Diapontia eilanden

De Diapontia eilanden liggen in de Ionische Zee, op het meest westelijke punt van Griekenland, op slechts 10 km afstand van het kosmopolitische Corfu; ze kunnen worden gezien als een toegangspoort tot de Adriatische Zee en de rest van Europa.

De Diapontia-archipel omvat 153 eilanden, eilandjes en rotsen waarvan de naam hun geografische ligging aangeeft: "Diapontia", wat "stralen langs de Ionische en Adriatische Zee" betekent. Dit eilandencomplex is een 'mozaïek' van kleine eilanden en eilandjes.

Het zijn verborgen juweeltjes van de Ionische Zee met hun grillige kusten, smaragdgroene wateren, indrukwekkende geologische formaties, weelderige vegetatie en kleine gemeenschappen bezaaid met stenen huizen en uniek uitzicht op de eindeloze zee.

De Diapontia-eilanden bestaan ​​uit drie grotere eilanden: Othoni, Ereikousa en Mathraki, evenals negen onbewoonde eilandjes: Diakopo, Diaplo, Karavi, Kastrino, Lipso, Ostrako, Plaka, Platia, Trachia.

De eilanden werden bewoond na de slag bij Nafpaktos in 1571, toen eilandbewoners die onder Venetiaanse heerschappij stonden, hun toevlucht zochten. Mensen uit Paxos en Parga kwamen aan in Othoni en naarmate de bevolking groeide, migreerden ze naar Mathraki en Erikousa. Dit verklaart waarom de bewoners van deze drie eilanden en van het eiland Paxos dezelfde achternamen hebben.

Othonoi
Othoni is het grootste eiland van de Diapontia eilandengroep met 560 inwoners en is het meest westelijke punt van Griekenland. Het is 40 zeemijl verwijderd van Italië en als de atmosfeer helder is, is de Italiaanse Kaap van Otranto, Santa Maria di Leuca, zichtbaar.

Bronnen over de oorspronkelijke naam van het eiland variëren. Volgens Hesychius (3e eeuw voor Christus) verscheen het eiland oorspronkelijk in scripts met de naam "Orthonos", toen Elephenor, koning van Avantes uit Euboea, na de val van Troje naar het eiland vluchtte om boete te doen voor de moord op zijn grootvader, Abas .

Plinius (1e eeuw na Christus) verwijst naar het eiland met de naam "Thoronos" en Procopius (6e eeuw na Christus) noemt de plundering van Corfu door de Ostrogoten in 551 na Christus en noemt het eiland "Othoni".

Andere rapporten over de naam van het eiland zijn afkomstig van volksonderzoeken die niet historisch zijn gedocumenteerd en daarom slechts beweringen zijn die gebaseerd zijn op mondelinge overlevering. Een dergelijk voorbeeld is een rapport van Charilaos Kollas die, op basis van de lokale traditie, vermeldt dat de naam "Othoni" afkomstig is van het woord "scherm" (Grieks: othòni) dat verwijst naar de witte zeilen van de boten.

Het eiland staat bekend om zijn maritieme geschiedenis die gedocumenteerd is sinds het begin van de 19e eeuw en vooral na de eenwording van de Ionische eilanden met Griekenland in 1864, waardoor het eiland kon deelnemen aan de vrijhandel.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog dreven de Othonische schepen handel in de Ionische, Egeïsche en Adriatische Zee en in de oostelijke en westelijke Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Een groot deel van de bevolking bezat tot het midden van de 20e eeuw zijn eigen zeilschepen, aken en caiques, tot ze in beslag werden genomen tijdens de twee wereldoorlogen.

Onderhoud en reparatie van deze schepen vonden plaats op de twee scheepswerven van Corfu, in Mantouki en Sidari, evenals op scheepswerven in het buitenland, aan de Dalmatische en Italiaanse kusten.

De belangrijkste handelsproducten waren de lokale en Corfiotische olijfolie die aankwam op de kusten van Epirus, Albanië, Oostenrijk, Italië en Malta. Van daaruit vervoerden de schepen landbouwproducten en industriële goederen.

Ze vervoerden ook knoflook, uien, kappertjes en kabeljauw, specerijen en zeilen vanaf Corfu.

Het eiland heeft twee belangrijke nederzettingen: een kustplaats genaamd Ammos, die ook de belangrijkste haven is, en een omvangrijke die Chorio wordt genoemd. Twee kleinere nederzettingen zijn Kasimatika en Deletatika.

