Andros hoogtepunten

In het hart van de Egeïsche Zee ligt een eiland dat de meeste mensen waarschijnlijk gewoon negeren als ze eilandhoppen langs de Cycladen. Bijna niemand kent het op een na grootste eiland van de archipel, maar Andros heeft het potentieel om meteen te betoveren.

Het eiland van zeelieden en kapiteins toont zich authentiek en nog volledig onaangetast door het internationale toerisme. De glorieuze tijden van de Griekse scheepseigenaren zijn vandaag de dag nog steeds voelbaar tijdens een wandeling door de marmeren straten van de Chora.

 

Vanaf de zee ziet Andros eruit als andere Cycladen, zeer ruig en deels kaal. Ga je echter het achterland in, dan word je verrast door een veelzijdig landschap.

Oude stenen paden slingeren door wild romantische kloven en langs ruige berghellingen. De wandelpaden zijn perfect gemarkeerd en maken oriëntatie gemakkelijk, zelfs in afgelegen gebieden van het eiland.

In de weelderige groene valleien, zelfs midden in de zomer, kabbelen beekjes en springen ganzen in het koele water onder oude stenen bruggen.

Gouden zandstranden worden afgewisseld met baaien van witte kiezelstenen, die de zee laten glinsteren in een verleidelijk turkooisblauw.

Eenzame gehuchten en blauwwitte kapelletjes, oude duiventorens en kloosters die eruitzien als forten liggen verspreid over het landschap.

Andros is een eiland dat je niet mag missen tijdens een eilandhoppen door de Cycladen. We hebben onze 8 hoogtepunten van Andros bijgevoegd:

 • Chora Andros: de pittoreske hoofdstad van het eiland
  De hoofdstad van het eiland troont bijna majestueus op een lange bergrug die vanuit een brede vallei ver in zee graaft. Witte kubussen van huizen met rode daken schitteren op de heuvelachtige helling, die worden aangevuld met prachtige neoklassieke villa's en herenhuizen in het centrum van de Chora. Van de bijna 10.000 inwoners van het eiland wonen er ongeveer 4.000 in de stad Andros en omgeving. Andros-stad, ook wel Chora genoemd, toonde zich aan ons als een authentieke Griekse plaats, nog grotendeels onaangetast door het toerisme. Een reden hiervoor zou het ontbreken van een veerhaven kunnen zijn. Deze ligt in het dorp Gavrio in het westen van het eiland. Daardoor verdwalen er aan de oostkust van Andros meestal maar een paar dagjesmensen. Wandeltocht door de stad Andros
  Neem zeker een ochtend de tijd om door de met marmer geplaveide straten van de voormalige redersstad te slenteren. U kunt uw stadstour starten bij het Open Andros Theater, waar u uw voertuig kunt parkeren op de gratis parkeerplaatsen.

  Vanaf hier bereikt u in een paar minuten de verkeersluwe voetgangerszone, die leidt naar het centrale plein, de Platia Kairis. Langs de hoofdstraat vind je talloze winkels voor de dagelijkse boodschappen en mooie boetiekjes die niet veel toeristische prullaria nodig hebben.

  Aangekomen op de Platia Kairis met zijn markante fonteinhuis nodigen talrijke cafés uit voor een korte pauze. Met een coole Freddo kijk je naar de drukte. Opmerkelijk staande op het plein kijk je zowel links als rechts direct naar de zee. Een stenen boog brengt je verder naar de pittoreske oude stad, die verschillende hoogtepunten in petto heeft. Venetiaans Kastro en Vuurtoren
  Op de top van de landtong kom je bij een groot plein genaamd Platia Afanous Nautou met het enorme bronzen monument van de onbekende zeevaarder van Andros. Vanaf hier kun je de overblijfselen van een Venetiaans kasteel zien. Alleen ervaren klimmers mogen de oude stenen boog oversteken naar de Kastro. Het uitzicht op de Chora vanaf de ruïnes van het kasteel is magnifiek. Aan de noordkant van het voormalige fort zie je de vuurtoren van Tourlitis, het symbool van Andros, op een rotspunt midden in de zee.

  Op de terugweg naar het stadscentrum is het de moeite waard om een ​​omweg te maken naar de kleine kapel van Agia Thalassini, die fotogeniek is op een rotspunt in de zee.

