerd die niemand zou verwachten in het hart van een drukke metropool.

Anafiotika betekent in het Grieks "zij die voortkomen uit Anafi"; Anafi is een Grieks eiland dat behoort tot het Cycladische eilandencomplex - dus wat heeft deze verre plek ermee te maken? Velen, zelfs de lokale bevolking, negeren de reden achter de oprichting van het Anafiotika-gebied. Het verhaal gaat terug tot het midden van de 19e eeuw, toen inwoners van Anafi naar Athene kwamen om te werken als bouwers voor de wederopbouw van de stad tijdens het bewind van koning Otto, evenals voor de bouw van zijn paleis.

De eerste lokale bewoners bouwden illegaal hun woningen aan de voet van de Akropolis-rots, maar hun activiteit werd genegeerd, latere bewoners bouwden er hun huizen, altijd volgens de traditionele Cycladische architectuur.

De oorsprong van hun bouwers is de reden waarom Anafiotika meer tot een eilandomgeving dan een Atheense wijk lijkt te behoren en ook de naam van de wijk rechtvaardigt.

Tegenwoordig is het gebied rond Anafiotika toeristisch ontwikkeld, maar het heeft zijn karakteristieke stijl behouden en heeft nog steeds zijn verborgen hoekjes die een authentieke ervaring bieden van wat het vroeger was. Als je van een levendige menigte houdt, bezoek dan de beroemde Mnisikleous-straat, met de beroemde cafés en tavernes, zo pittoresk (en vaak gefotografeerd) dat je versteld zult staan.

Veel kleine achterafstraatjes wachten echter om ontdekt te worden, op slechts een steenworp afstand van de drukke hoofdstraat van Andrianou; volg gewoon de smalle straatjes die naar de witgekalkte trappen leiden en verdwaal in een klein labyrint van traditionele huizen, met kleine, nette binnenplaatsen met bloembedden, traditionele steegjes en pleinen waar u kunt genieten van een traditionele Griekse koffie terwijl de katten ontspannen onder de schaduw van de platanen.

Mis ook niet de kerken van Sint Simeon en Sint George, die dateren uit de 17e eeuw en werden gereconstrueerd door de de inwoners van Anafi.

Vervolg je wandeling naar boven, tot je de kleine rand onder de overblijfselen van de Akropolis bereikt. Ga naar links en loop langs de straat, genietend van het spectaculaire uitzicht op Athene dat zich voor je ogen ontvouwt - bezoek idealiter de plaats bij zonsondergang, het is een geweldig excuus voor een foto. Anafiotika voltooit de puzzel van de vele gezichten die Athene heeft, en laat zien dat dit een stad is die buiten de gebaande paden moet worden verkend als je het goed wilt ervaren. Dus blijf dwalen, Athene blijft vol spannende geheimen!

De eigenlijke wijk Anafiotika bestaat uit ongeveer 50 huizen. Sommige bewoners zijn afstammelingen van de eerste bouwers die uit Anafi kwamen. Je zult veel foto's en posters van het eiland Anafi aan hun muren tegenkomen die hulde brengen aan het thuisland van hun voorouders. Andere huizen zijn vergeten en verlaten. Ten slotte zijn slechts een paar huizen omgebouwd tot pensions, die een alternatief verblijf op het eiland bieden in het hart van Athene.