Ierapetra Kreta

Ierapetra ook bekend als de meest zuidelijke Europese stad, of als de bruid van de Libische zee, is een kleine stad vol leven. De naam betekent heilige steen en het is een rustige plek, met een ander ritme in vergelijking met andere kustplaatsen op Kreta. Ondanks de rustige sfeer zijn er echter genoeg dingen te doen in Ierapetra, hier heb ik enkele van de beste op een rij gezet.

Ierapetra, wat Heilige Steen betekent, is zonovergoten, vrolijk en gastvrij voor bezoekers die niets liever willen dan verwend worden met de keuze als het gaat om zandstranden en tavernes aan zee.
Met talloze stranden van goudkleurig zand en warme wind, biedt Ierapetra vakanties die zich in een rustig tempo verplaatsen en die vrijwel het hele jaar door kunnen worden gemaakt.

Deze oude stad aan de zuidkust van de regio Lassithi op Kreta nodigt u uit om de smalle steegjes en met bloemen bezaaide patio's te verkennen. De waterkant wemelt van de vistavernes, cafés en bars, en elke avond voelt als een feest.

Wat te doen in Ierapetra, Kreta
Geniet van de zee en het zand op de stranden langs de kust
Ierapetra is begiftigd met prachtige, schijnbaar eindeloze stranden. Je zult uitrusten en je batterijen opladen, genietend van de zon terwijl je luiert op het gouden zand. Waar je ook kijkt, het landschap is exotisch. Het lange zandstrand is volledig georganiseerd met ligstoelen en watersporten, en een pittoreske haven met tavernes, winkels en hotels wacht op u, evenals een dorp dat bekend staat om de warmte van de lokale bevolking. Het is ook de moeite waard om de vele andere kleine stranden en baaien die je tegenkomt te verkennen, evenals het populaire Makri Yialos, slechts 30 km naar het oosten.

Maak een boottocht naar het gouden eiland van Kreta
Mis de kans niet om een ​​van de vele boten te pakken die dagtochten aanbieden van Ierapetra naar het kleine eiland Chrissi, slechts 8 zeemijl in de Libische Zee. Chrissi (wat in het Grieks goud betekent) is een bijna geheel vlakke strook van het paradijs, met ondiep, turkoois gekleurd water en poederachtig roze zand. Het betoverende landschap wordt nog specialer door de geur van ceder en je krijgt de kans om enkele van de 120 soorten vogels te ontdekken die hier leven of migreren. Als het geluk aan uw zijde staat, kunt u zelfs de beroemde Caretta caretta-zeeschildpadden tegenkomen die het eiland vaak bezoeken.

Een boottocht naar Chrissi, het gouden eiland van Kreta

Laat je fantasie de vrije loop in het fort van Ierapetra
Staand bij het fort van Ierapetra, met uitzicht op de oude wijken en uitkijkend over de zee, laat je de verhalen van de Saraceense piraten je verbeelding overnemen. Een punt van architecturale trots voor Ierapetra en zijn meest indrukwekkende attractie, het beroemde fort van Kales, werd gebouwd aan het begin van de 14e eeuw en heeft een behoorlijk deel van de geschiedenis meegemaakt, met name de Venetiaanse en Ottomaanse oorlogen. Het is goed bewaard gebleven en biedt plaats aan verschillende culturele evenementen, zoals het Kirvia Cultural Festival elke zomer.

Begin de nacht met een zonsondergang en laat het plezier beginnen
De nachten in Ierapetra zijn onvergetelijk. Ze beginnen met een wandeling op het strand of langs de waterkant. De tavernes hier staan ​​bekend om hun verse vis en voegen nog meer vitaliteit toe aan een toch al levendige stad, waar het voelt alsof elke zonsondergang het begin van een groot feest markeert.

Verborgen juweeltjes van Ierapetra, Kreta
Het huis dat ooit Napoleon verwelkomde?
Velen beweren dat Napoleon in juli 1789 de nacht in Ierapetra doorbracht op weg naar Egypte om de oorlog te verklaren aan de Mamelukken. Het huis met twee verdiepingen dat hem onderdak zou hebben geboden, bevindt zich in de oude stad.

De religieuze erfenis
Ierapetra, een bisschopszetel, heeft interessante religieuze monumenten. Het is de moeite waard om de kerken van Panagia tou Kale, Afendi Christo, Agios Spyridon en Agios Ioannis te bezoeken, die in de 17e eeuw werd omgebouwd tot een moskee.

Het landschap van Selakano
De wilde schoonheid rond Selakano grijpt je vanaf het moment dat je het ziet, met prachtige kloven, beekjes en roofvogels in overvloed. Je bereikt deze indrukwekkende bestemming door het dorp Selakano en een netwerk van boswegen te passeren. Op het plateau zijn er twee nederzettingen, evenals walnoten- en perenboomgaarden en wijngaarden.

Het Selakano-bos wordt beschouwd als een van de grootste bijenteeltlocaties op Kreta en eindigt op de top van Mt Dikti, Afentis Christos, op een hoogte van 2.148 meter.

Ierapetra ligt op ongeveer 96 km (1 uur 30 minuten) over de weg van de luchthaven van Heraklion (binnenlandse en internationale vluchten) en 60 km (1 uur en 10 minuten) van de luchthaven van Sitia (alleen binnenlandse vluchten). Zowel Heraklion als Sitia hebben ook havens met regelmatige veerverbindingen naar Piraeus en (seizoensgebonden) naar de Cycladen en de Dodekanesos-eilanden.
Ierapetra staat bekend als een ontspannende zomervakantieplek, perfect voor stellen en gezinnen die op zoek zijn naar een ontspannen strandvakantie met heerlijk eten, zandstranden in de stad en langs de kust en het 14e-eeuwse fort van Kales. Bezoekers van Ierapetra genieten van mogelijkheden voor dagtochten naar het Kretenzische platteland en het eiland Chryssi, ongeveer 9 zeemijl in de Libische Zee.

Van half mei tot eind oktober kunt u op Kreta comfortabel in zee zwemmen, maar elk seizoen is bijzonder op Kreta, waarbij de lente en de herfst vooral populair zijn voor buitenactiviteiten. De temperaturen kunnen het hele jaar door 5-10 graden variëren van kust- tot bergachtige regio's. Kreta wordt wel druk in de zomermaanden (juli en augustus), dus het is het beste om indien mogelijk in mei-juni of september-oktober te bezoeken. Ierapetra is echter een van de rustigere zomervakantieplekken op Kreta.