  Een bezoek aan de musea van Andros-stad is niet alleen aan te raden bij slecht weer. Bijzonder de moeite waard zijn het Archeologisch Museum en het Museum voor Moderne Kunst.

 • 2 bezienswaardigheden rond de stad Andros
  De druipsteengrot Foros
  Op slechts 15 minuten rijden van Andros Chora in het gehucht Aladino ligt de Foros-grot, een kleine druipsteengrot die de trots is van de lokale bevolking. Vooral voor grotliefhebbers en gezinnen met kinderen is het natuurwonder een korte omweg waard. Vanaf een parkeerplaats boven de stenen brug van Aladino leidt een verhard voetpad ongeveer 400 m naar de ingang van de druipsteengrot. Een zeer vriendelijke lokale gids wacht hier op je, die de tour informatief en duidelijk zal maken. De compacte grot met zijn talrijke stalagmieten, stalactieten en kleurrijke kalksteen meet ongeveer 500 vierkante meter en bevat acht kamers waarin bizarre formaties te bewonderen zijn. Stevige schoenen en een jas tegen bevriezing worden aanbevolen, aangezien de temperatuur in de Foros-grot constant 16-17 graden is. Vanwege de lage plafonds en weinig licht worden helmen en zaklampen gratis verstrekt. (01.07.-15.09.: ma.-za. 11.00 - 20.00 uur, wo. + zo. 11.00 - 15.00 uur, buiten het seizoen van 16.09.-30.06. alleen op aanvraag, entree: €5,- Brugwandeling in de Mesaria-vallei
  Deze Andros-wandeling voert je langs twee oude stenen bruggen en kan bijvoorbeeld direct bij de Foros-grot worden gestart. Volg Route 18a naar beneden de vallei in totdat u na een paar kilometer bij een beek komt die wordt overspannen door de prachtige stenen brug »Gefira Aladinou«.

  Een groepje ganzen en eenden spettert rond in het koele water. Zelfs toen we begin september bezochten, liep de kreek nog steeds.

  Volg vanaf de eerste stenen brug route 1c richting Chora. Het gaat langs ongerepte natuur, de paden zijn goed aangegeven. Er zijn altijd prachtige uitzichten op Mesaria, het bergdorp Fallika en later ook op Chora. Het landschap langs de karakteristieke droge stenen muren is gewoonweg pittoresk. Af en toe kom je wilde geiten tegen en af ​​en toe zijn de verlaten ruïnes van oude stenen huizen het bewijs van de voormalige nederzetting van de vallei. Op de top van de berg troont het machtige Panachrantou-klooster van donkere steen, daaronder een paar sneeuwwitte huisjes en kerkjes.

  Na ongeveer 45 minuten bereikt u de tweede stenen brug »Stichiomeni«. De bijna meditatieve plek in het midden van de vallei is ingebed in weelderige groene vegetatie. Een perfecte plek voor een uitgebreide rust. Eeuwenoude kleine kluizenaarshutten zijn opgenomen in de grotten op de weggespoelde rivierbedding, die tegenwoordig waarschijnlijk dienst doen als geitenwoningen.

  In de zomer bereikt de kreek hier ongeveer. De enorme oleanderstruiken onder de brug stonden in volle bloei toen wij er waren. Wil je de wandeling voortzetten, vervolg dan route 1 en 17a richting Chora.

  Aan de andere kant van de brug gaat het wandelpad verder op Route 1 in de richting van Mesaria. De hele tocht beslaat ongeveer 6 km, zorg voor voldoende water en stevige schoenen.

  De bronnen van Menites
  Andros is een van de meest waterrijke en tegelijkertijd groenste eilanden in de Zuid-Egeïsche Zee. Het hele jaar door zijn er watervoerende beekjes, die gevoed worden door de talrijke bergbronnen. De bekendste bronnen zijn in Menites en in Apikia (Sariza).
  In het centrum van Menites stroomt het bronwater van leeuwenkoppen in een kanaalsysteem. Volgens de legende stroomde hier ooit wijn uit, vandaar de naam "Bronnen van Dionysus", genoemd naar de Griekse god van de wijn. In het stadje zelf zijn twee degelijke tavernes. De idyllische sfeer onder de platanen is een omweg waard.