Een vissershaven genaamd "Avlaki" bevindt zich ook in Ammos. De nederzetting Stavros ligt op de helling van de heuvel Kalodiki. In het oostelijke deel van het eiland ligt Kaap Kastri met de ruïnes van een Venetiaans fort en de indrukwekkende vuurtoren "Faros" die 100 m boven de zeespiegel is gebouwd. De vuurtoren werd gebouwd in 1872, vernietigd door de Duitsers tijdens hun terugtocht en werd later gerepareerd en gereconstrueerd.

De meeste kusten van het eiland zijn steil en rotsachtig. De westkust heeft het prachtige strand "Aspri Ammos" met Calypso's Cave. “Aspri Ammos” (Wit Zand) is een zandstrand met fijn wit zand, kiezelstenen en kristalhelder smaragdgroen water. De steile en gladde snede van een verticale rotsgevel boven het strand is werkelijk adembenemend.

Calypso's Cave met zijn smaragdgroene wateren ligt net iets verder van het strand. Volgens de legende was Odysseys gefascineerd door Calypso's schoonheid en bleef daar zeven jaar gevangen. In het noordelijke deel van het eiland is de Fiki baai ideaal om te duiken waar het scheepswrak van de boot "Sara" onder het oppervlak ligt.

Tegenwoordig dropt de veerboot bezoekers bij "Ammos", een kleine baai met een prachtig strand en enkele winkels.

Het eiland Ereikousa is het meest noordelijke Ionische eiland en het op één na grootste eiland van de Diapontia eilanden met 400 inwoners, slechts 6 zeemijl ten noorden van Kaap Drastis in het noorden van Corfu. Het werd oorspronkelijk genoemd in scripts door Plinius tijdens de 1e eeuw na Christus als Erikoùsa of Ericusa en later in de 2e eeuw na Christus door Ptolemaeus. Volgens de lokale traditie was het eiland ooit verlaten en werd het bewoond door families van Paxos die vanuit Othoni migreerden en zich daar vestigden.

Santardo is het hoogste punt van het eiland, ongeveer 130 m hoog, met een prachtig uitzicht op het ronde en groene eiland. Ten westen van het eiland ligt het prachtige gouden zandstrand van Braghini.

Een van de mooiste delen van het eiland is Pera Katergo, waar een stenen kruis het verhaal vertelt van een nautische ramp die daar 100 jaar geleden plaatsvond. Pera Katergo is het enige deel van het eiland dat bedekt is met rotsen. In het verleden was deze heuvel een plaatselijke steengroeve, waar arbeiders dynamiet gebruikten om steen los te maken om het te beeldhouwen.
Porto is verbonden met de haven van Corfu en in de zomer is het ook verbonden met Sidari. Het eiland heeft een uitstekende helihaven, evenals een landelijke medische praktijk, een hotel en kamerverhuur.

Mathraki is het kleinste van de Diapontia-eilanden. Het is gelegen in het westen van Corfu en op slechts 7,5 zeemijl van Kavokefali van St. Stephanos. Het lijkt alsof hij samen met zijn ‘vrienden’, twee enorme rotsen, uit de zee is opgedoken. Volgens de legende waren deze rotsen, Karavi en Arkous, vroeger een Turks schip en een boot vol bandieten die zeilden om de kerk van Sint-Nicolaas te beroven. De heilige strafte hen door ze in rotsen te veranderen en sindsdien worden het schip en de boot door de golven geslagen.

Het strand van Portelo neemt het grootste deel van het noordoostelijke deel van het eiland in beslag; het water is kristalhelder en wordt geleidelijk dieper, terwijl de noordwestkust een waar paradijs is voor duikers en harpoenvissen. Aan de zuidkust ligt de pittoreske vissershaven Apidia, die uitzicht biedt op prachtige zonsondergangen.

Weelderig en vol met kleinere gemeenschappen die verbonden zijn met pittoreske paden, biedt Mathraki bezoekers een magische ervaring. U kunt ook de baai Fiki bezoeken met zijn zandstrand tegenover het eilandje Trachia, evenals Kontrakas, een oude haven met een pittoreske nederzetting.

De belangrijkste haven van het eiland is Plakes die is verbonden met Corfu vanuit de haven van Saint Stephanos en Sidari. De twee belangrijkste dorpen van het eiland, Ano Mathraki en Kato Mathraki, zijn gebouwd aan de twee randen van het eiland. Bezoekers kunnen er twee hotels vinden met prachtig uitzicht en traditionele tavernes.