Agios Mattheos Corfu

De traditionele nederzetting met een rijke geschiedenis.
Pittoreske steegjes, oude stenen herenhuizen, nieuwere kleurrijke huizen, prachtige kerken en mooie pleinen in het weelderige, groene landschap omringen het traditionele dorp Agios Mattheos op het eiland Corfu.

Deze in de vorm van een amfitheater gebouwde 16e-eeuwse nederzetting met zijn rijke geschiedenis, wordt gekenmerkt door zijn pittoreske steegjes, oude stenen herenhuizen, nieuwere kleurrijke huizen, prachtige kerken en mooie pleinen in het weelderige, groene landschap eromheen.

Het ligt op 25 km van Corfu-stad. Gebouwd op de berg met dezelfde naam, was het naar verluidt de locatie voor het huwelijk van koning Alcinous, dus veel van de bewoners noemen het " huwelijksberg".

Agios Mattheos is een nederzetting met ongeveer 1500 inwoners, met als voornaamste bezigheid landbouw. De Philharmonic Society of Agios Mattheos, "Lorentzos Mavilis", opgericht in 1965, die zich aan de hoofdstraat van de nederzetting bevindt, is echter ook van groot belang.

Geschiedenis
Terug in de tijd, in het gebied waar het huidige dorp Agios Mattheos ligt, hebben Barbarossa en zijn piraten het oorspronkelijke dorp Zygonos geplunderd en vernietigd. De overige bewoners zochten veiligheid door het nieuwe dorp, in de vorm van een amfitheater te bouwen, in het bergachtige deel van het gebied.

Bezienswaardigheden
Het 16e-eeuwse klooster van de Pantocrator Christus heeft een prominente plaats op de top van de berg. Het is niet meer operationeel en is gesloten voor het publiek. Het heeft echter een absoluut fantastisch uitzicht op de Adriatische Zee en het omliggende groene gebied. Volgens de traditie verzamelt zich in Agios Mattheos op 6 augustus een grote menigte voor het festival dat wordt gehouden ter herdenking van de Transfiguratie van de Verlosser, Jezus Christus.

Een steile weg leidt van het dorp naar het klooster van Pantokrator en de Grava-grot. Op de top van de berg bevindt zich de Grava-grot, ook wel de "Grot van de Zee" genoemd, die volgens de bewoners van het eiland in verbinding staat met de zee.

De Grava Gardiki-grot ligt dicht bij het fort van Gardiki, ongeveer 400 meter van de hoofdweg, en heeft twee ingangen. Gelegen aan de zuidkant van de heuvel met uitzicht over de vallei beneden, wordt het ook wel de "Glow Worm Cave" genoemd. Onderzoek bracht aanwijzingen aan het licht van bewoning in het gebied rond 20.000 v.Chr. (Paleolithicum). Het wordt beschouwd als de oudste nederzetting op Corfu. Tijdens opgravingen werden botten van geiten en herten, vuurstenen en andere artefacten ontdekt.

Bezoek het Byzantijnse Gardiki-kasteel dat dateert uit de dertiende eeuw en is gelegen op een lage heuvel in de buurt van het dorp. De ligging aan de smalle zuidwestflank van Corfu bood bescherming aan de zuidelijke laaglanden en vormde in combinatie met het kasteel van Kassiopi aan de noordoostkust en Angelokastro aan de noordwestelijke kust een driehoekige verdedigingslinie die Corfu beschermde tijdens het pre-Venetiaanse tijdperk (1401–1401– 1797). De muren van het kasteel van Gardiki vormen een achthoek en het bouwwerk heeft acht torens die versierd zijn met rijen tegels.

Rond het dorp Agios Mathheos
Enkele van de mooiste stranden van het eiland liggen zeer dicht bij de nederzetting, met het strand van Paramonas op 6 km afstand en het strand van Chalikounas met het meer van Korission op slechts 7 km naar het westen.