 • 3 kustplaatsen Batsi en Gavrio
  Aan de westkant van het eiland zet je met de veerboot voet aan wal in Gavrio. Het weinig spectaculaire havenstadje, dat in een beschutte baai ligt, biedt enkele tavernes en cafés, supermarkten en autoverhuurbedrijven. Tijdens ons verblijf was Gavrio het enige aankomst- en vertrekstation.
  Wie geïnteresseerd is in geschiedenis, vindt de oude toren van Agios Petros op slechts ongeveer 4 km van Gavrio. Het is het belangrijkste oude monument op het eiland en is ongeveer 20 m. Je voelt je echt klein naast de massieve ronde toren met zijn enorme blokken steen.
  Het vervallen gebouw stamt uit de Hellenistische tijd en deed ooit dienst als uitkijktoren. Er wordt gezegd dat er over het hele eiland andere pyrgi (Griekse torens) zijn geweest. De Agios Petros-toren moet de komende jaren worden gerestaureerd om hem te behoeden voor totale ineenstorting.
  Voor een zonsondergang naar Batsi
  Waarschijnlijk de meest populaire plaats aan de westkust is Batsi. Het voormalige vissersdorp is uitgegroeid tot een toeristische trekpleister op Andros en midden in de zomer is de stemming hier uitbundig, vooral 's avonds.
  Batsi is schilderachtig ingebed in een baai en maakt indruk met zijn lange zandstrand, dat vanwege het ondiepe water erg populair is bij gezinnen.
  Vooral in de late namiddag en avond is een bezoek aan het mooie dorp de moeite waard. Dan kun je de dag afsluiten in een van de tavernes direct aan de pier met uitzicht op de zonsondergang.
 • 4 prachtige stranden op Andros
  Andros is ook ideaal voor een strandvakantie. Van het zandstrand met een breed scala aan watersporten tot de afgelegen baai met witte kiezels en turquoise water, alles is aanwezig op het Cycladen-eiland.  Golden Beach: 
  Aan de westkust tussen Gavrio en Batsi vind je verschillende mooie stranden. Bij Golden Beach, ook wel Psili Ammos genoemd, zegt de naam het al. Een dromerig zandstrand met ondiep, helder water zorgt voor paradijselijk zwemplezier.
  Parasols en ligstoelen, evenals toiletten en douches zijn beschikbaar. Midden in de zomer is er ook een strandwacht aanwezig. Door de vlakke entree is het Golden Beach ideaal voor gezinnen met kinderen. Direct naast het Gouden Strand ligt het levendige Paralia Kipri. Het zandstrand biedt een breed scala aan watersporten en diverse strandtentjes. Agios Kyprianos
  Iets zuidelijker bereik je de kleine baai van Kyprianos Beach. Vooral in het laagseizoen vind je op dit zandstrand een rustige zwemplek. De mooie kapel boven het strand wordt vaak gebruikt voor bruiloften.
  Batsi-strand
  In de kustplaats Batsi ligt het gelijknamige zandstrand, dat heel langzaam afloopt in zee. Het is vooral populair bij gezinnen met kinderen. Het heeft ligstoelen en parasols en sanitaire voorzieningen. Ook zijn er plannen om het strand toegankelijk te maken voor mensen met een handicap.
  Vitali-strand
  Vooral het noorden van Andros herbergt verschillende prachtige baaien, die meestal alleen met een terreinwagen te bereiken zijn. Als alternatief raden we een privégids aan die je de noordelijke stranden laat zien tijdens een dagtocht per jeep.

  Een echt strandpareltje met een licht kiezelstrand en turquoise water is Vitali Beach in het noordoosten van het eiland. Genesteld in een pittoreske baai met een blauw-witte kapel, kunt u zich hier verfrissen.

  Op het terrein vindt u de Kampos Beach Bar, waar heerlijke hapjes en drankjes worden geserveerd in een perfecte sfeer. Een van onze absolute Andros hoogtepunten! De toegang is via een 5 km lange vervallen onverharde weg. Zorkos-strand: 
  Iets verder naar het noorden ligt de brede baai met zijn verleidelijk glinsterende turkooisblauwe water. Op het kiezelstrand zijn in de zomer parasols en ligstoelen te huur. Afhankelijk van de windrichting zijn er vrij hoge golven bij Zorkos Beach en zakt het strand snel af. De toegang is via een slechte onverharde weg. Fellos-strand
  De lange baai in het noordwesten van het eiland is vooral populair bij de lokale bevolking. Omdat er geen exploitant is, neemt iedereen zijn eigen paraplu mee of maakt gebruik van de schaduw van de tamarisk-bomen. Het grove zandstrand loopt heel langzaam af in de kristalheldere zee. Door de wind beschutte ligging zijn er meestal nauwelijks golven.

  Tis Grias naar Pidima (De sprong van de oude dame)
  Wild strand in het zuidoosten van het eiland, erg populair vanwege de unieke ligging. Voor het grijze zandstrand staat een enorme stenen pilaar midden in de zee.

  Vooral als er geen wind is, is de rotsachtige baai heerlijk om te zwemmen, ook al is het midden in de zomer erg druk. U kunt uw voertuig boven de kliffen parkeren. Een steil pad voor u naar beneden naar het natuurlijke strand.

 • 5 Onderweg in het zuiden van Andros
  Een van de mooiste panoramische wegen leidt van Andros-stad langs de zuidoostkust naar Ormos Korthiou. Trek een dag uit om dit prachtige gebied van Andros te verkennen.

  Vanaf Chora loopt de weg eerst naar het slaperige dorpje Sineti, dat indrukwekkend op de hellingen van de Dipotamata-kloof ligt. Aan de voet van de kloof ligt Sineti Beach, dat uitnodigt tot een duik als de wind rustig is.
  Wandelaars kunnen via Route 3 een tocht maken door de imposante Dipotamata-kloof met zijn 22 (!) historische watermolens, waarvan sommige nog intact zijn. De gelijknamige rivier vindt hier zijn weg naar de zee en voert meestal het hele jaar door water.
  Beklimming naar Kastro Faneromeni
  Aangekomen in het mooie dorpje Kochylos wacht ons een echt Andros-hoogtepunt. De overblijfselen van de Kastro Faneromeni liggen op een prominente rots 583 m boven het dorp.
  Een makkelijk berijdbare grindweg leidt bijna naar de top van de kasteelruïne, waarop de witte kerk van Panagia Faneromeni schittert. Het uitzicht vanaf hier op de baai van Ormos Korthiou en de Egeïsche Zee is gewoon geweldig!

  Het Kastro van Faneromeni, ook wel "Pano Kastro" (bovenste kasteel) genoemd, werd in de 13e eeuw gebouwd voor defensieve doeleinden onder Venetiaanse heerschappij. In de 16e eeuw viel het in handen van de Ottomanen, die er huizen omheen bouwden, waarvan de ruïnes nog steeds te zien zijn.

  De sfeer is bijzonder sfeervol in de avond, wanneer de ondergaande zon het hele bergplateau in een warm licht baadt en de harten van fotografiefans sneller laat kloppen.

  Koffiepauze in Ormos Korthiou
  Het kleine kustplaatsje in het zuiden van Andros ziet er op het eerste gezicht niet spectaculair uit. Een paar vistavernes staan ​​opgesteld langs de betonnen kade en ten zuiden van de stad ligt het lange zand- en kiezelstrand van Milos Beach, dat grotendeels verlaten is.

  Een idyllische plek om te vertoeven is de Doloma Bar aan de noordelijke rand, direct onder de kerk van Agia Ekaterini. Hier kun je een koele freddo drinken met uitzicht op de baai van Ormos Korthiou of je verfrissen op het kleine stukje strand.

  6 Andros-eilandtour: van Batsi naar Stenies
  Een andere mooie panoramische route op Andros voert over de bergen van west naar oost, of eventueel andersom. Vanuit de kustplaats Batsi slingert de weg zich door het woeste berglandschap van Andros.

  Voorbij Kato Katokilos gaat het naar de groene vallei van Remata. Vervolgens in verschillende haarspeldbochten omhoog naar Arni en langs de flanken van de 997 m hoogste berg Kouvara of Profitis Ilias. Achter Arni kunnen we een omweg maken naar de Profitis Ilias-kapel, die op een prominente rots troont. De route gaat verder door een bijna alpine landschap naar Vourkoti en steekt dan de bergkam over naar Apikia. Vanaf hier is een korte wandeling (route 2a) naar de Pithara-watervallen, die in een weelderige vallei liggen, vooral in het voorjaar de moeite waard. In Apikia zelf wordt nog steeds commercieel mineraalwater gewonnen uit de Sariza-bron. Een prachtig uitzicht op de Chora van Andros wacht op u langs de weg van Apikia naar het pittoreske dorpje Stenies. Aangekomen in Stenies kunt u zich verfrissen op een van de mooie zandstranden of verder richting de hoofdstad.

 • 7 Wandelen op Andros: Panorama vanaf de rotskapel
  Andros is een nog relatief onbekend wandel-eldorado in Griekenland met een meer dan 150 km lang netwerk van zo'n 20 routes. Dankzij de Andros Routes-vereniging zijn de wandelpaden perfect gemarkeerd, waardoor het gemakkelijk is om je weg te vinden op het eiland.

  Wandelen op Andros is een geweldige traktatie voor elke natuurliefhebber, vooral in het voorjaar. Tussen kabbelende beekjes wandel je langs oude watermolens, over historische stenen bruggen en naar eenzame kapelletjes, altijd vergezeld van weelderige bloemen.

  Een bijzonder aantrekkelijke route is Route 12 van Vourkoti naar Arni, die onder andere leidt naar de Kouvara, de hoogste bergkam van Andros op 997 m. Vanaf deze route liepen we maar een klein stukje naar de rotskapel van Profitis Ilias.

  Voor de wandeling van een halve dag parkeert u uw auto ongeveer 2 km ten oosten van Arni op de verbindingsweg naar Vourkoti. Hier leidt een veldpad omhoog naar een bizarre rotspartij waarop de indrukwekkende witte kapel troont.

  Terwijl je de berg op wandelt, word je vergezeld door een prachtig uitzicht op het dorp Arni en kleurrijke hellingen bedekt met ongebreidelde macchia. Direct onder het rotsblok is nog een kapel verborgen, waarachter schuilplaatsen voor grazende schapen.

  Als je om de rots heen loopt, kun je een trap op naar de bovenkapel Profitis Ilias. Het uitzicht vanaf het voorplein van de kapel is magnifiek en het omringende berglandschap van Andros is gewoon adembenemend mooi!

  De 2 km lange beklimming is behoorlijk steil en duurt ongeveer 45 min. Vanwege de hoogte is het aan te raden om ook in de zomer lange kleding bij je te hebben. Soms zijn de temperaturen hier zo'n 10 graden lager dan in de kustplaatsen. 

 • 8 Genieten van wijn bij Kourtesis
  De wijnbouw op Andros dateert uit de oudheid, maar de meeste wijngaarden zijn door de eeuwen heen verlaten of worden alleen voor persoonlijk gebruik geëxploiteerd. In 2015 begon Andriote Makis Kourtesis de wijnstokken van het eiland nieuw leven in te blazen met veel passie en toewijding voor biologische wijn.

  De ligging van het Kourtesis Wine Estate boven de hoofdstad staat garant voor een fantastisch panorama. De wijngaarden vallen zachtjes van de helling en onthullen een spectaculair uitzicht op Andros Chora. Het proeflokaal en de bijkeuken bevinden zich in grotachtige gewelven, waardoor een gezellige sfeer ontstaat tijdens een bezoek.

  Momenteel worden er drie verschillende soorten aangeboden, die (helaas) alleen ter plaatse in de wijnmakerij worden verkocht. De focus ligt op de teelt van Cycladische druivenrassen zoals Mavrotragano, Mandilaria, Assyrtiko, Malagousia en het lokale ras Potamisi.

  Een wijntour inclusief proeverij is een onvergetelijke ervaring voor liefhebbers van fijne wijnen in de enige officiële wijnmakerij op het eiland Andros. Rondleidingen kunnen op afspraak telefonisch worden geboekt. Meer informatie is direct beschikbaar op de website van Kourtesis Winery. Rondleidingen en activiteiten op Andros
  Het eiland Andros is op eigen gelegenheid heerlijk te verkennen met een huurauto. Rondleidingen bieden ook het voordeel om te profiteren van de knowhow van de lokale gidsen en meer te leren over het eiland en zijn mensen. We hebben populaire Andros-activiteiten met goede beoordelingen voor je geselecteerd. Klik direct op de excursies om meer details te zien.   

Accommodatie op Andros
Aangezien Andros wordt gekenmerkt door "slow" toerisme, ontbreken grote hotelbunkers en all-inclusive faciliteiten volledig. Maar verspreid over het eiland vind je prachtige boetiekhotels, villa's en vakantiehuizen, die een zeer vertrouwde en besloten sfeer bieden. Op Booking.com kunt u een overzicht krijgen van Andros hotels en vakantiehuizen en indien nodig direct boeken.